112

[ViDEO] BRAŞOV. Procedură de urgenţă împotriva urşilor periculoşi

 

În urma atacurilor de urşi tot mai frecvente din ultimele luni, mai ales în Braşov, Harghita, Covasna şi Mureş, autorităţile din aceste judeţe au cerut Ministerului Mediului o „procedură de urgenţă” pentru intervenţia în situaţiile în care sălbăticiunile apar în zone locuite şi riscă să provoace pagube. 

Astfel, 175 de urși periculoși ar urma să fie recoltați ca urmare a lansării în consultare publică a Ordinului pentru „aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de uși și lupi, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante”.

Această decizie s-a luat în urma discuției pe care reprezentanții județelor Harghita, Covasna, Mureș și Brașov au purtat-o recent cu ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la București. 

Din delegația care a discutat cu Grațiela Gavrilescu au făcut parte președinții consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureș, iar din Braşov a fost prezent vicepreședintele CJ Adrian Gabor, alături 25 de primari din judeţul nostru. La eveniment a participat şi consilierul județean covăsnean Becze Istvan, de altfel victima unui atac al ursului.

„Am avut o discuţie cu ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a fost extrem de deschisă, afirmând că în scurt timp va fi emis ordinul de ministru privind cota la carnivorele mari. De altfel, proiectul a fost supus în aceeaşi zi dezbaterii publice pe site-ul ministerului, iar în aproximativ 30 de zile va trebui să fie avizat şi de Academia Română. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu se iau toate măsurile evitarea conflictului om-urs, iar pagubele produse de acest carnivor sunt extrem de mari. De asemenea, a crescut foarte mult şi numărul de atacuri asupra oamenilor. Am discutat cu Ramon Jurj de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea» Staţiunea Braşov (INCDS), care a spus că în România sunt aproximativ 12.000 de urşi, dintre care 80% în arealul Braşov – Harghita – Covasna”, a precizat Adrian Gabor.

El a adăugat că, fiind vorba de cazuri extreme, procedura de intervenţie poate fi mult simplificată, fără a fi nevoie de o perioadă de aşteptare de până la 30 de zile.

„Primarii localităţilor în care sunt «urşi problemă», de regulă susţinuţi de preşedinţii consiliilor judeţene, urmază să transmită adrese către Ministerul Mediului prin care să solicite derogarea de relocare sau recoltare în regim de urgenţă a animalelor pe care le consideră periculoase, dar şi poze sau filmări prin care să justifice această măsură, urmând să primească aprobarea în aproximativ 24 de ore”, a subliniat Gabor. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare