Cultură

BRAȘOV. Galerii comerciale transformate în muzee

  • img-0366.jpg
 

Managerii de la Muzeul de Artă şi cel de Etnografie, instituții care împart același imobil, în care sunt chiriași, au reiterat ideea de a prelua, prin forul tutelar, Consiliul Județean, galeriile comerciale de la Cerbul Carpatin (foto 2), pentru a se muta acolo. Ideea a mai fost avansată în mai 2016, fiind reluată odată cu discuția despre Cetatea Brașov (Cetățuia de pe Dealul Straja), ce a revenit în patrimoniul statului, sentința nefiind definitivă. „Am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian Veştea despre posibilitatea preluării clădirii în care au fost Galeriile Corona, deasupra restaurantului Cerbul Carpatin, mai ales că acelea sunt spații nefolosite de câțiva ani. Având în vedere precedentul apărut odată cu procesul preluării Complexului Cetate de pe Dealul Straja, i-am spus preşedintelui CJ că putem să depunem documentaţia în vederea obţinerii clădirii din Piaţa Sfatului”, a declarat Ligia Fulga. Ea a afirmat că imobilul în cauză este în proprietatea SC Aro Palace SA din anul 1998, fiind preluat de la statul român. „În anii ’50, când au fost naţionalizate imobilele, au fost expropriate mai multe persoane fizice care deţineau această casă – câte 2% şi apar unele situaţii neclare în ceea ce priveşte înscrierile în Cartea Funciară. Casa este un monument istoric de importanţă naţională, în anii ’60 a fost reabilitată în totalitate, iar dacă o vom putea obţine, vom avea posibilitatea de a atrage bani europeni pentru renovarea şi refuncţionalizarea acestei clădiri, astfel încât aici să îşi desfăşoare activitatea Muzeul de Artă şi cel de Etnografie”, a afirmat Fulga.
Imobilul (foto 1) de pe Bulevardul Eroilor în care se află acum cele două muzee a fost retrocedat Bisericii Evanghelice, care a solicitat semnarea unor contracte de închiriere.Între Muzeul de Artă şi Biserica Evanghelică a fost semnat un contract care expiră în 2019. În schimb, conducerea Muzeului de Etnografie nu a semnat un contract, managerul unităţii, Ligia Fulga afirmând că Biserica Evanghelică dorea ca muzeul să achite chirie şi pentru un corp de clădire care a fost construit de statul român, după naţionalizare.

Mai multe despre această situație puteți citi mai jos:

BRAŞOV. Casa Negustorilor ar putea adăposti două muzee

Citiți și:

BRAȘOV. Managerii muzeelor fac front comun împotriva comasării

BRAŞOV. Muzeul Naţional Bran este iar în prag de evacuare


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare