Economic

Cu cât a crescut prețul cărnii de miel în România în ultima săptămână

Cu cât a crescut prețul cărnii de miel în România în ultima săptămână.

Prețul cărnii de miel se apropie de pragul de 10 euro kilogramul la poarta fermei, după o creștere de peste 5% într-o singură săptămână. Față de anul trecut, scumpirea este de 13,6%, peste media UE, așa cum reiese dintr-o analiză Economica.net.

Cu aproximativ o lună înainte de Paștele Ortodox, prețul mediu al cărnii de miel sub 13 kilograme se apropie la poarta fermelor românești de pragul de 10 euro kilogramul (1.000 de euro carcasa de 100 de kilograme), înscriindu-se pe un trend ascendent prezent în toate statele membre, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Cu cât a crescut prețul cărnii de miel în România în ultima săptămână

Mai exact, carcasa de 100 de kilograme de miel sub 13 kilograme se vindea în data de 27 martie la un preț mediu de 993,8 euro, după o scumpire cu 5,1% față de săptămâna anterioară, fiind, de asemenea, cu 13,6% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut. Prețul cărnii de miel, săptămâna trecută, într-o piață din Brașov – AICI.

Raportat la prețurile medii de anul trecut, în România s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere de preț, după Estonia (plus 17,5%) și Ungaria (17,1%), în timp ce la nivelul UE creșterea medie a fost de 10,3%. Aceasta cu mențiunea că UE nu are date despre toate statele membre.

La nivelul UE, prețul mediu la poarta fermei al carcasei de 100 de kilograme de miel sub 13 kilograme era de 807,6 euro, cu 3,5% mai mare decât luna anterioară.

Cât despre prețul mieilor de peste 13 kilograme, acesta a ajuns la o medie de 580,4 euro carcasa de 100 de kilograme, fiind cu 92,6% mai scumpă decât acum o lună și cu 90,6% peste nivelul raportat în perioada similară a anului trecut. În România s-a înregistrat astfel de departe cea mai mare scumpire dintre statele membre, a doua cea mai mare majorare fiind la fermierii din Irlanda care au cerut, în medie, cu 29% în plus față de anul trecut.

Carnea de miel românească rămâne însă a doua cea mai ieftină din UE, după Suedia, unde fermierii cer, în medie, 769,1 euro pentru carcasa de 100 de kilograme. Prețul mediu în UE este de 807,6 euro carcasa de 100 de kilograme.

Câtă carne de miel produce România

Din datele Comisiei Europene, în funcție de numărul de oi sacrificate, România este al doilea mare producător din UE, după Estonia. Crescătorii locali au produs anul trecut (până în decembrie) 702,9 tone de carne, cu 7,4% mai puțin decât anul anterior, în timp ce producția Estoniei a fost de 106,2 tone.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare