Expres

BRAȘOV. FFIR 2015 a devenit… o frumoasă istorie

  • ffirconcertgradinacetatiirasnov.jpg
  • ffirdeanthompson.jpg
  • ffirgradinacetatiirasnov.jpg
  • ffirgradinacetatiirasnov1.jpg
  • ffirreconstituireistorica1.jpg
 

Ansamblul Flauto Dolce, aflat la cea de-a treia participare, a încheiat aseară Festivalul de Film Istoric de la Râșnov (FFIR) 2015. Muzicienii clujeni au pregătit – special pentru şi în premieră la festival – programe duale, în care câte o pereche de universuri culturale aparent divergente se contopesc prin muzică. În 2011, la tema „Migraţii şi colonizăr”, au oferit un concert plin de culoare şi exotism din muzica africană şi sud-americană. În 2012, la tema „München 1972”, au îmbinat muzica arabă cu cea evreiască. Anul acesta, „Paralelele intersectate” au așezat pe aceeaşi scenă tradiţiile muzicale armeneşti şi turceşti, într-un melanj aparte.

FFIR a devenit, în cei șapte ani de existență, cel mai important produs cultural, de tip festival, din județul Brașov și unul dintre cele mai importante din țară.„Este singurul festival din județul Brașov pe lista EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, cea mai importantă platformă a festivalurilor europene și deține marca «Eveniment Responsabil», o recunoaștere a adoptării în managementul evenimentului a responsabilității sociale. De asemenea, are o continuitate rar întâlnită în peisajul cultural, fiind organizate șapte ediții consecutive”, a declarat primarul Râșnovului, Adrian Veștea.

Promovarea obiectivelor turistice ale Râșnovului


Temele evenimentului din acest an au fost Uniune vs. Secesiune (tema principală), Papa Ioan Paul al II-lea, Hiroshima, Genocidul Armean şi Nicolae Ceauşescu. „Este un festival de film inedit, unic în România, cu profil foarte clar definit — festival de film istoric. Nu ne-am schimbat opțiunile de la o ediție la alta. Din câte știu eu, este al doilea festival din Europa de acest gen, după un festival din Franța. Apoi poate fi considerat un festival de muzică pentru că pe perioada celor 10 zile de festival au avut loc 11 concerte. Datorită acestui festival, Biserica Evanghelică din Râșnov a intrat într-un circuit național al obiectivelor turistice. (…) Acesta este în mare meritul acestui festival în cei șapte ani, că a integrat obiective turistice ale Râșnovului”, a declarat istoricul Nicolae Pepene, inițiatorul Festivalului.

FFIR 2015 a însemnat 46 de proiecții de film, 11 evenimente speciale, 20 de prelegeri și dezbateri susținute de peste 40 de invitați (istorici, regizori, diplomați, jurnaliști, producători), un târg de carte, dar și două expoziții. Una a fost găzduită de Turnul Bathory din Cetate și a avut titlul „Deportarea etnicilor germani în lagărele sovietice”, fiind realizată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A doua s-a numit „Bine ați venit în RSR – 45 de ani de la înființarea Ministerului Turismului”, fiind realizată de istoricul Nicolae Pepene în curtea interioară a Cetății Râșnov. Ediţia din acest an a prilejuit şi două momente de reconstituire istorică în Cetatea Râşnovului: în prinmul week-end au fost câteva scene din războaiele napoleoniene susţinute de către membrii Asociaţia 6 Dorobanţi. La final, grupul de reconstituire istorică a pus în scenă secvenţe ale războiului de secesiune din Statele Unite ale Americii. Intrarea la momentele festivalului, ce au avut loc în Cetatea Râșnov și Cinematograful Amza Pellea a fost liberă, mii de vizitatori dând curs invitației organizatorilor.

Aceeași echipă

FFIR este susținut de Primăria Râșnov, Institutul Cultural Român, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutul Român de Istorie Recentă. De altfel, Adrian Veștea a amintit că în cei șapte ani, echipa FFIR a rămas neschimbată, ea fiind compusă din Nicolae Pepene, „cel mai important manager cultural al județului Brașov, singurul manager care a conceput, lansat și coordonat trei evenimente culturale (Festivalul de Film Istoric, Festivalul de Reconstituire Istorică și Festivalul pentru Copii Jocmania), și aceste evenimente având o continuitate de șapte ani”. A „rămas pe baricade” și Mihai Dragomir, coordonator centru resurse Institutul European pentru Itinerarii Culturale al Consiliului Europei, unul dintre cei mai importanți profesioniști în domeniul proiectelor culturale din România, Irina Margareta Nistor, critic de film, personalitate culturală, Sorin Mîndruțescu, unul dintre cei mai importanți manageri IT din România este coordonatorul parteneriatelor festivalului, Voichița Maican, profesor universitar la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și Radu Rădescu, organizator de spectacole de muzică veche și muzică de film.

Cea mai importantă școală de vară

De asemenea, Școala de vară Astra a devenit cea mai importantă școală de vară din România, în cadrul căreia 30 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie din România şi Republica Moldova au participat gratuit la toate evenimentele festivalului, în urma unui concurs de eseuri, beneficiind de acoperirea costurilor de cazare şi masă. Prelegerile au fost susţinute de nume sonore ale diplomaţiei româneşti, printre acestea numărându-se Sorin Ducaru, Asistent al Secretarului General NATO pentru Riscuri de Securitate Emergente, şi generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major, care au dezbătut  subiectul armelor nucleare la nivel mondial, „cine are şi ce are”, Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, care a discutat despre „cât va mai ţine Europa”, Dean Thompson însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, le-a povestit celor prezenţi despre Războiul Civil, dar şi Sergiu Celac, fost ministru de Externe şi fost ambasador al României în Marea Britanie, a dezătut subiectul disoluţiei Iuglosaviei. La Şcoala de  Vară au mai conferențiat ambasadorul Poloniei, Marek Szczygieł, Adrian Cioroianu, ambasador UNESCO, Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, Dan Mihalache, consilier prezidenţial, generalul Ion Costaş, fost ministru al apărării in Republica Moldova şi eseistul şi diplomatul Theodor Paleologu. „La Râșnov au venit personalități care conduc instituții importante ale statului român, printre care Dan Mihalache – șeful Cancelariei Prezidențiale, Veronica Anghel – consilier prezidențial politică externă, Sorin Ducaru – Asistent al Secretarului General NATO, al treilea funcționar în ierarhia NATO, românul care deține cea mai importantă funcție de nivel internațional. Totodată, studenții care au participat la cursurile școlii de vară au avut ocazia de a discuta și cu personalități de prim rang ale lumii culturale, printre care Laurențiu Damian – președintele Uniunii Cineaștilor din România, Theodor Paleologu – fost ministru al Culturii sau Aurora Liiceanu, Tudor Caranfil, Cristian Teodorescu, Liviu Tofan, Bedros Horasangian”, a mai spus Veștea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button