Educaţie

BRAȘOV. „Liderii de mâine” au luat lecții de la liderii de azi

  • intalnire-CJ.1_260779.jpg
  • intalnire-CJ2_260777.jpg
  • afafci_PMBv_andreipaulfoto_09_260776.jpg
 

Câteva zeci de elevi de la cinci colegii şi licee din Braşov, Făgăraş şi Codlea învaţă să devină buni antreprenori şi lideri, într-o nouă ediţie a proiectului „Liderii de mâine Braşov”, iniţiat de Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Braşov (AFAFCI). După aproape trei luni de pregătire, ediția 2018/2019 a fost lansată ieri, iar prima „lecţie” a fost despre administraţia publică. Tinerii s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veștea, și subprefectul Adrian Folea, în sala de ședințe a CJ și a Prefecturii, iar apoi cu primarul municipiului Braşov, în sala de ședințe a Consiliului Local Brașov. La prima întrevedere (foto 1-3) tinerii au aflat informații interesante despre modul cum funcționează administrația publică locală, despre investițiile Consiliului Județean Brașov cu fonduri europene, despre construcția Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, dar mai ales despre cât de important este să creadă în reușita proiectelor lor personale. Președintele CJ Brașov i-a îndemnat pe elevi să se implice în politică și în viața socială a comunităților din care provin, pentru că numai astfel au șansa să schimbe lucrurile care acum îi nemulțumesc. „Le-am recomandat să se implice în tot ce înseamnă partea de pregătire profesională şi să creadă în proiectele lor, dar să se implice şi în administraţie publică şi în politică, pentru că sunt domenii în care trebuie să existe o competiţie. Cei mai buni câştigă şi doar aşa judeţul Braşov poate avea un viitor mai bun din punct de vedere politic şi administrativ. Implicarea e secretul”, a precizat Adrian Veştea, preşedinte CJ Braşov.

Masă rotundă la Primăria Brașov

După întâlnirea la Consiliul Judeţean, lecţia a continuat la Primăria municipiului Braşov (foto 4), coordonată fiind, de această dată, de primarul municipiului Braşov, George Scripcaru. „Este bine să vă doriţi să fiţi primari, consilieri locali sau să lucraţi în administraţia publică. Este bine să vă doriţi să vă implicaţi în societate, pentru că sunteţi generaţia următoare care va contribui la viaţa şi dezvoltarea oraşului. (…) Trebuie să ştiţi că pentru a dezvolta o comunitate este nevoie de trei elemente importante. Primul este infrastructura, în special de transport, pentru că oamenii trebuie să poată să se mişte pentru a face investiţii, pentru a crea plus-valoare şi pentru a munci. O altă condiţie esenţială este sănătatea, pentru că fără sănătate nu poţi munci şi nu te poţi dezvolta ca om. De asemenea, este nevoie de educaţie, care să îţi permită să înveţi să faci lucrurile bine, indiferent în ce domeniu vrei să activezi. Iar toate acestea trebuie cuprinse într-o viziune, fără de care nu poate exista o dezvoltare. Gândiţi-vă foarte bine la aceste lucruri, oriunde vă vor duce paşii în viaţă şi oriunde veţi ajunge să trăiţi şi să munciţi”, le-a transmis primarul copiilor.
În cadrul ambelor întâlniri, elevii au purtat cu cei doi edili discuţii care au vizat nu numai modul de funcţionare al administraţiei publice locale, ci şi exemple concrete despre proiectele puse în practică în Braşov, atribuţii ale instituţiilor, reguli de conduită sau aspecte din viaţa personală.
Elevii au avut la rândul lor ocazia de ale  adresa întrebări şi de a afla răspunsuri, unele dintre întrebări fiind chiar foarte tehnice – de exemplu, cum poate depăşi un primar o atitudine ostilă din partea majorităţii din Consiliul Local, astfel încât să îşi poată îndeplini misiunea pentru care a fost ales.

Muncă, muncă, muncă

În acest an, în proiectul „Liderii de mâine Braşov” sunt elevi din clasa a IX-a din cinci colegii şi licee din judeţ: Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa” Braşov, Colegiul „Emil Racoviţă” Braşov, Liceul Teoretic „George Moroianu” Săcele, Colegiul Naţional „Radu Negru” Făgăraş şi Liceul Teoretic „Ioan Pascu” Codlea. De-a lungul proiectului, aflat în acest an şcolar la ediţia a IV-a, elevii participă la sesiuni de pregătire pe următoarele teme: Administraţie Publică Locală şi Turism, Economic şi Sănătate, Educaţie şi Cercetare, intercalate cu sesiuni de dezbateri şi leadership. Durata acestor „cursuri” este de şase luni.
„Eu sunt pasionat de afaceri şi mă gândesc ca pe viitor să dezvolt o afacere  la casa bunicilor mei din Cârţişoara, bazată pe turism, deoarece vin foarte mulţi turişti anual la Bâlea Lac şi Bâlea cascadă”, a explicat un tânăr.
În prima lecţie, elevii au mai aflat şi ce înseamnă succes în zilele noastre: pregătire şi muncă, muncă, muncă. „Cred că asta e reţeta: să îţi doreşti foarte tare să munceşti, să înveţi, este bine să te pregăteşti teoretic şi apoi să aplici practic ceva şi rezultatele apar. De cele mai multe ori nu apar instantaneu. Eu am început imediat după Revoluţie şi atunci munceai 3, 5, 6 luni şi se vedeau rezultatele. Acum munceşti 2 -3 ani şi abia atunci încep să apară rezultatele”, a spus Carmen Mezei, preşedinte AFAFCI Braşov.

Foto 4: Andrei Paul/Primăria Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare