Economic

PREVIZIUNE. Deficitul bugetar al României va depăşi în acest an limita de 3% admisă de UE

 

Deficitul bugetar al României va ajunge în acest an la 3,4% din PIB, peste limita de 3% admisă în UE, estimează economiștii ING Bank.

Practic, prognoza pentru deficit a fost revizuită la 3,4% de la 3%, cât anticipa banca anterior, după ce ritmul deteriorării finanțelor publice a accelerat în a doua parte a anului.

„Ne-am menținut mult timp estimarea că deficitul va fi 3% din PIB la final de an, pe baza angajamentului ferm al Guvernului în acest sens, după cum s-a văzut în ultimii ani. Pare să nu mai fie cazul și în acest an, întrucât actualul guvern interimar ar putea avea mai puțină motivație și capacitate să țină în limite deficitul, iar un nou guvern nu va avea timp să remedieze situația în care se află bugetul. Având în vedere aceste aspecte, ne majorăm estimarea privind ținta de deficit la final de an la 3,4%”, se arată în nota elaborată de ING Bank.

În condiţiile în care deteriorarea finanțelor publice continuă, economiştii se aşteaptă ca anul acesta deficitul să depășească 3% din PIB.

„Asta se suprapune cu o încetinire per ansamblu a economiei, ritm care, deși nu alarmant, va pune, prin intermediul veniturilor, o presiune suplimentară pe finanțele publice. Estimăm un deficit bugetar de 3,7% anul următor, întrucât ne așteptăm ca majorarea cu 40% a pensiilor să fie doar parțial compensată de alte măsuri, ținând cont că va fi un an electoral”, subliniază ING Bank.

Recent, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că România a înregistrat, după primele nouă luni din 2019, un deficit de 2,6% din PIB.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare