Dosare

Un simbol al Brașovului, „Hanul Pietrele lui Solomon”, a fost lăsat în paragină și transformat în toaletă publică

Cât credeţi că mai rezistă în picioare clădirea pe care e reprezentat Regele Solomon?

  • caspodulcreului.png
  • DSC_9510_202329.JPG
  • DSC_9520_202326.JPG
  • DSC_9519_202330.JPG
  • DSC_9533_202328.JPG
 

Hanul de la Pietrele lui Solomon, simbolul șcheienilor și al Brașovului, se degradează treptat. Dacă în 2009 era încă locuit la etaj (foto 2), astăzi, singurul perete întreg este cel dinspre stradă, pe care, ÎNCĂ, mai apare fresca Regelui Solomon.

Hanul de la Pietrele lui Solomon, un punct de reper al Brașovului

Clădirea, așezată strategic, era punctul de reper al brașovenilor și turiștilor care urcau în Poiana Brașov. Pe atunci, toate drumurile turistice spre Poiana Brașov treceau prin Șchei, astfel, clădirea care poartă pictura Regelui Solomon era singurul han aflat în calea drumeților.

„Dacă ne uităm, în afară de platoul unde se țin sărbătorile tradiționale, junii au un muzeu destul de înghesuit la prima școală românească și au foarte puține clădiri care să le pună în evidență istoria. Acolo se poate lega foarte frumos și de comunitate și în același timp și de dezvoltarea turistică a Brașovului de la sfârșitul secolului XIX. Dacă vă uitați pe o hartă veche, toată lumea pomenește, începând cu școlarii de la Honterus care urcau în Poiană la serbările școlare, la Maialuri, până la elevii de la Șaguna, toți pomenesc că treceau prin Șchei”, a declarat pentru mytex.ro Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Legenda stemei Brașovului, pictată pe fațada clădirii părăsite

Legenda stemei, care are o vechime de peste 1.000 de ani, spune că numele stâncilor a pornit de la un rege maghiar, Solomon, care în fuga lui de urmăritori, ar fi sărit cu calul peste valea ce străbate cele două stânci, scăpând astfel cu viață. Totodată, pentru a nu fi recunoscut de cumani, poporul de invadatori care încercau să îl ucidă pe Solomon, regele și-a dat jos coroana și a așezat-o pe tulpina unui arbore.

„Este cu adevărat o pedeapsă pentru istoria Șcheiului. Pentru că acolo a fost cel mai frumos han, o pictură superbă din secolul XVIII cu Regele Solomon călare, cu o valoare fantastică. Chiar deasupra clădirii respective este țarcul de piatră unde legenda spune că a poposit Solomon cu calul său. Este un sanctuar acolo sus, unde se spune că e chiar copita calului. Lucrurile se leagă”, a declarat pentru mytex.ro preotul Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești.

Valoarea istorică nu a înduplecat autoritățile

Potrivit informațiilor mytex.ro, vechiul han nu se află pe lista clădirilor monument istoric din Brașov, ceea ce a făcut posibilă vânzarea, părăsirea și transformarea acestuia dintr-un simbol al Brașovului în toaletă publică. Chiar dacă proprietarul va fi taxat de cinci ori mai mult de autoritățile locale, din cauza faptului că a lăsat clădirea în paragină, construcția s-ar putea să nu mai poată fi readusă la starea inițială, din cauza stării avansate de degradare în care se află. „Nu pot să cred că nu face parte din lista monumentelor istorice ale Brașovului. Căutați la Direcția pentru Cultură, ei au lista. Nu pot să cred așa ceva. Nu pot să cred că nu e trecută la monumentele de la categoria A”, a declarat pentru mytex.ro preotul Vasile Oltean, directorul Primei Școli Românești.

„Eu, ca proprietar, dacă vreau să o las să cadă, o las să cadă”

„Despre clădire puteți afla mai multe de la Direcția Județeană de Cultură. Este o clădire privată. Fie că este un simbol, fie că nu este un simbol, nu poți interveni. Nu știu, Direcția Județeană de Cultură, de asta trebuie să vorbiți cu ei să vedeți dacă este pe lista monumentelor istorice, iar dacă este trebuie văzut dacă au făcut ei ceva demersuri pentru sancționarea proprietarului în cazul în care a lăsat clădirea în paragină, dacă este pe lista monumentelor istorice. Altfel, dacă nu este pe lista monumentelor istorice e o clădire, eu, ca proprietar, dacă vreau să o las să cadă, o las să cadă, vorbim dacă nu este pe lista monumentelor istorice”, a declarat pentru mytex.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

„Și dacă nu este monument «asta este»”

Vechiul han de la Pietrele lui Solomon se află în „Zona de rezervație de arhitectură Şcheii Brașovului”, astfel, orice modificare asupra clădirii trebuie avizată și aprobată de Direcția de Cultură, dar nu și lăsarea în paragină, acțiune ce nu poate fi sancționată de instituție.

„Clădirea nu se află pe lista monumentelor istorice, este doar în zonă protejată care se supune acelorași legi pentru intervenție, demolare sau modificare, orice tip de intervenție. În lege se stipulează că trebuie să întrețină, să renoveze, să aibă grijă de acel monument și dacă nu este monument «asta este», nu îl afectează”, a declarat o funcționară din cadrul Direcției județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button