Coronavirus

CORONAVIRUS BRAȘOV. Se pot face testări rapide, dar birocrația…/ CJ dă bani în plus spitalelor pentru a face față

  • aparatbiologiemolecularainfectioase_216616.jpeg
 

Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea a anunțat că, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de astăzi, „ne-am arătat disponibilitatea de a folosi întreaga sumă existentă în fondul de rezervă al CJ Braşov, respectiv 4.350.000 de lei, pentru a face alocări bugetare spitalelor braşovene, astfel încât acestea să dispună de bani suficienţi pentru achiziţia de materiale, dezinfectanţi şi toate cheltuielile din această perioadă, astfel încât să nu facem rabat de la niciun fel de măsuri care trebuie luate pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus”.

El a menționat că la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase există un echipament complet de biologie moleculară Real Time PCR, pus în funcţiune în 2017 şi achiziţionat de spital din subvenţia acordată de CJ Braşov, aparat care poate face rapid, în maximum patru ore, testări pentru depistarea virusurilor. Conducerea spitalului a cumpărat zilele trecute un kit pentru testare coronavirus, care conţine 100 de teste şi a costat 3.450 de lei. Cu acest echipament se poate testa o singură dată minimum un pacient folosindu-se 3 teste, optim 8 pacienţi folosind 10 teste, maximum 48 de pacienţi, cu 50 de teste. Testele vor fi utilizate de azi la Brașov, în contextul în care autoritățile spun că Institutul „Matei Balș“ de la București este în prezent supraaglomerat.

Kit-ul a fost cumpărat după ce la Brașov a apărut primul suspect de infecție, femeia care a fost internată și ale cărei probe s-au trimis la București la Institutul „Matei Balș”.  Femeia este internată în continuare la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, în așteptarea rezultatelor probelor prelevate până acum și trimise la București. 

La întrebarea de ce nu a fost folosit deja aparatul pentru cazul menționat, purtătorul de cuvânt delegat al Direcției de Sănătate Publică, Anca Bâtiu, a explicat că situația este dinamică și în acel moment metodologia, stabilită acum aproape trei săptămâni, prevedea că testările se fac în cinci mari centre din țară, Brașovul fiind arondat Institutului „Matei Balș”, care, între timp, a fost depășit de numărul mare de solicitări.

În plus, conducerea spitalului brașovean a fost încurcată de chestiuni birocratice, mai precis, nu se știa cine și cum decontează banii cheltuiți pentru testări.

Pe de altă parte, este ciudat că pentru pacienta brașoveancă nu veniseră  rezultatele, în timp ce pentru bolnavi din Capitală confirmările sau infirmările sunt date după câteva ore. 

Altfel, 21.000 de teste vor veni de la nivel național, la Brașov, pentru a fi utilizate în unitățile medicale cu secții de boli infecțioase.

Citiți și:

Update CORONAVIRUS BRAȘOV. Noi măsuri. Probleme cu „italienii” care nu respectă autoizolarea

CORONAVIRUS BRAȘOV. Situația la zi


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare