Expres

Drepturile omului în România sunt afectate de „corupția guvernamentală gravă” / Departamentul de Stat al SUA a radiografiat hibele țării noastre

Drepturile omului în România sunt afectate de „corupția guvernamentală gravă”.

Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul anual privind respectarea drepturilor omului în România. Raportul pe 2023 relevă că drepturile omului sunt afectate de „corupția guvernamentală gravă”, iar autoritățile au acționat uneori insuficient împotriva oficialilor care au comis abuzuri, așa cum a analizat Europa Liberă.

Drepturile omului în România sunt afectate de „corupția guvernamentală gravă”

„Printre problemele semnificative legate de drepturile omului s-au numărat rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”, a subliniat documentul Departamentului de Stat.

Ineficiență în sistemul judiciar

Documentul a menționat că, în ciuda unui sistem judiciar independent și a respectării, în general, a independenței și imparțialității justiției, există exemple de ineficiență și lipsă de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară.

Raportul a notat și criticile aduse penitenciarelor din România: „Condițiile de detenție au fost dure și supraaglomerate. Au avut loc abuzuri asupra deținuților din partea autorităților sau din partea altor deținuți”.

O altă problemă semnalată de Departamentul de Stat al SUA este aceea că „persoanelor și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public”, iar rezultatul a fost că cei interesați nu au putut obține informații publice în timp util „ceea ce a împiedicat inițierea de proceduri administrative sau accesul la sistemul judiciar în termenul de prescripție”.

Drepturile omului în România sunt afectate de „corupția guvernamentală gravă”

Raportul a menționat și cazul jurnalistei Emilia Șercan, care a reclamat amenințări și tentative de șantaj după ce, în 2022, a publicat o investigație referitoare la presupusul plagiat comis de Nicolae Ciucă, premier al României în momentul publicării.

Mită în sistemul de sănătate, la vămi și în rândul polițiștilor

Mita frecventă în sistemul de sănătate este un alt semnal de alarmă tras de raportul Departamentului de Stat al SUA.

„Mita a fost percepută ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate. Mass-media a relatat că, în cursul anului, Direcția Națională Anticorupție a urmărit penal peste 50 de cazuri legate de corupția din sistemul de sănătate, inclusiv cazuri împotriva unui manager, șapte medici și trei directori de spitale. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite”, s-a scris în raportul SUA, citând informații ale Transparency International, care a observat niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție.

Discriminare și violență domestică

Autorii raportului au relatat și despre cazuri în care autoritățile nu au aplicat eficient legea în ceea ce privește violul și violența domestică.

„Violența bazată pe gen, inclusiv violența domestică, a reprezentat o problemă gravă”, iar printre cauzele menționate ar fi lipsa procedurilor de aplicare eficientă a ordinelor de restricție. Mai mult, conform sursei citate, instanțele de judecată au instrumentat foarte puține cazuri de violență domestică.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Ron
11 zile în urmă

Pai și cine e in guvern de atâția ani?
Jegurile comuniste psd și panaramele pnl udmr

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare