Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Avanpremieră la „Muzeul din școală”

  • IMG_2754_253549.JPG
  • IMG_2774_253551.JPG
  • IMG_2775_253552.JPG
  • IMG_2779_253553.JPG
  • IMG_2789_253554.JPG
  • IMG_2816_253555.JPG
  • IMG_2823_253556.JPG
 

Braşoveni, dar şi turişti sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 12.00, la Şcoala Gimnazială din Şirnea, pentru vernisarea expoziţiei temporare realizate în cadrul proiectului cultural „Muzeul din şcoală – proiect de valorificare a colecţiei «Nicolae Frunteş» şi a moştenirii culturale comunitare din Şirnea”. Expoziţia  cuprinde piese din costume tradiţionale; artă tradiţională în lemn – obiecte gospodăreşti sau pastorale; ceramică tradiţională; mobilier ţărănesc şi decoraţiuni de interior din gospodăria tradiţională; trofee olimpice; echipament sportiv ţărănesc; memorialistică; artă contemporană; portrete ale unor locuitori din Şirnea anului 2018. Expunerea reflectă personalitatea întemeietorului Nicolae Frunteş şi se doreşte a fi o modalitate concretă de valorificare în scop turistic-social a moştenirii culturale reprezentate de colecţia sătească din Şirnea.
Proiectul „Muzeul din Şcoală” este derulat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, alături de partenerii săi – Asociaţia PRO-Şirnea, Primăria Fundata şi Şcoala Gimnazială Fundata.

Un muzeu unic, plin de comori

Entuziastul profesor Radu Nicolae Frunteş (video 1 și 2) este cel care are grijă de muzeul de la Şirnea. Duce astfel mai departe tradiţia tatălui său şi a îmbogăţit Muzeul Etnografic din Şirnea înfiinţat în 1965. Tot el este şi ghid pentru turiştii care ajung în sat. Muzeul poate fi vizitat gratuit, iar Radu Frunteş este mereu pregătit să povestească despre tradiţiile şi istoria locului. Muzeul are acum şapte săli, iar turiştii pot afla mai multe despre viaţa la sat de acum un secol şi despre obiceiurile locului. Muzeul are şi câteva piese unice care îi vor încânta cu siguranţă pe vizitatori. Printre cele mai valoroase, se numără o carte de rugăciuni care datează de la 1700 şi este îmbrăcată în piele de viţel. Tot aici, turiştii pot vedea şi statuia primului cetăţean simbolic al satului – Şirnea Bran Rogozeanu. Se spune că familia Bran a ajuns prima în zonă şi a împărţit domeniile dintre Bucegi şi Piatra Craiului între cei zece băieţi ai familiei şi aşa au luat naştere satele din jurul Branului, inclusiv Şirnea. Tot la muzeu, turiştii pot vedea un abecedar de la 1932, dar şi tăbliţele pe care scriau elevii La Şirnea, se pot admira ustensile de bucătărie vechi şi ingenioase şi chiar un strămoş al mixerului de astăzi, Prepeleac, cum îl denumeşte Radu Frunteş. Cele şapte camere ale muzeului adăpostesc o istorie în miniatură a satului Şirnea, inclusiv despre eroii satului care au luptat în Primul Război Mondial (Războiul de Reîntregire, pentru români). Sunt expuse aici unelte tradiţionale ale păstorilor folosite la producerea brânzei, costume populare, lăzi de zestre şi costume folosite la nunţile tradiţionale, batiste specifice zonei, care se dădeau la nunţi în loc de florile care se pun astăzi în piept, dar şi o colecţie mică de schiuri vechi din lemn. În trecut, la Şirnea, toată lumea mergea pe schiuri, pentru că nu erau drumuri de acces. O sală întreagă este dedicată sărbătorilor tradiţionale din Şirnea, iar o alta este amenajată în memoria profesorului Nicoale Frunteş, fiul cel mai de seamă al satului şi care a educat 36 de generaţii de copii. „Pe lângă piesele strânse de el, şi eu m-am ocupat să îmbogăţesc acest muzeu, care este, practic, o miniatură a ceea ce are mai frumos şi mai valoros din punct de vedere cultural satul Şirnea. Intrarea este gratuită, iar eu le fac un tur şi le explic turiştilor tot ceea ce vor să afle despre satul nostru. Avem şi un jurnal de impresii, care există la muzeu din 1969. Turişti din 22 de ţări de pe tot mapamondul care ne-au vizitat şi-au scris impresiile aici în limba lor“, ne-a spus Radu Frunteş, la momentul vizitei noastre acolo.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button