Cultură

BRAȘOV. Ouă de struț… încondeiate cu icoane transilvănene

 


Colaborarea dintre profesioniştii de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi de la Muzeul de Etnografie Braşov aduce o expoziţie inedită în perspectiva sărbătorilor pascale: icoane unicat, încondeiate pe ouă de struţ.

„Icoanele pe sticlă, cu desen naiv şi culori vii, pictate de artistul ţăran român din Transilvania din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea sunt piese de mare valoare artistică şi fac parte din patrimoniul nostru cultural, reflectând, din punct de vedere iconografic, o sinteză originală a tradiţiei creştine răsăritene cu a celei apusene”, a explicat reprezentanta Muzeului de Etnografie Braşov, Bogdana Balmuş.

S-a apelat la colecţii de icoane care provin din Nicula, aşa-numitele icoane de Iernuţeni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; Șcheii Braşovului; Făgăraş şi Ţara Oltului şi din colecţiile personale Savu Moga, Matei Ţâmforea, Petru Tămaş, Ana Deji.

Aceste icoane au fost transpuse pe ouă de struţ prin tehnici foarte vechi. „Cei care vor vizita expoziţia vor vedea icoane unicat, reinterpretate pe ouă de struţ, inspirate de vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă, care au fost transcrise cu ceară şi băi succesive de culoare pe coaja de ou. Pentru realizarea lor s-a apelat la piesele de patrimoniu păstrate în diverse colecţii muzeale lecţii private, iar desenul a fost realizat cu ceară de albină topită, cu ajutorul unui condei tradiţional”, a mai spus Bogdana Balmuş.

Cele 60 de ouă de struţ sunt realizate de Mariana Andone-Rotaru, care este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană. Ea a experimentat un mod unic de decorare a ouălor de Paşti, prin transpunerea şi reinterpretarea pe ouăle de struţ a icoanelor pictate cândva pe sticlă în Transilvania, cu respectarea canoanelor iconografice şi a rigorilor tehnicii de încondeiere.

Expoziţia „De rândul Paştilor” poate fi admirată până în 9 mai 2021, între orele 10:00 şi 18:00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sala „Tancred Bănăţeanu”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare