Expres

BRAȘOV. Complexul Agrement ar putea intra în reabilitare chiar de anul acesta

 

Consilierii județeni au aprobat în şedinţa de plen de astăzi indicatorii tehnico-economici ai proiectului „Complex Agrement Braşov (reabilitare clădire şi teren de sport aferent)”. Lucrările vor dura 24 de luni, iar proiectul va fi implementat în două etape. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 8.619.770,64 lei cu tot cu TVA, iar finanţarea urmează să fie asigurată de la bugetul judeţean.

Lucrările ar putea să înceapă anul acesta, pentru ca prima etapă, a cărei valoare este estimată la 4.572.769,14 lei cu TVA inclus, să se încheie anul viitor. Planul pentru această primă etapă cuprinde realizarea unui sistem de drenare, refacerea finisajelor interioare deteriorate, dar şi repararea unei porţiuni din acoperişul tip terasă. Tot în această etapă sunt prevăzute lucrările la instalaţiile exterioare, cât şi la unele dintre cele interioare (sanitare, electrice). Totodată, se  va reface sistemul de evacuare a apelor pluviale. Proiectul mai prevede înlocuirea bordurilor prefabricate din beton în spaţiul exterior, acolo  unde este cazul.

După recepţia lucrărilor la această etapă va începe faza a doua a proiectului, valoarea lucrărilor fiind estimată la 4.047.001,50 lei cu TVA inclus. În această etapă se vor reface celelalte terase şi va fi reabilitat stadionul de fotbal. De asemenea, sunt programate lucrări la bazinul de înot, la sistemul de climatizare a patinoarului şi la instalaţiile  interioare care nu au fost incluse în prima etapă. „În această etapă se regăsesc majoritatea articolelor de instalaţii, întrucât înlocuirea acestora nu este absolut necesară în primă fază, complexul putând începe activitatea şi în condiţiile prezentate în prima etapă”, potrivit raportului de specialitate ce însoțește proiectul de hotărâre. Tot în această fază se vor reface suprafeţele teraselor rămase şi se va hidroizola corespunzător cu vată minerală.

Complexul Agrement a fost cumpărat de Consiliul Judeţean Braşov în anul 2003, după care a fost reabilitat, apoi administrat de SC Consilprest SRL (firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Braşov). De la începutul anului 2015, Complexul  fost închis, după ce Consilprest a renunţat la administrare, iar în urma unuei raport  al Curţii de Conturi, CJ a organizat mai multe licitaţii  sperând că va fi identificat un operator privat care să preia unitatea, însă nu a fost găsit nici un chiriaş.

BiblioAgrement – Cultura sportului

În cele din urmă, clădirea a ajuns de anul trecut în administrarea Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu din Braşov”, pe o perioadă de zece ani, şi va fi transformată într-un centru cultural neconvenţional. BiblioAgrement este numele proiectului propus de conducerea Bibliotecii Județene pentru transformarea Centrului Agrement Tâmpa într-un spațiu de utilitate publică multifuncțională, un spaţiu de definit drept „Biblioteca astfel”, cu scopul de a atrage către lectură categorii diverse de cetăţeni ai municipiului Braşov. Potrivit prezentării lui Daniel Nazare, directorul Biblioteii, în fața consilierilor județeni înaintea votului de aprobare din 2019, se dorește amenajarea unei biblioteci la care să aibă acces nu doar copiii, elevii și studenții, ci brașoveni de toate vârstele. Conceptul a fost inspirat după modele de biblioteci și centre sportive din diferite colțuri ale lumii, precum SUA, Canada sau Norvegia, pe ideea „lectura și sportul împreună”.

„Avem avantajul că avem deja un spațiu care poate fi amenajat și nu trebuie să construim de la zero. Chiar dacă pe alocuri este degradat, acest centru poate fi refăcut și adaptat să devină un centru comunitar. O minte sănătoasă într-un corp sănătos este zicerea care poate fi transpusă în practică, având aceste facilități. Putem aduce copiii și părinții, bunicii să facă sport, dar în același timp să și citească, să se relaxeze în mai multe moduri, pentru că vom avea și o terasă pentru recreere”, a declarat managerul Bibliotecii Județene.

După ce piscina şi sauna vor deveni funcţionale, acestea ar putea fi folosite ca recompense pentru lectură și pentru studiu.

„Există aplicaţii care permit monitorizarea timpului pe care o persoană îl petrece citind. De exemplu, pentru 10 ore de citit, am putea oferi o oră gratuită la piscină. Sau pentru 50 de ore de citit am putea oferi o oră gratuită la saună. Tot la piscină, am putea oferi acces gratuit copiilor cu rezultate şcolare deosebite, dar şi celor care au probleme sociale”, a explicat Nazare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare