Coronavirus

COVID-19. Primul ventilator românesc, omologat la BRAȘOV

  • ventilator_279838.jpg
  • ventilator1_279839.jpg
 

Primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficiență respiratorie conceput, în numai câteva săptămâni, de un grup de ingineri din Târgu Mureș și Cluj-Napoca, cu sprijinul unor medici din Brașov, a trecut de prima etapă de omologare – care a avut loc la Brașov – și va începe să fie testat pe pacienți umani, a anunțat inițiatorul proiectului, Răzvan Corneliu Popa.

Echipa mureșeană s-a prezentat, în urmă cu o zi, la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, în fața unei comisii formate din reprezentanții Agenției de Cercetare de Tehnică și Tehnologii Militare, care omologhează, pe perioada stării de urgență, aceste echipamente, scrie Agerpres. „Au fost prezenți medici de la Spitalul de Urgență și de la Spitalul Militar Brașov, a fost testat echipamentul, a răspuns cu brio solicitărilor, am primit undă verde pentru a fi testat pe pacienți umani. Testarea va începe, probabil, miercuri sau joi. Este un produs românesc, deschide calea celor de acest tip în România, permite unei echipe să cerceteze, să inoveze și să dezvolte aceste produse. (…) Putem produce aparatul la un preț sub cel al pieței. Știm cu toții că, în acest moment, prețurile au explodat pentru că cererea depășește mult oferta, dar noi ne situăm mult sub prețurile de vânzare ale aparatelor din import”, a declarat, pentru sursa citată, reprezentantul companiei Gaze Industriale Mureș, Răzvan Corneliu Popa. Dacă toate testele vor fi pozitive, firma mureșeană va putea produce circa 15 aparate pe zi, astfel încât să poată suplini lipsa acestei aparaturi vitale din secțiile de terapie intensivă, în cazul pacienților cu COVID-19 și cu alte afecțiuni respiratorii grave, a precizat Popa.

Proiectul a demarat în urmă cu trei săptămâni și a fost realizat cu contribuţia unor instituţii ale statului, precum şi a unor medici militari şi civili din Târgu Mureş şi Braşov. „Am reuşit să încropim o echipă extrem de competitivă, nu s-a ţinut cont de sâmbete, duminici, de zi sau de noapte, s-a lucrat în ultimele două săptămâni cu o echipă extrem de inimoasă, dispusă să facă sacrificii mari, care a reuşit să ajungă într-un timp relativ scurt la un rezultat pe care îl considerăm muncit şi meritat. Am remarcat şi meritul unor medici care s-au dovedit extrem de activi şi interesaţi de proiectul nostru, dar şi dornici să ne sprijine cu informaţiile pe care le deţin”, a menționat administratorul firmei.

Și alte echipe lucrează pentru a dota secțiile de ATI

Duminică, primul ventilator românesc pentru cazuri de insuficienţă respiratorie a fost testat (video) pe plămânul artificial de la Centrul de Simulare şi Abilităţi Practice din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Antreprenorul consideră că testele de la UMFST Târgu Mureş au dovedit că proiectul este „un pariu câştigat”, fiindcă echipamentul este competitiv şi poate face faţă cu brio cerinţelor medicilor din România.
Și alte echipe din România lucrează în prezent la dezvoltarea unor ventilatoare mecanice necesare în secțiile de terapie intensivă din spitale.

În prezent, România are 1.723 de paturi ATI complet utilate. Reprezentanții Guvernului au anunțat că uzinele Dacia vor putea produce ventilatoare mecanice la Mioveni. Între timp, Raed Arafat a identificat 190 de ventilatoare cu diferite defecţiuni pe care încearcă să le dea la reparat pentru a putea fi refolosite.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare