Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Toți elevii ar putea reveni de mâine în bănci

 

Deși vineri s-a anunțat că, și în această săptămână, elevii claselor V-VII și IX-XII din municipiul Brașov și din alte localități, în total din 212 unități de învățământ ale județului vor continua cursurile online (detalii: CORONAVIRUS BRAȘOV. S-a stabilit cine merge de luni la școală. Surprinzătoare decizie), aceștia ar putea reveni chiar de marți în bănci, după ce astăzi incidența în Brașov a scăzut sub 1 la mie (detalii: SUB 1, incidența Covid în orașul Brașov! DETALII de la DSP…).

Asta, întrucât ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a emis deja un ordin prin care elevii din localităţi aflate acum în „scenariul galben” (scenariul 2, pentru școli, la o incidență de peste 1 la mie) să se reîntoarcă fizic la clase începând din a doua zi după intrarea în „verde”, prin coborârea ratei de infectare la sub 1 la mie. Cîmpeanu a precizat că decizia de renunţare la ziua de vineri, ca referinţă pentru stabilirea scenariului în care funcţionează şcoala, a fost luată împreună cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, ca modificare la ordinul comun cu regulile de revenire la şcoală.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut (…), există disponibilitatea de modificare a ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, la alineatul 3 din articolul 2 care prevede că scenariul de funcţionare a unităţii de învăţământ se actualizează săptămânal, cu referinţa la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică. (…) Se vor păstra toate celelalte condiţii din ordinul comun, dar se va da posibilitatea actualizării scenariului de funcţionare începând cu ziua următoarei zilei în care rata de infectare a coborât sub pragul de 1 la mie, pe baza propunerii inspectoratului şcolar, cu avizul DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU”, a explicat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Conform ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, există două scenarii pentru unitățile de învățământ, cu limite mai drastice decât pentru comunități, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. Doar acolo unde rata de infectare este mai mică de 1 la mie, participă la cursuri cu prezență fizică toți elevii – scenariul 1. În localitățile cu o rată mai mare de 1 la mie, dar în care nu este instituită carantina, participă fizic la cursuri doar preșcolarii, elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, așa cum funcționează astăzi, printre altele, școlile din Brașov, Săcele, Zărnești, Ghimbav, Rupea  Hărman, Bran, Sânpetru din județul nostru.

„Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școală. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasa a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, a mai spus Câmpeanu.

Ca urmare, dacă ordinul apare în Monitorul Oficial, astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov ar putea confirma ca, pentru toate clasele, cursurile cu prezență fizică să fie de marți, 18 mai.

Masca de protecție, și în curtea școlii, în anumite situații

În acest context, ministrul Educației a anunțat că a cerut unităţilor de învăţământ să păstreze programul decalat, pentru a se evita astfel aglomeraţia.

„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate, astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul Educației a menționat faptul că, la nivel local, comitetele pentru situaţii de urgenţă pot lua decizii „în situaţii speciale” cu privire la definirea spaţiilor publice în care masca de protecţie să fie purtată în exterior.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a adăugat ministrul.

În ceea ce privește testele rapide din școli, Sorin Cîmpeanu a precizat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, însă nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare, ceea ce este considerat a fi „un neajuns”.

„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a conchis ministrul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare