Texpert

Mortii cu mortii, viii cu… legumele

  • logomytex.png
 

Cand vine vorba de asigurarea traiului zilnic, unii brasoveni se dovedesc a fi deosebit de inventivi. Pentru agricultorii amatori, care vor sa cultive zarzavaturi si nu au unde, s-a gasit o solutie, ce-i drept destul de& macabra. Astfel, unii cetateni au ajuns sa cultive cartofi, rosii, fasole si ce se mai nimereste, pe locurile de veci din cimitire. Altii, prefera ouale si carnea& de gaina. Si toate acestea, in anul de gratie 2005, intr-un oras ce se pretinde civilizat si care se indreapta cu pasi repezi spre integrarea europeana!
Cotcodaceala printre morminte
Cimitirul despre care vorbim se afla in Triaj, in imediata apropiere a uneia din rampele de gunoi ale orasului. Deserveste nu mai putin de patru parohii brasovene. Ziua e ploioasa. Linistea, specifica de altfel unor astfel de locuri ce se numesc de veci, e tulburata de cotcodacitul gainilor, care se plimba nestingherite printre morminte. Nu toate. Unele lenevesc la adapostul oferit de cotetele improvizate. Pe langa cruci de lemn, monumente funerare si flori, la un moment dat, din pamant rasar niste frunze. Nu sunt buruieni, sunt frunze de ceapa. Nu, n-au fost niste seminte aruncate, in primavara, la intamplare. La cativa metri mai incolo, cresc nestingherite plantatiile de cartofi si rosii. Aproape jumatate din suprafata cimitirului a fost transformata intr-o veritabila gradina de zarzavaturi. Pe enoriasi, insa, nu pare sa-i deranjeze agricultura de cimitir. Pe morti, nici atat… . Pacat ca nu-si pot da cu parerea. Din moment ce semintele nu sunt plantate pe morminte, nu este nici o problema. Daca ar creste ceapa sau cartofi pe morminte, atunci intr-adevar ar fi ceva grav. Dar asa… nu cred ca deranjeaza pe nimeni , isi exprima parerea muncitorul de la atelierul de pompe funebre din apropiere.
Mare e gradina lui Dumnezeu…
Terenul cu pricina apartine de Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din cartierul Craiter. Intrebat ale cui sunt rasadurile din curtea cimitirului, administratorul bisericii spune ca apartin enoriasilor care si-au cumparat acolo locuri de veci. Pamantul acela este al bisericii noastre. Nu l-am primit de nicaieri, l-am cumparat! Terenul e al consilierilor mei, care ma mai ajuta cu treburi prin biserica. Nu sunt niste straini cei care vin acolo! Sunt de-ai nostri! Oamenii pot face orice acolo! E proprietatea lor! Ce e rau in a cultiva niste cartofi? Decat sa fie plin de buruieni, mai bine sa fie pamant muncit! . Un alt enorias se arata de-a dreptul consternat de demersul nostru jurnalistic. In loc sa ne laudati, sa scrieti ce biserica frumoasa avem, ce slujbe se tin aici& Oamenii sunt nevoiasi, nu au din ce sa traiasca. Mai tin si ei cate o gaina, sa aiba ce manca . Un batranel se amesteca si el in discutie. Nu avem bani. Traim din niste amarate de pensii. Lasati-ne in pace, sa ne vedem de treaba. Ce vreti, sa venim la ziaristi sa le cerem de mancare? . Simtindu-se, totusi, cu musca pe caciula, administratorul da verdictul: Anul viitor n-o sa mai plantam nimic! Asa, ca sa fiti voi multumiti! . Care, intre noi fie vorba, nu a vrut, sub nici un chip, sa-si decline identitatea. Dupa parerea enoriasilor, nu e nimic grav sa cultivi legume intr-un cimitir, chiar daca acestea cresc la doar cativa pasi de cel mai apropiat mormant.
Autoritatile o dau cotita
Pe de alta parte, specialistii, care nu sunt prea vorbareti cand vine vorba despre astfel de subiecte, desi nu foarte raspicat, spun cu totul altceva. Ideea de a cultiva legume intr-un cimitir nu li se pare tocmai igienica . Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Brasov, Sergiu Ballif, se rezuma la a spune ca nu e normal ca printre morminte sa se cultive zarzavaturi , iar reprezentantii Igienei Mediului cred doar ca in nici un caz, cimitirul nu are ca destinatie cresterea de legume . Retinerea reprezentantilor institutiilor de stat, atunci cand vine vorba de cele sfinte, este arhicunoscuta, insa doar si cele cateva cuvinte rostite sunt mai mult decat edificatoare.
Preotii isi dau consimtamantul
Parohul asezamantului din Triaj nu a fost de gasit. Ca si reprezentantii Protopopiatului Brasov sau cei ai Arhiepiscopiei Sibiului. Astfel ca, dintre toti preotii cu care am incercat sa luam legatura, am vorbit cu singurul parinte pe care l-am putut contacta. Preotul Corneliu Garbacea, de la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena e de parere ca legumicultura din cimitire este un lucru perfect normal si nu se poate incrimina. Regulamentul spune ca, daca suprafata unui cimitir este mai mare, in locurile ramase libere se pot rezerva spatii pentru cresterea zarzavaturilor. Sunt multe asemenea situatii prin tara. Ceva trebuie sa se faca in locul respectiv. Nu poate fi lasat in paragina, sa creasca balarii… Cat despre morti, acestia isi continua nestingheriti somnul de veci, intr-un pamant cat se poate de roditor. In schimb, respectul pe care ar trebui sa-l purtam celor trecuti in nefiinta, semeni de-ai nostri pana mai ieri, s-a pierdut pe drumul spre cimitir. Sau spre gradina.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button