Coronavirus

COVID-19. Un brașovean a dat statul în judecată, după modificarea orei de „închidere”

 

Un jurist braşovean a dat în judecată statul român şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, după ce autoritățile au modificat ora până la care românii pot ieşi din case fără a avea la ei declarații pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, prin care să-și justifice deplasările. Alexandru Goga consideră că este îngrădit dreptul la libera circulaţie.

El spune că reducerea timpului în care putem ieşi din case fără documente justificative l-a determinat să studieze decizii ale Curţii Constituţionale, legi şi drepturile omului.

Dosarul, prin care se solicită suspendarea executării Hotărârii CNSU nr 16/10.03.2021 a fost înregistrat la Curtea de Apel Braşov, sub nr. 159/64/2021, iar primul termen va avea loc pe 22 martie, conform datelor de pe site-ul instanței.

„Funcţionarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă preciza că decizia ar fi trebuit să fie semnată de vicepremier. De ce şi-o fi arogat premierul sau de ce o fi simţit nevoia să semneze, fără o anchetă, fără un temei ştiinţific sau legal care să precizeze că această oră este necesară pentru combaterea pandemiei, simţim că ni se încalcă drepturile fundamentale şi că suntem ţinuţi într-un fel de arest la domiciliu de la orele 22.00 şi până la 5.00 dimineaţa. Pentru ce şi pentru cine? Suntem la un pas de tiranie”, a explicat Alex Goga, citat de adevarul.ro.
Brașoveanul consideră că ne sunt încălcate dreptul la libera circulaţie şi viaţa intimă de familie şi privată, despre care se vorbeşte chiar în Constituţia României.

„Poate eu lucrez ziua şi am timp să mă relaxez doar noaptea, să mă plimb în jurul locuinţei, să merg undeva să mă plimb sau chiar într-un parc, pentru că mi se pare că parcurile nu sunt închise acum. Oricum, cei mai mulţi oameni dorm noaptea, aşa că sunt mult mai puţini cei care ies după ora 22,00 şi atunci şi riscul de infectare este mai mic. De ce să nu mă pot relaxa, mai ales că se apropie vara, când la ora 22,00 încă este lumină?”, întreabă juristul.

Demersului lui Alexandru Goga i s-a alăturat şi Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM).

„ASUM a formulat şi a depus o cerere de intervenţie accesorie în acest proces, pentru că vorbim de încălcarea drepturilor omului şi cu asta ne ocupăm, este obiectul nostru de activitate. Considerăm că prin această hotărâre a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se îngrădeşte, în mod nejustificat, nemotivat sau motivat insuficient dreptul la liberă circulaţie”, a precizat Ionel Spătaru, preşedintele ASUM, citat tot de adevarul.ro.

„Ținând cont că vorbim de o îngrădire, o încălcare a drepturilor omului, ASUM Brașov s-a alăturat demersului și a depus, la Curtea de Apel Brașov, o cerere de intervenție accesorie în acest proces. Prin cererea de intervenție, ASUM Brașov solicită instanței de judecată admiterea acțiuni și anularea Hotărârii CNSU nr. 16 din 10.03.2021 și anexele acesteia”, se menționează și pe site-ul asum.ro, unde sunt postate și documente.

Alex Goga spune că el poartă mască tot timpul, s-a vaccinat şi face parte din categoria celor care sunt convinşi că virusul este periculos şi trebuie să ne protejăm, dar vrea să fie respectate și drepturile fundamentale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare