BRAȘOV. Şeful Biroului de Operaţiuni Speciale, șase ani de închisoare
Şeful Biroului de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, a fost condamnat luni, 11 aprilie, de Tribunalul Brașov la șase ani de închisoare, sentința nefiind una definitivă.
Mirică a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru compromiterea intereselor justiţiei, luare de mită, în formă continuată și trafic de influenţă, în formă continuată.
Ofițerul a fost acuzat că a furnizat informații clasificate dintr-un dosar instrumentat de DNA unui om de afaceri brașovean, suspect în cauză. În schimbul acestor servicii, Emanoil Mirică a primit cu titlu de mită gem de caise, zacuscă și bibilici, se arată în actul de acuzare, potrivit rejust.ro, citat de ziare.com. Pe lângă produsele alimentare, polițistul a beneficiat și de tratamente stomatologice, omul de afaceri implicat în cauză fiind și medic stomatolog.
Dosarul în care a fost condamnat șeful Biroului de Operaţiuni Speciale Braşov „s-a disjuns din cauza penală privind presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, societății omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unor contracte de achiziție echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”, se arată într-un comunicat al DNA.
În timpul anchetei în dosarul achizițiilor frauduloase din spitale, procurorii anticorupție au dispus interceptări ale suspecților, aceste activități fiind executate de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov, coordonați de Emanoil Mirică. În perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce inculpatul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, „a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauză. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofițerul de poliție i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri un înscris ce conținea un rezumat fidel al unei încheieri de ședință, în care erau prezentate informațiile de mai sus”, potrivit anchetatorilor.
Informațiile privind ancheta au fost comunicate de către omul de afaceri brașovean partenerului său, Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (cercetat în cauza privind achizițiile supraevaluate din spitale). Aflând că sunt interceptați, cei doi inculpați au devenit mult mai precauți și și-au schimbat totodată și modalitatea de comunicare, îngreunând astfel ancheta.
„Pentru aceste servicii, dar și în schimbul promisiunii de a-și folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei și pentru a influența cursul acesteia în direcția unei soluții de clasare, inculpatul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite”, arată DNA.
Emanoil Mirică a fost deferit justiției în februarie 2021, inculpat în dosar fiind și omul de afaceri care cumpăra cu gem, bibilici și servicii stomatoogice informațiile clasificate. Este vorba despre Doru Bertea, cunoscut medic stomatolog din Brașov și fost șef al Casei de Asigurări de Sănătate din județ. În paralel cu activitatea medicală, Bertea era implicat și în afaceri cu spitale din două județe, relațiile contractuale cu unitățile medicale fiind vizate de ancheta DNA.
Anchetat în două dosare de corupție, medicul s-a sinucis în primăvara anului trecut, în timp ce se afla în arest la domiciliu.
Citiți și:
UPDATE. DNA, despre presupusele achiziții frauduloase din spitalele din BRAȘOV și Harghita
BRAȘOV. Cine sunt persoanele reținute în Dosarul „Mită în Spitale”?! NUME CUNOSCUTE…
BRAȘOV. 12 persoane ar fi reținute în dosarul mitei din spitale Covid!
BRAȘOV. Contestații în dosarul „MITĂ în SPITALE”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
[…] de executat 5 ani și 4 luni de închisoare. În primă instanță (la Tribunalul Brașov) primise 6 ani de închisoare. Sentința de ieri a Curții de Apel Brașov, care este definitivă, poate fi găsită […]
[…] a fost dată de Curtea de Apel Brașov. În primă instanță (la Tribunalul Brașov) primise 6 ani de închisoare. Vezi și: Curtea de Apel Brașov a redus pedeapsa la închisoare a șefului Brigăzii de […]