Cultură

BRAȘOV. Bijuterii enesciene vor răsuna la „Patria”

 

Doi tineri frumoși și talentați aduc la Brașov un recital din creația lui George Enescu. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 19.00, la Sala Patria și este parte a unui proiect inițiat de Muzeul Național George Enescu, desfășurat în mai multe orașe Andrei Stanciu – vioară şi Mihaela Pavel – pian interpretează trei lucrări deosebite: Balada pentru vioară și pian (1895), Impromptu Concertant pentru vioară și pian în sol bemol major (1903), Sonata a 2-a în fa minor pentru pian și vioară,op. 6 (1899). Intrarea este liberă.
Andrei Stanciu a urmat cursurile Liceului de Artă din Brașov (la clasa profesoarelor Laura Modorcea si Maria Mireanu), apoi ale Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (la clasa prof.univ.dr. Bujor Prelipcean). În anul 2011 câştigă o bursă de studii în cadrul Academiei Internaționale de Muzică Yehudi Menuhin din Elveția, unde studiază timp de 4 ani vioara cu Liviu Prunaru, Maxim Vengerov, Oleg Kaskiv, Gyorgy Pauk, și muzica de cameră cu Niall Brown, Johannes Eskaer, Sophia Reuter, Ettore Causa, Pablo de Naveran. În 2016 a obţinut Premiul I. la Concursul Internaţional „London Grand Prize Virtuoso”. A cântat ca solist sub bagheta maeştrilor Maxim Vengerov, Horia Andreescu, Cristian Oroşanu, Valentin Doni, Michele Santorsola, Constantin Grigore şi Mircea Holiartoc; a concertat în diferite formule camerale şi a participat la festivaluri, precum „Luna Festival” – Nyon,  „Menuhin Festival” – Gstaad, „Paleo Festival” – Nyon, „Sion Festival”, „SolidArtis Festival” – Gdansk, “Festival do Estoril”, “Juventudes Musicales” – Madrid, “Incontri in Terra di Siena”, „Les Folles Journees J.S. Bach” – Lutry,„Summer Dreams” – Monaco, „Vengerov Festival” – Tel-Aviv. Este distins cu premiul special al Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora” şi cu o diplomă de excelenţă pentru activitatea artistică din partea Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Din august 2017 este co-fondator al festivalului de muzică de cameră BrașovWinterClassics alături de violista Emma Rotomeza. Din ianuarie 2019 cântă pe o vioară Felix Rotaru – „La Suisse”, copie după D. Montagnana.
Născută în 1981 în Galaţi, Mihaela Pavel a studiat pianul la Liceul de Artă din oraşul natal, apoi la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală (clasa prof. univ. Ioan Welt – pian, prof. univ. dr. Maria Toronciuc – muzică de cameră). În cadrul aceleiaşi instituţii urmează şi cursurile de masterat și obţine apoi (în 2012) titlul de Doctor în muzică (cu calificativul de Summa cum laude). Între anii 2006-2012 a fost asistent universitar în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală din Iaşi, iar în prezent este lector universitar la Facultatea de Muzică din Braşov.
Pianista a participat la cursurile de măiestrie susţinute de profesorii Andreas Henkel, Şerban Lupu, Martin Helmchen, Silke Thora- Mathies, Iurie Mahovici, Anatolie Lapicus, precum şi de Romanian Piano Trio (Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma). Obţine o Bursă Socrates la Conservatorul „G. Verdi” din Milano, Italia. În anii 2006 şi 2007 participă la cursurile de vară Crescendo Summer Institute of Arts din Sárospatak, Ungaria. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte (Ploieşti, Iaşi, Bucureşti – Ateneu, Bacău, Arcuş, Sárospatak, Vidin, Tarnow, ş.a.), având şi o bogată activitate de pianist acompaniator în cadrul a numeroase concursuri și cursuri de perfecționare.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare