Cultură

BRAȘOV. În avanpremiera Micii Uniri

 

Braşovenii sunt invitaţi, înainte de sărbătoarea Micii Uniri, „guste” un crâmpei de suflet românesc: opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Evenimentul are loc de la ora 18.30, în Sala Operei. Brașovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut loc pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), în regia lui Ioan Bucur Popp. În pregătirea spectacolului au fost folosiți peste 60 de artiști amatori și a beneficiat de concursul orchestrei Societăţii Filarmonice din Brașov. Premiera s-a bucurat de un succes extraordinar, de aceea a fost programată încă o reprezentație și a doua zi, pe 28 februarie 1882. Iată ce scria, la acea vreme, „Gazeta Transilvaniei”, singurul ziar românesc din Ardeal, despre aceste spectacole: „Cele doue representatiuni ale operetei «Crai Nou», de V. Alecsandri, musica de C. Porumbescu, ce s’au dat’a Sambata si Dumineca sera de catra o societate de diletanti din Brasiovu in sal’a cea mare a Gimnasiului romanu, au avutu unu succesu peste asteptare de bunu”.
„Crai Nou” îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Opereta este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească. Actuala montare a văzut lumina rampei în luna mai a anului trecut și a fost dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri;  ea poartă semnătura regizorală a Andei Tabacaru, la pupitrul Orchestrei Operei Brașov se va afla dirijorul Leonard Boga (cel care se ocupă și de pregătirea muzicală a Corului Operei Brașov). Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea, iar coregrafia îi aparține Nerminei Damian. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regia tehnică: Dan Antipa.
În distribuție: Maria Petcu-Catrina – Anica, Mădălina Bourceanu – Dochița, Dan Popescu – Moș Corbu, Valentin Marele – Bujor, Mihai Irimia – Leonaș, Nicolae Zaharia – Ispravnicul. Soliști balet: Mihaela Pop, Claudiu Dane. Își dau concursul Orchestra, Coru și Baletul Operei Brașov.
Preț bilete: 35 lei – în sală; 25 lei – la balcon lateral.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare