Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Troiţele din Şchei, accesibile pe smartphone

 

Troiţele din Şcheii Braşovului vor fi mai vizibile şi accesibile, chiar şi de la distanţă, cu un simplu click. Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov (AMB), în parteneriat cu Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, continuă un proiect început anul trecut şi finanţat tot de Consiliul Judeţean, aducând emblemele Şcheiului în mediul online. Obiectivul general al proiectului „Troiţele din Şcheii Braşovului – Patrimoniu pentru viitor”, implementat de Agenția Metropolitană Brașov este reintroducerea patrimoniului arhitectural din Șchei în spațiul comunitar și promovarea acestuia prin mijloace new media, urmărind valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor români şi străini a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului, reprezentată pe o parte de troiţele junilor, de arhitectura vernaculară şi de tradiţiile de peste an ale junilor din Şchei. „Proiectul care se derulează în perioada iunie-decembrie 2016 vrea să îmbunătăţească şi să extindă accesul publicului la troiţe şi promovarea acestora prin intermediul unei aplicaţii smartphone, precum şi promovarea traseelor cultural-turistice create prin precedentul proiect prin mijloace inovatoare, astăzi la îndemâna publicului larg – aplicaţiile pentru telefoanele inteligente. Toţi sunt curioşi să afle ce e în interiorul lor, acum vor putea afla”, a explicat Ramona Ganea, coordonatoarea proiectului.

Troiţele au rol apotropaic

În plus, în cadrul acestui proiect va fi realizat şi un film de promovare de tipul scurtmetraj. De asemenea, vor fi organizate mai multe excursii tematice pe cele trei trasee create în prima ediţie a proiectului. Una dintre ele va avea loc chiar duminică, 10 iulie, de la ora 9.00, cu un grup de 20 de persoane, care vor merge la cele 30 de troiţe de pe cele trei trasee. Excursioniştii vor participa, apoi, la tradiţionalul Joc strămoşesc de la Crucea Muşicoiului (str. Curcanilor), organizat de Societatea Junilor Curcani şi Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi. Evenimentul începe la ora 10.00, în Piaţa Unirii, dar de la 13.00, se va desfăşura la Crucea Musicoiului.
„Troiţele, dincolo de mărturii ale vremurilor, reprezintă mărturii ale spiritualităţii poporului român, ale apartenţei la creştinism, la creştinismul răsăritean. La origine aveau rol apotropaic. Erau aşezate la răscruce, pentru a-i proteja pe trecători de rele. În Şchei s-au păstrat mai multe astfel de troiţe decât în oricare altă aşezare din Evul Mediu. Acum, troiţele au şi rol în jocurile tradiţionale ale junilor, astfel că patrimoniul cultural material contribuie la păstrarea celui imaterial, mai valoros”, a explicat istoricul Alexandru Stănescu, de la Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi.
Tot duminică, va fi marcat un nou traseu ce porneşte din Şaua Tâmpei şi coboară spre Şchei, oprindu-se la Crucea Dreptăţii, a mai spus Ramona Ganea.
Intervenția culturală „Troițele din Șcheii Brașovului – patrimoniu pentru viitor” se încadrează în „Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2016” și este finanţată de Județul Brașov. Valoarea totală a proiectului este de 51.765 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la autoritatea finanțatoare este în valoare de 40.805 lei, iar contribuția beneficiarului și a partenerilor acestuia este de 10.960 lei.
Proiectul îşi propune promovarea diversităţii, consolidarea identităţilor culturale și istorice şi conservarea tradiţiilor  brașovene, prin mijloace moderne şi alternative, precum și dezvoltarea și susţinerea turismului cultural în municipiul și județul Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare