Educaţie

BRAŞOV. AICI, totul despre admiterea în liceu 2017!

 

După ce au scăpat de emoţiile Evaluării Naţionale, absolvenţii claselor a VIII-a trec acum prin febra admiterii la liceu. Ieri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, dar şi pe portalul nostru, myTEX.ro, a fost postată lista absolvenţilor de gimnaziu din judeţ, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Absolvenţii care au susținut Evaluarea Națională revin în școlile gimnaziale pe care le-au frecventat, pentru a completa fișele de înscriere în liceu, ajutați fiind de faptul că și-au aflat locul în clasamentul județean şi astfel pot alege specializările şi liceele astfel încât să ajungă pe cât posibil unde îşi doresc.

Candidaţii la admiterea în clasa a IX-a se regăsesc în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere (anul acesta, fiind formată în proporție de 80% din media de la Evaluarea Naţională și 20%, media de absolvire a claselor V-VIII). În județul nostru este vorba de 3.470 de copii, de la media 10 până la media 1,98, doar cei care au susținut examenele, față de cei circa 4.000 de de absolvenți ai claselor a VIII-a din județ.

Algoritmul de repartizare

Conform metodologiei, repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după medie, şi încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una dintre opţiunile exprimate pe fişa de opţiuni. Repartizarea computerizată se face astfel: programul caută, atunci când ajunge la un candidat (strict după medie), în lista acestuia de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. Dacă mai există locuri la această opţiune, candidatul este considerat admis şi se trece la următorul candidat. În caz contrar, se verifică a doua opţiune de pe fişă, a treia, a patra etc., până când programul găseşte un loc liber la opţiunea înscrisă pe fişa candidatului. Prin urmare, ordinea opţiunilor de pe fişă este semnificativă, dar media „bate” opțiunea, fiind exclus riscul ca un candidat cu medie mai mică să ia locul unuia cu medie mai mare.

Broşura Admiterii în clasa a IX-a, anul şcolar 2017/2018

În sprijinul elevilor din clasele a VIII-a care se pregătesc să meargă la liceu, precum și al părinților lor, punem la dispoziție broșura Admiterea în clasa a IX-a pentru anul şcolar 2017-2018, publicată de Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) Brașov din care pot afla informaţii utile, care să-i ajute să ia cea mai bună decizie.În prima secţiune, cei interesaţi vor găsi graficul activităţilor legate de desfăşurarea admiterii în clasa a IX-a pentru anul şcolar 2017-2018, metodologia admiterii, cum se calculează media de intrare la liceu. Tot în broşură, cei interesaţi vor găsi media de admitere a ultimului candidat declarat admis în anul precedent (2016), dar, subliniază reprezentanţii IŞJ, această medie are doar un caracter orientativ.
În cea de-a doua secţiune sunt informaţii pentru admiterea în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani, metodologia de admitere, calendarul admiterii şi un ghid de completare a fişei de înscriere.
De asemenea, sunt oferite informaţii legate de oferta de şcolarizare. Broşura conţine şi o listă cu toate cele 43 de unităţi şcolare liceale şi profesionale din judeţul Braşov, precum şi numărul de locuri disponibile la fiecare unitate în parte.

O nouă formulă pentru media de admitere

De astăzi, elevii vor putea completa fişele de înscriere la liceu, pentru repartizarea computerizată, prima etapă, care va avea loc în 12 iulie. Admiterea la licee se va desfăşura în 2017 după aceleaşi reguli ca în anii precedenţi, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul 2011-2012, aprobată prin Ordinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 4082/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu, se calculează după următoarea formulă: MA=0,2 x ABS + 0,8 x EN (MA = medie admitere; ABS = medie generală de absolvire a claselor V-VIII; EN = medie generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a).

Cât mai multe opţiuni, în ordinea dorită

Specialiştii în educaţie, profesorii, dar şi psihologii şcolari îi sfătuiesc pe părinţi şi pe copii să aleagă în funcţie de înclinaţiile reale spre un anume profil şi specializare, nu doar pentru că aşa procedează alţi colegi de-ai lor sau pentru că li se pare că le place, pentru că altfel pot face o greşeală greu de reparat. În plus, trebuie completate cu mare grijă codurile şi verificate la fel de riguros ulterior, fiindcă o singur cifră greşită îl poate azvârli la zeci de kilometri de casă sau la cine ştie ce specializare care poate fi o corvoadă pentru elev.

De asemenea, candidaţii trebuie să completeze cât mai multe coduri de unităţi şcolare pentru a fi convinşi că sunt admişi. Pentru a nu risca să rămână pe dinafară, se face următorul calcul simplu: se înmulţeşte numărul de opţiuni – numărul de coduri bifate, cu numărul de locuri care corespund acestora (28 de locuri/clasă sau multiplul acestui număr, pe specializare), iar rezultatul trebuie să depăşească numărul care indică poziţia candidatului în ierarhie. Sau invers, împărţiţi numărul pe care îl ocupă copilul în ierarhie la 28 şi vedeţi câte clase/opţiuni trebuie bifate. Completaţi în ordinea dorită, de la cele mai dorite la cele mai puţin dorite, dar având în grijă să fie suficiente. De exemplu, dacă un copil se situează pe poziția 900, el trebuie să bifeze 33 de opțiuni, pentru a nu risca să rămână pe dinafară. „Acordaţi mare atenţie înscrierii unui număr suficient de opţiuni în fişa de înscriere. Primul criteriu de repartizare îl constituie media de admitere, iar cel de-al doilea îl reprezintă opţiunea. Înscrieţi opţiunile în ordinea preferinţei: de la cea mai dorită opţiune spre cea mai puţin dorită opţiune. Atenţie la limba de predare – română, maghiară sau germană”, au subliniat reprezentanţii IŞJ Braşov.

Calendarul admiterii în liceu 2017
ETAPA I
3 – 6 iulie 2017: Completarea opţiunilor în fişele de înscriere şi introducerea în baza de date computerizată a datelor din fişele de înscriere;
4 – 7 iulie 2017: Verificarea de către candidaţi şi părinţi a fişelor editate de calculator, corectarea greşelilor şi listarea fişelor corectate din calculator;
12 iulie 2017: Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 până la data începerii cursurilor anului şcolar 2017-2018;
13 iulie 2017: Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Afişarea de către fiecare liceu a listei candidaţilor repartizaţi în liceul respectiv;
13 – 17 iulie 2017: Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi;
19 – 21 iulie 2017: Rezolvarea de către comisiile de admitere a situaţiilor speciale apărute după etapa computerizată de repartizare.
ETAPA II
Cea de-a doua etapă a admiterii la licee se va desfăşura astfel:
24 iulie 2017: Afişarea situaţiei locurilor rămase libere, a locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă/maternă;
4 septembrie 2017: Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă/maternă;
4-7 septembrie 2017: Depunerea cererilor de înscriere a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare;
8 septembrie 2017: Repartizarea acestor absolvenţi.
SERAL
În ceea ce priveşte candidaţii pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă, ordinul prevede următorul calendar:
5 mai 2017: Anunţarea centrului special de înscriere;
3 iulie 2017: Anunţarea calendarului admiterii la învăţământul seral şi la cel cu frecvenţă redusă;
18-19 iulie 2017: Înscrierea la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă;
19-21 iulie 2017: Repartizarea candidaţilor din seriile anterioare care au împlinit vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2017-2018 pe locurile de la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare