Texpert

Lumea lui Bachus

  • logomytex.png
 

S-a deschis primul club de degustatori de vinuri din Brasov
Un vin bun este intotdeauna o poveste care ne surprinde si ne fascineaza in acelasi timp, care ne incanta simturile, dar si sufletul printr-un amestec de senzatii unice. Fie ca suntem cunoscatori ai vinurilor sau doar amatori, licoarea din struguri trebuie pretuita la adevarata ei valoare , spun specialistii vinicoli.
De curand, s-a inaugurat la Brasov un local care se adreseaza iubitorilor de vin si care si-a propus sa lupte pentru pastrarea reputatiei uneia dintre cele mai cunoscute bauturi din intreaga lume. Situat in centrul vechi al orasului, localul pune in vanzare o gama larga de vinuri deosebite, dintre care multe de colectie. Proprietarii clubului propun un program de sustinere a profesionistilor si posesorilor de colectii de vinuri, dar organizeaza si cursuri pentru cei care vor sa invete, pas cu pas, sa aprecieze vinurile cu adevarat speciale.

Club pentru
gusturi fine
Nu oricine poate deveni membru al clubului. Pentru ca o persoana sa obtina acest statut, in conditiile in care numarul membrilor va fi limitat strict la 100, este important sa dovedeasca ca este o mare iubitoare de vinuri. Celelalte conditii care trebuie indeplinite sunt cunostintele in domeniu si valoarea vinului pe care il achizitioneaza. Dorim ca adevaratii pasionati ai vinului sa faca parte dintr-o comunitate restransa, in care sa fie permanent informati si sa-si poata impartasi experientele si cunostintele , spune Oana Paduraru, directorul executiv al clubului.
Membrii pot beneficia insa de numeroase servicii si drepturi speciale. Sunt informati, periodic, prin e-mail cu privire la aparitii de noi vinuri, emisiuni de editii limitate, epuizari ale altor editii si au dreptul exclusiv de a participa la cele doua licitatii organizate, anual, pentru editiile limitate de vinuri de colectie. De asemenea, beneficiaza de consiliere gratuita pentru dotarea colectiilor personale si de serviciul de rezervare a vinurilor extrem de rare, pentru o perioada de 30 de zile. Membrii clubului au ocazia sa participe la minimum doua degustari gratuite anual. O linie telefonica dedicata exclusiv membrilor asigura consultanta telefonica gratuita in orice chestiune legata de vinuri.

Vinuri pentru
orice buzunar
Cu toate acestea, proprietarii clubului sustin ca localul se adreseaza tuturor, nu numai oamenilor cu bani. Asta pentru ca scopul acestuia este de a dezvolta cultura pentru vinurile de calitate. Ideea infiintarii unui astfel de local a pornit de la pasionatii care si-au dorit un loc unde sa se poata consuma vinuri de calitate.
In prezent, colectia de vinuri cuprinde circa 150 de sortimente si se doreste extinderea ei pana la 200-250 de sortimente. Cat despre preturi, acestea sunt pentru toate buzunarele: o sticla de vin poate costa de la 150.000 de lei, pana la chiar 25 milioane de lei.

Crema vinurilor
Colectia de vinuri este foarte diversificata si contine, alaturi de vinurile foarte cunoscute, si licori exclusiviste. Mandria celor de aici este Nachbil, un vin care se comercializeaza doar in doua locuri din tara, in Brasov si in Cluj. Creat in 1998 de un svab din Satu Mare, Johann Brutler Nachbil-ul este un vin de exceptie, proaspat si acid.
Brutler este singurul producator din tara de Riesling de Rin si imbuteliaza, anual, doar 700-800 de sticle. Din acestea, 50 din fiecare soi sunt pastrate in vinoteca personala. Avand in vedere vinurile sale deosebite, Brutler a obtinut dreptul de a folosi picturile lui Sabin Balasa pentru etichete. Nachbil sunt vinuri relativ noi . Desi se zice ca vinurile vechi sunt cele mai bune, somelierii clubului spun ca aceste afirmatii sunt doar un mit, iar calitatea unui vin variaza de la soi la soi. Un alt vin deosebit este Riviera, un vin spumant 100% autohton.
Produs numai din Feteasca Regala si fermentat in sticla, Riviera se gaseste in variantele extrabrut si sec. Iar cei care vor sa guste un vin medaliat pot incerca La Cetate Tezaur. Cabernet-ul Sauvignon si Chardonnay-ul produse de aceeasi societate sunt considerate cele mai bune din tara.

Degustari profesioniste
Pentru amatorii de senzatii deosebite si pentru cei ce vor sa-si cultive simturile, clubul ofera posibilitatea organizarii de degustari profesioniste la cerere.
O degustare a cinci pana la sase vinuri poate dura pana la doua ore. A prezenta un vin si a incepe sa-i cunosti si sa-i pretuiesti savoarea nu este o treaba de mantuiala, o simpla operatie de destupare a sticlei si de umplere precipitata a paharului, deoarece riscam sa devalorizam pana la batjocura un vin pretios si sa banalizam un moment de incantari, nu numai ale cerului gurii, dar si ale inimii si spiritului , spune cu pasiune Marian Nacu, unul dintre somelierii profesionisti de la Vinalia.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button