112

RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 5-A. UPDATE 13. Între explozii (și la Kiev) și negocieri pentru pace! DATELE ZILEI

  • razboikiev.png

UPDATE 13. Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit să continue negocierile în următoarele zile, anunţă oficiali de la Kiev şi Moscova, după încheierea primei runde de discuţii.

„Principalul obiectiv a fost discutarea despre un armistiţiu şi încheierea acţiunilor combatante pe teritoriul Ucrainei. Părţile au stabilit temele asupra cărora trebuie luate decizii, dar, pentru ca aceste decizii să fie implementate prin foaia de parcurs, delegaţiile revin pentru consultări în capitale. Părţile au discutat despre organizarea unei noi runde de negocieri pe măsură ce sunt formulate decizii”, a declarat Mihailo Podoliac, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de CNN şi Sky News.

Mai multe explozii puternice s-au auzit la Kiev luni după-amiază. Detonările s-au petrecut în estul capitalei ucrainene. Exploziile au fost urmate de pornirea sirenelor în tot orașul.

Trupe militare ruse s-au apropiat „la aproximativ 25 de kilometri” de capitala ucraineană Kiev, a anunțat CNN. Potrivit sursei citate, armata Federației Ruse „avansează încet” dar a înaintat totuși 5 kilometri în ultimele 24 de ore. „Ne așteptăm să încerce încercuirea Kievului în următoarele zile”, a zis un oficial american din domeniul apărării. 

În același timp, armata rusă ar putea deveni mai agresivă, estimează experții. „Au înaintat mai încet decât au dorit și sunt frustrați”, au spus pentru CNN surse militare americane.

Vladimir Putin a ordinat, azi, măsuri pentru susținerea rublei, în urma sancțiunilor occidentale date în legătură cu invazia Ucrainei. Astfel, rezidenții ruși au interzicere de a-și transfera activele în străinătate.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 12. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus astăzi, într-o convorbire la telefon de o oră şi jumătate, omologului său francez Emmanuel Macron că cere recunoaşterea Crimeei ca teritoriu rus, „denazificarea” Guvernului ucrainean şi un „statut neutru” al Kievului în vederea unei opriri a invaziei Ucrainei.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 11. Letonia a anunțat că le va permite cetățenilor săi să se bată voluntar în Ucraina, contra soldaților ruși. Parlamentul de la Riga a adoptat, astăzi, un cadru juridic în acest sens. Voluntarii trebuie să participe ca rezerviști.

Cel puțin 11 civili au fost uciși în bombardamentele de azi de la Harkov, al doilea oraș al Ucrainei. Sunt și zeci de răniți.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 10. Negocierile dintre delegațiile rusă și ucraineană erau așteptate să continue, luni după-amiază, după ce au circulat mai multe informații contradictorii care acreditau ideea că acestea s-ar fi încheiat după aproximativ patru ore de discuții. Înaintea discuțiilor, Ucraina a cerut încetarea focului și retragerea trupelor ruse. Kremlinul nu a formulat cereri specifice înainte de începerea dialogului.

Jurnaliștii de la cotidianul german Bild au anunțat că UEFA a decis ca Spartak Moscova să fie exclusă din Europa League după ce Rusia a invadat Ucraina. Oficialii UEFA nu au dorit să le dea rușilor nici o șansă, chiar dacă conducătorii grupării din Moscova pregăteau organizarea meciului retur, de acasă, cu Leipzig, la Erevan, în Armenia, sau la Baku, în Azerbaidjan.

…………………………………………………………………………………………………

UPDATE 9. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă insistent cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să îşi înregistreze neîntârziat prezenţa prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil.

Cozi lungi s-au format la supermarketurile din Kiev, astăzi, după ce interdicţia de ciruclaţie care a durat 36 de ore a fost ridicată. Un producător CNN, care a mers la trei supermarketuri, a precizat că s-au format cozi extrem de lungi, iar rafturile se golesc rapid.

„Cred că toată lumea din Ucraina este confuză. Nu mă aşteptam să se întâmple ce s-a întâmplat. Simt frică, dar sunt şi extrem de furios”, a declarat o persoană aflată la coadă.
 
Oamenii au precizat că există deficit de provizii. Autorităţile municipale de la Kiev au anunţat că magazinele alimentare vor fi deschise, iar sistemul de transport public din oraş va funcţiona la capacitate limitată.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 8. Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a spus că aprovizionarea cu arme și muniții din Uniunea Europeană către Ucraina ar destabiliza situația, iar pe termen lung ar avea consecințe periculoase.

„Acest lucru confirmă încă o dată corectitudinea Rusiei în măsurile care sunt luate”, a adăugat Peskov.

Țările UE au convenit asupra furnizării de arme Ucrainei, inclusiv cu cele letale, în valoare de 450 de milioane de euro, adupă cum declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 7. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că au început discuțiile cu Rusia în Belarus. Întâlnirea de la granița dintre Ucraina și Belarus se va concentra pe obținerea unei încetări imediate a focului și pe retragerea forțelor rusești, a precizat anterior președinția ucraineană într-o declarație. Din delegația care a sosit în regiunea Gomel cu un elicopter face parte și ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. Este de așteptat ca negocierile să dureze câteva ore.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 6. Kremlinul n-a vrut să-și dezvăluie poziția înaintea negocierilor cu Ucraina. „Negocierile trebuie făcute în liniște”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladmir Putin.

Rușii i-au acuzat pe ucraineni că tergiversează începerea negocierilor.

Statul major ucrainean a prezentat situația din teren pentru ziua de 28 februarie. În bilanțul oficial se precizează că soldaților ruși li s-au promis flori, dar „nu au specificat că se află pe mormânt”.

„Informații din dimineața zilei de 28 februarie:
 
1. Direcția Lugansk – situația este stabilă, dar dificilă, inamicul atacă cu artilerie tot ceea ce vede, fără înțelegere. Armata este în picioare, totul este sub control.
 
2. Direcția Zaporoje – situația este complicată. Forțele armate ale Ucrainei au acoperit Zaporijjea din sud și au distrus una dintre grupările rusești de lângă Melitopol cu Grads, dar inamicul deplasează coloane prin Berdyansk în direcția Mariupol pentru o încercare de a bloca. Un atac cu rachete a fost lansat pe Aerodromul Zaporoje.

3. Direcția Mariupol – ocupantul a vrut să înconjoare orașul, nu a funcționat, dar încercările continuă. Există mulți civili răniți și morți, inclusiv copii, în oraș și suburbii. Artileria forțelor armate ale Ucrainei funcționează la capacitate maximă. Situația este dificilă, dar controlabilă.

4. Direcția Kievului – bătălia pentru Kiev continuă; rușii sunt respinși în suburbii, liniile de apărare sunt aliniate și stau nefolosite, deoarece forța de debarcare promisă din Belarus întârzie. Inamicul încearcă să se regrupeze, dar iese prost. Situația este stabilă.

5. Direcția Donețk – există bătălii infernale în apropiere de Volnovakha și în alte direcții. Armata este în picioare. Situația este dificilă, dar sub control.

6. Direcția Kherson – inamicul controlează Kahovka și centrala hidroelectrică Kahovka, dar orașul Kherson este deținut de armata ucraineană. Există bătălii în regiune, situația este complicată.

7. Direcția Harkov – inamicul a primit o respingere demnă în timpul încercării de a lua cu asalt Harkovul, armata rusă moare, fiind confuză: li s-au promis flori, dar nu au specificat că se află pe mormânt. Situația este sub control.

8. Direcția Sumy – există bătălii în regiune și direct în apropiere de Sumy; orașul a fost și va fi sub steagul albastru-galben.

9. Direcția Cernăuți – există bătălii în regiune, armata rusă se familiarizează cu particularitățile locale; situația e controlată.

10. Direcția Mykolaiv – orașul se află sub controlul forțelor armate ale Ucrainei, au fost efectuate atacuri aeriene asupra orașului, situația este controlată.

11. Direcția Odessa – Forțele Armate ale Ucrainei, polițiștii de frontieră, voluntarii și toți ceilalți se plictisesc în așteptarea debarcării promise, situația este calmă.

Inamicul este demoralizat, cernoziomul este fertilizat. Continuăm să urmărim”.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 5. Cetăţenii ruşi, alarmaţi de scăderea vertiginoasă a cursului de schimb al rublei, provocată de sancţiunile economice drastice anunţate deja de UE şi de Statele Unite, au luat cu asalt bancomatele, de teamă să nu rămână fără bani, în cazul în care moneda rusească s-ar prăbuşi sau sistemele de plată internaţionale ar fi blocate.

Dacă Vladimir Putin decide să folosească arsenalul nuclear, Rusia dispune de o rachetă capabilă să distrugă o țară de talia Franței. Porecla sa este Satan 2. Numită oficial RS-28 DSarmat, racheta a fost fabricată pentru a o înlocui pe R-36M, poreclită Satan de NATO. Satan 2 este capabilă să aibă impact pe o suprafaț de 10.000 de kilometri. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 4. Soldații ruși luați prizonieri de forțele ucrainene susțin că au fost păcăliți de comandanții lor că vin la exerciții militare. Aceștia au susținut că trupele sunt demoralizate și că se simt aruncați pe front pe post de carne de tun și abandonați. 

„Mamă, scoate-mă de aici! Omorâm oameni nevinovați”, este apelul făcut de unul dintre soldații ruși, care s-ar fi predat de bunăvoie armatei ucrainene. Imagini cu tânărul prizonier, dar și cu alți militari trimiși să invadeze țara vecină, au fost făcute de Serviciul de securitate al Ucrainei.

Ucrainenii din Legiunea Străină Franceză vor putea merge la război cu echipamentul complet al Legiuni. Informația a fost transmisă de centrul de presă al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 3. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski le-a cerut soldaților ruși aflați în țara sa să depună armele: „Nu-i credeți pe comandanții voștri, nu-i credeți pe propagandiștii voștri. Salvați-vă viețile, simplu!”. Zelenski a susținut că 4.500 de soldați ruși au fost uciși până acum, în timpul invaziei. 

Ministrul Sănătății din Ucraina a menționat că 352 de civili, din care 13 copii, au fost uciși de la începutul invaziei Rusiei în țara sa. ONU a precizat, tot astăzi, că 102 civili au fost uciși în Ucraina, din care 7 copii, existând și 304 răniți, dar a avertizat că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”.

Cei mai mulți dintre civili au fost uciși în timpul exploziilor, în urma tirurilor de artilerie, a lansatoarelor de rachete și ale raidurilor aeriene, a informat ONU.

………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 2. Rusia vrea să ajungă la un acord cu Kievul în urma discuțiilor de azi, a spus negociatirul Kremlinului, Vladimir Medinski, punctând: „În fiecare oră în care conflictul se prelungește mor soldați ucraineni. Sunt deschiși la un acord în interesul ambelor părți”.

„Aviația rusă a câștigat supremația aeriană asupra întregului teritoriu al Ucrainei”, a declarat, astăzi, generalul maior Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, potrivit CNN.

Armata rusă a dat asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul, acuzând, totodată, puterea ucraineană că îi foloseşte ca „scuturi umane”.

În altă ordine de idei, Franța a trimis în Ucraina 33 de tone de ajutoare umanitare. Alte 30 de tone vor pleca în această săptămână, via Republica Moldova.

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE 1. Serviciile secrete ucrainene sugerează că statul Belarus este, „poate, pregătit să participe direct” la invazia Rusiei în Ucraina, „pe lângă faptul că le permite ruşilor să folosească teritoriul ţării şi să treacă graniţa”, așa cum a informat CNN.

Armata Ucrainei a afirmat, astăzi, că Moscova „a încetinit ritmul ofensivei” în a 5-a zi a invaziei, dar sunt anumite zone „în roșu”. Probabil, Kremlinul așteaptă rezultatul negocierilor. 

…………………………………………………………………………………………………..

UPDATE. Armata Rusiei a intrat în Berdyansk și a preluat controlul orașului aflat în sud-estul Ucrainei, după cum a informat primarul Oleksandr Svidlo. Berdiansk este un oraș port, cu o populație de peste 100.000 de locuitori.

Statele membre ale UE au decis să deblocheze 450 de milioane de euro pentru a achiziționa arme și a le livra armatei Ucrainei.

…………………………………………………………………………………………………..

Mai multe explozii s-au produs la Kiev și la Harkov și în această dimineață (vezi și RĂZBOI ÎN UCRAINA – ZIUA A 4-A. UPDATE 12. Kievul rezistă! Date de interes…). Potrivit armatei ucrainene, la nord de Kiev armate rusă încearcă să construiască un pod pentru a trece râul Irpin. 

Altfel, discuţiile agreate între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei încep abia în această dimineaţă, așa cum a declarat o sursă pentru agenţia rusă TASS, specificând: „Nu este o amânare. Motivul este logistica delegaţiei ucrainene”.  Locaţia exactă a întâlnirii nu a fost dezvăluită.

Pe de altă parte, Rusia ar fi trimis mercenari din celebrul grup Wagner (circa 400) la Kiev cu misiunea de a-l lichida pe Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. Unii au numit grupul Wagner drept „armata privată” a lui Putin. Aceasta este adesea trimisă sub acoperire în regiuni în care Rusia neagă că ar avea o prezență militară oficială.

În acest timp, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Ucraina este „una dintre noi şi o dorim în UE”. Oficialul european nu a oferit, însă, un orizont de timp pentru aderare. 

Din momentul declanșării conflictului din Ucraina, atât Forțele Aeriene Române, precum și restul forțelor NATO au intrat într-o stare de alertă și au intensificat misiunile de patrulare și supraveghere, în special în zonele din apropierea granițelor țării. Ba mai mult, state NATO au trimis în România, de urgență, mai multe avioane de vânătoare care să asiste la serviciul de poliție aeriană.

Numai în momentul acesta în România sunt dislocate, astfel:

2 avioane F-35 trimise de SUA la baza aeriană Borcea/Fetești

4 avioane Eurofighter Typhoon italiene

6 avioane Eurofighter Typhoon germane

8 avioane F-16 americane

Dincolo de acestea, se mai adaugă cele 17 avioane F-16 ale României și cele circa 20 de avioane MiG-21 LanceR pe care România încă le mai operează. 

Rubla rusă a scăzut cu 30% în raport cu dolarul, astăzi, după sancțiunile internaționale impuse în urma invadării Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin. 

În curs de actualizare.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare