Economic

Braşov. Efectele „revoluției fiscale” sunt simțite de companiile brașovene

 

Companiile din județul Brașov au început deja să simtă efectele „revoluției fiscale” începută la 1 ianuarie 2018, arată o analiză realizată de Camera de Comerț și Industrie Brașov. Intens comentată înainte de aplicare și deja modificată în numai două luni, revoluția fiscală a bulversat întreaga societate.

„Cea mai afectată de revoluția fiscală este relația dintre angajat și angajator. În afara cheltuielilor care apar cu aceste modificări ale legii, apare și un disconfort în relația dintre angajat și angajator pentru că angajatul își dorește să câștige cât mai mult, a înțeles într-un fel acest transfer, iar angajatorul își dorește să păstreze cheltuielile firmei la același nivel atâta timp cât nu există o creștere de productivitate. Faptul că apare această discuție deseori nemulțumitoare fie de o parte, fie de alta, e destul de complicat să păstrezi atmosfera bună în firmă, mai ales acum în situația în care forța de muncă este foarte căutată și orice mică supărare sau neînțelegere în această relație poate duce la o despărțire. Credem că aceste teme au reușit să fie depășite după două luni de la aprobare și că se va merge pe o relație de colegialitate între angajat și angajator. Pe partea de cheltuieli, firmele mai mici din județul nostru și din țară, de obicei microîntreprinderi și societățile debutante, se confruntă cu dificultăți financiare din cauza creșterilor de cheltuieli pe care le au în fiecare zi și care pot duce la șomaj. De exemplu, SRL-D-urile ar trebui să suplimenteze cu 13% veniturile pe care le asigură angajatului pentru că reducerile care s-au dat prin această revoluție fiscală nu au acoperit în integralitate cheltuielile firmei”, a declarat Silviu Costea, președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, într-o conferință de presă.

La începutul anului 2018 au intrat în vigoare o serie de măsuri fiscale, care au fost aprobate de Guvern în noiembrie 2017: trecerea contribuțiilor sociale de la angajatori la angajați, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% și schimbarea regimului de impozitare pentru microîntreprinderi.

Creșterea costurilor cu forța de muncă

În România există 5,5 milioane de angajați, iar la Brașov în jur de 150.000 și, pentru ca aceștia să nu piardă bani, angajatorii trebuie să le majoreze salariile brute cu 22% pentru a compensa trecerea contribuțiilor în sarcina lor, iar termenul de transmitere a actelor adiționale la contractele de muncă în REVISAL este până la 31 martie 2018, relevă analiza CCI Brașov.

Astfel, companiile mari nu au semnat acte adiționale după transferul contribuțiilor, angajatorii nu au decis încă dacă să majoreze salariile brute sau să rămână în continuare la aplicarea de bonficații sau prime de compensare. O mare parte din IMM-uri au majorat salariile brute, angajații rămânând cu același nivel net, dar costurile angajatorului au crescut. Această creștere în lipsa creșterii productivității muncii și a programelor guvernamentale de investiții vor duce la închiderea unora dintre ele, în următoarea perioadă.

Până acum, prin OUG 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, aceste firme beneficiau de scutirea de contribuții sociale de pe partea angajatorului pentru maximum 4 salariați, în limita salariului mediu pe economie, ca bază de calcul, pentru maximum 3 ani.

„Cele două contribuții de 15,8% la pensii și de 5,2% la sănătate, care au trecut de la angajator la angajat, apar ca un cost suplimentar, angajatorul beneficiind de scutire. Chiar cu măsurile compensatorii generale, reducerea contribuțiilor de la 39,25% la 37,25%, per total cu 2 puncte procentuale, și impozitul pe venit de la 16% la 10%, cu 6 puncte, tot rămâne un impact de 13% la salariul brut pe care îl resimt SRL-D-urile. Efectele schimbărilor brutale vor duce la creșterea costurilor cu forța de muncă pentru cele 41.641 de societăți debutante de la nivel național și cele 1.548 din Brașov, astfel încât angajații acestora vor avea de suferit”, subliniază analiza CCI Brașov.

Angajații cei mai afectați de măsura transferului contribuțiilor sunt salariații din domeniul IT și cei cu jumătate de normă. Transferarea contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate în sarcina exclusivă a salariatului a condus, în cazul unora dintre salariații din IT, la scăderi de venituri. Pentru ei, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu a reprezentat un câștig, în condițiile în care oricum erau scutiți de impozit. Dacă angajatorul nu le crește salariile, transferul contribuțiilor este suportat din propriul net.

„În cazul în care contribuțiile de asigurări calculate asupra salariului angajatului cu contract part time sunt mai mici decât contribuțiile de asigurări stabilite potrivit OUG nr. 79 diferența se plătește de către angajator, obligând angajatorul să suporte diferența dintre suma de 665 lei, care ar trebui să fie reținută de la salariat și suma de 500 de lei, care trebuie suportată de acesta”, conchide analiza CCI Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare