Timp liber

Concert SoNoRo Conac la Casa de Cultură din Feldioara

Concert SoNoRo Conac la Casa de Cultură din Feldioara

Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată în istoricul său la Casa de Cultură din Feldioara – un spațiu dat în folosință în anul 1978 și reabilitat în 2008, prin grija Primăriei locale. Publicul este invitat să participe la concertul de la Casa de Cultură – marți, 5 martie 2024, de la ora 19:00. Accesul la concert este liber, iar rezervările se fac pe site-ul https://conac.sonoro.org/.

Obiectivul SoNoRo Conac este de a pune în valoare arhitectura de patrimoniu și clădirile excepționale din România, prin intermediul muzicii de cameră. De-a lungul timpului, acest proiect a intermediat contexte favorabile salvării unor clădiri importante din patrimoniul românesc, acestea fiind redate comunităților și reintroduse în circuitul turistic.

Turneul SoNoRo Conac se află în acest an la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” (ora albastră) – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

Muzicienii care vor susține concertul sunt Nicolas Dautricourt (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Shani Diluka (pian), iar în program sunt incluse lucrări semnate de Max Bruch, Rebecca Clarke, Gabriel Fauré, Johannes Brahms, Edvard Grieg, Franz Schubert, Franz Liszt, Bohuslav Martinů, Piotr Ilici Ceaikovski și Astor Piazzolla.

Casa de Cultură din Feldioara – un spațiu nou în istoricul turneului SoNoRo Conac. Sunt încântat de reabilitarea care a avut loc aici și de faptul că este o casă dedicată evenimentelor culturale pentru locuitorii din Feldioara și din împrejurimi. În același timp, prezența pianului Yamaha crește calitatea concertelor și abia așteptăm ca și muzica SoNoRo să răsune în sala de spectacole!”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

Cine sunt muzicienii care vor susține concertul

Nicolas Dautricourt a fost invitat să i se alăture prestigioasei „Chamber Music Society Two” din Centrul Lincoln New York, a fost votat cu distincția „ADAMI Classical Discovery of the Year” la Midem, Cannes, și a câștigat numeroase competiții internaționale de vioară (Concursul „Henryk Wieniawski” din Poznan, „Jeunesses Musicales” din Belgrad, „Rodolfo Lipizer” din Gorizia). Este unul dintre cei mai efervescenți violoniști francezi ai generației sale, interpretând pe majoritatea scenelor lumii. Ca solist, a susținut concerte alături de Filarmonica Regală din Londra, Simfonia Detroit, Orchestra Națională Franceză, Filarmonica din Kiev, Orchestra de Cameră NHK Tokyo, Filarmonica din Mexic ș.a. Este apreciat pentru maniera sensibilă și pasionată a interpretării, fiind profund atras și de jazz.

Din anul 2021, predă la Conservatorul din Versailles, an în care a primit și titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, oferit de Ministerul Culturii din Franța. Nicolas cântă pe o vioară Antonio Stradivarius (Cremona, 1713), mulțumită lui Bernard Magrez.

Răzvan Popovici s-a născut în Bucureşti, într-o familie de muzicieni, şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A interpretat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Kamerata Kronstadt ș.a.

Este invitat regulat la festivaluri din întreaga lume: Lucerne Festival, Wiener Festwochen, Kuhmo Festival, Schwetzinger Festspiele, Kobe Music Festival etc. Printre sălile în care a susținut concerte se numără Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus şi Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Concertează în mediul internațional ca membru al Ansamblului Raro și este profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers.

Pianista Shani Diluka – născută în Monaco, din părinți srilankezi – s-a făcut remarcată la vârsta de șase ani, în cadrul unui program creat de Prințesa Grace de Monaco. A absolvit Conservatorul din Paris în 1997, iar printre mentorii ei sunt nume legendare: Maria Joao Pires, Murray Perahia și Martha Argerich.

Shani Diluka a susținut recitaluri la Concertgebouw din Amsterdam, Teatro La Fenice din Veneția, Festivalul Verbier, Théâtre des Champs Elysées, Konzerthaus din Viena, Fundația Zubin Mehta, Mozarteum din Salzburg, Ravinia Festival din Chicago, printre altele.

Discografia ei numără aproape 30 titluri, iar cu înregistrările sale solistice – din Beethoven, Mendelssohn, Schubert și Grieg – a obținut un număr impresionant de premii. În 2020 a semnat un contract exclusiv, la nivel mondial, cu Warner Classics, fiind prima artistă din Asia de Sud care a devenit artist exclusiv Warner pentru diverse proiecte discografice. A colaborat și cu nume mari ale cinematografiei, dintre care îi amintim pe Sophie Marceau și Gérard Depardieu.

Primul ei volum de poezii („Canopées”, 2018, Editions Art3) a fost inclus pe lista scurtă a Premiilor Academiei Franceze.

Câteva repere despre Casa de Cultură din Feldioara

Căminul cultural a fost proiectat la începutul anilor 1970, în centrul localității Feldioara, fiind construit cu efortul comun al autorităţilor locale, prin finanţare, şi al oamenilor din comunitate, prin munca voluntară. A fost dat în folosinţă în anul 1978 cu spaţii precum sală de spectacole, sală de dans, club, bibliotecă şi grup social. A asigurat astfel cadrul desfăşurării unor evenimente culturale cu implicarea activă a localnicilor; s-au pus în scenă piese de teatru, corul şi fanfara au beneficiat de spaţii de desfăşurare, s-au organizat proiecţii de film și serbări şcolare, iar biblioteca era un spaţiu animat.

Trecerea timpului a făcut ca această clădire, căzută în paragină, să aibă nevoie de reparaţii capitale şi modernizări realizate în anul 2008, prin grija Primăriei Feldioara și datorită sprijinului financiar atras de la Guvern de primarul Sorin Taus. În acelaşi timp s-au făcut dotări care să favorizeze viitoare activităţi culturale: sală de spectacole modernă, cu un sistem de sonorizare, instrumente muzicale necesare unei fanfare, costume populare, o bibliotecă cu biblionet și o sală de fitness. Pianul Yamaha se află din acel moment pe scena Casei de Cultură din Feldioara, pentru toţi cei care vor să încânte cu îndemânarea lor un public bucuros de oaspeţi.

Accesul la concert este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertului și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.

Prima parte a turneului SoNoRo Conac va continua la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați (miercuri, 6 martie, ora 18:00). Următoarele părți ale turneului sunt programate în lunile mai și iunie.

Despre SoNoRo Conac

Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele unsprezece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 120 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a atras atenția și publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din țara noastră.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare