Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Trei clătite pe minut, un trenuleţ şi locuri de parcare, printre noutăţile Fasching 2017

  • IMG_0335_231601.JPG
 

Ca în fiecare an, în luna februarie, comuna Prejmer îmbracă strai de sărbătoare pentru a celebra unul dintre cele mai populare obiceiuri săsești: Fasching-ul (Carnavalul) de la Prejmer, de dinaintea intrării în Postul Paştilor, carnaval care are un specific local, fiind declarat „Sărbătoarea Clătitelor”.

Tradiţia carnavalului organizat înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice (şi a celei Catolice, şi a celei Reformate), este un bun prilej de bucurie, dans şi voie bună, dar mai ales de a reuni comunitatea, fiind un ritual ce are rădăcini adânci în istoria comunităţii, simbolizând triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii şi alungarea iernii.
„În Europa, Prejmerul este cea mai estică aşezare în care se mai serbează tradiţiile săseşti, lucru care denotă faptul că această comunitate a înţeles importanţa conservării valorilor tradiţionale, respectă şi are deschidere faţă de diversitatea culturală. Aceasta convieţuire paşnică şi fructuoasă a făcut ca, de la an la an, Fasching-ul să atragă un public tot mai larg, ediţia din 2016 numărând peste 14.000 participanţi care s-au bucurat savurând delicioasele produse tradiționale, admirând și degustând din expoziția de clătite. Susținute în aer liber, concertele celor mai apreciați artiști români, trupele de dans tradițional săsesc, fanfara, caravana sunt doar câteva dintre surprizele pe care organizatorii le au în vedere de la an la an, pentru localnici și publicul larg. Pentru mulţi dintre aceia care practică turismul cultural, Fasching-ul reprezintă şi o oportunitate de informare asupra istoriei locului şi Bisericii Cetate Prejmer, notată cu 3 stele în Ghidul Verde Michelin şi înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Această sărbătoare a devenit moștenire culturală de la cei care au contribuit la clădirea a ceea ce astăzi numim cu mândrie comuna Prejmer”, a declarat astăzu, într.o conferinţă de presă, viceprimarul comunei, Loredan Bogdan (video 1).

Organizatorii sunt Primăria și Consiliul Local Prejmer, împreună cu partenerii Parohia Bisericii Evanghelice CA Prejmer,  Asociația Inițiativa Femina, Departamentul „Conservarea și promovarea culturii tradiționale” Brașov, Centrul de echitație 163 Plopi, Școala Gimnazială Prejmer, Școala Gimnazială Lunca Câlnicului și Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei”, având sprijinul Agenţiei Metropolitane Braşov.

Alexandra Ungureanu şi Direcţia 5

Ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie, Sărbătoarea Clătitelor – Fasching de la Prejmer are loc sâmbătă și duminică, 25-26 februarie, începând cu ora 10.00. Organizatorii promit, pe lângă o „infinitate” de feluri de clătite, şi mult divertisment. Vor fi momente artistice oferite de artişti şi trupe locale şi din împrejurimi, inclusiv Braşov, iar invitaţii speciali sunt Alexandra Ungureanu şi Direcţia 5. Astfel, sâmbătă, pe 25 februarie, Fasching-ul va începe cu spectacole ale artiștilor locali, dar și ale școlilor din localitate. Duminică, se va începe tot în jurul orei 10.00, cu un program de fanfară, celebra caravană a festivalului, care este formată din tineri mascați în diverse personaje, urmând să plece la ora 11.00 din centrul localității. Tinerii mascaţi vor cutreiera Prejmerul, călare, pe jos sau pe „care alegorice”, inclusiv căruţa cu sobă, unde se vor coace clătite pufoase, pe care le vor împărţi spectatorilor pentru a marca evenimentul. Duminică seara, după concertele invitaţilor speciali, spectacolul se va încheia cu un foc de artificii. Bugetul total al festivalului este de aproximativ 40.000 de euro și este finanțat în proporție de 80% de la bugetul local.

Noutățile ediției a XIII-a

Viceprimarul comunei a precizat că Fasching-ul de anul acesta va aduce o serie de elemente de noutate, pe lângă cele tradiționale. „Pe lângă renumitele clătite cu rețete tradiționale, ne bazăm și pe inventivitatea participanţilor pentru rețete noi. Va fi și o expoziție de clătite organizată de gospodinele din localitate, de această dată urmând să fie organizată în aer liber, în apropiere de scenă, pentru a fi în centrul atenției”, a explicat viceprimarul.
Ținând cont de afluxul mare de turiști, autoritățile locale au luat decizia să mărească perimetrul de desfășurare al evenimentului, scena urmând să aibă o deschidere mai mare, la festival urmând să participe 135 de comercianți. Un element de noutate este o mașină automată de făcut clătite, care face la foc automat clătite, inventată de un prejmerean care a lucrat în ultimele luni pentru consturcția ei. „Producerea unei clătite durează aproximativ 20 de secunde, fiind coaptă simultan pe ambele părți. Va produce mii de clătite. La târg se vor vinde însă și alte produse alimentare tradiționale din gospodăriile prejmerenilor şi ale celor din localităţile învecinate”, a mai spus viceprimarul.

Zonă de divertisment destinată copiilor

De asemenea, va fi și o zonă de divertisment pentru copii, iar zonele de parcare au fost organizate mult mai bine față de anii trecuți. Astfel, va exista posibilitatea parcării în incinta parcului industrial Prejmer, dar și în curtea colegiului de la intrarea în localitate. Turiștii vor avea la dispoziție un trenuleț care va face legătura dintre aceste spaţii de parcare şi centrul localității unde are loc Fasching-ul.
Carnavalul este un obicei de origine săsească ce datează din secolele XV-XVI şi reînviat după o pauză de 20 de ani. Tinerii români, alături de Serviciul de Promovare  a Culturii Tradiţionale Braşov, au resuscitat obiceiul în 2004, fiindcă au rămas puţini şaşi în comunitate şi aceştia sunt de vârste înaintate. „La început a fost doar dorinţa noastră şi a unui grup de iniţiativă din Prejmer de a readuce la viaţă un obicei al saşilor făcut, bineînţeles, cu tinerii români, cum s-a întâmplat şi în alte localităţi din judeţ ca urmare a faptului că saşii au emigrat, dar modul în care s-a dezvoltat acest eveniment este un exemplu de bună practică. De la an la an, a căpătat tot mai multă amploare şi cred că, aşa cum spunea şi domnul viceprimar, va ajunge să e autofinanţeze”, a subliniat Adrian Văluşescu (video 2), coordonatorul Serviciului de conservare a tradiţiilor.

„Tigaia de aur”

„Agenţia Metropolitană Braşov lansează concursul «Cea mai bună clătită din Prejmer», astfel încât comercianţii din localitatea Prejmer care vor participa sâmbătă şi duminică se vor putea înscrie în baza unui formular de concurs. Juriul este format din reprezentanţii mass-media, iar premiile vor fi foarte simpatice. Se vor câştiga: locul I, tigaia de aur, locul II, tigaia de argint şi locul III, tigaia de bronz”, a anunţat Gabriela Braşoveanu (video 3), reprezentantul Agenţiei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare