Texpert

Concert folcloric în beneficiul unui tânăr braşovean cu boli grave

 

Centrul Cultural „Reduta”, împreună cu Asociația Internațională a Femeii Creștine Brașov, organizează joi, 25 mai 2017, de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Reduta” Brașov, Concertul umanitar „Cântecul popular «DAR DE SUFLET»”, în beneficiul lui George Olteanu, un tânăr brașovean, în vârstă de 36 de ani, diagnosticat cu Sindrom Amiotrofic Neurogen Spinal Degenerativ, o formă a distrofiei musculare. George nu mai poate merge de la vârsta de 11 ani, iar din 2004 suferă și de bronșită super supurativă. În ambii plămâni se acumulează aproape un litru de secreții, iar ca să nu moară asfixiat este supus unei terapii rudimentare, pe care i-o aplică mama sa. Este nevoit ca zilnic, timp de cinci ore, să tușească în continuu pentru a drena secrețiile din plămâni. Pentru a se putea vindeca, George are la dispoziție două medicamente – IPLEX sau Translarna, o terapie care constă într-o injecție ce se administrează zilnic.
Tratamentul îl va ajuta cu recuperarea fizică, îl va ridica din scaunul cu rotile, dar în primul rând îi salvează plămânii. Pentru tratamentul cu IPLEX sau Translarna mai trebuie să strângă 16.000 de euro.

„Așadar, vă invităm să fim în număr cât mai mare alături de George, dar și de comoara noastră națională, cântecul popular. Au acceptat benevol să cânte pentru el artiști îndrăgiți ai folclorului românesc: Dumitru Fărcaș, Marius Ciprian Pop, Văru’ Săndel, Suzana Toader, Angela Rusu, Nicușor Iordan, Ionela Moruțan, Anamaria Rosa Prodan, Robert Târnăveanu, Mircea N. Cârțișorean, Felician Nicola, Daria și Dan Gâdea, Anuța Săgneanca, Andreea Jitea, Ioana Bozga, Viorica Florea, Gheorghe Soare, Claudia Mirițescu și Sabine. Își dau concursul Orchestra Plaiuri transilvane, Ansamblurile Plaiuri Moiecene, Făgețeana, Zestrea Banatului și Trio-ul Vocal Rhapsodia. Prezentatorul evenimentului va fi Irina Palade”, arată organizatorii.

În cadrul acestui spectacol de mare anvergură va exista și o licitație cu obiecte puse la dispoziție de artiștii invitați, dar și o urnă de donații pentru cei care vor mai dori să îl ajute pe George. Prețul unui bilet este de 30 de lei, iar biletele se găsesc la Centrul Cultural „Reduta”.

„Trăiesc mai rău decât un pușcăriaș!”

La cinci luni, lui George i s-a pus diagnosticul sindrom amiotrofic neurogen spinal degenerativ – o formă a distrofiei musculare. Copilăria și-a petrecut-o mai mult prin spitale și a reușit să se recupereze parțial. A mers pe picioare destul de greu până la vârsta de 11 ani, când boala a evoluat și l-a țintuit într-un scaun cu rotile. Din anul 2004 lucrurile s-au complicat, a efectuat noi analize și s-a constatat că suferă de bronșectazie: mușchii plămânilor s-au distrofiat la baza de jos și în loc să primească aer, zona respectivă se umple cu o secreție care, de la câteva grame, a ajuns, în timp, la cinci pahare. Dacă această substanță nu ar fi eliminată din organism, George s-ar asfixia. Artificial este foarte greu de scos așa că face o terapie rudimentară la care îl ajută mama sa: el stă întins în pat cu fața în sus, bagă și scoate aerul ca într-un seeker, iar mama sa apasă pe partea abdomenului drept. „Manevra” durează între șase și 12 ore, uneori chiar două zile. Tânărul are o indemnizație de handicap şi o pensie de invaliditate care însumează câteva sute de lei, iar mama lui primește ca asistent personal salariul minim pe econimie. Tratamentul său lunar costă cam 600 până la 1.000 de lei, iar în cazul în care situația scapă de sub control poate ajunge și la 2.500 de lei, multe medicamente nefiind compensate.

„Se lipesc de mine pereții”

Bolile cumplite de care suferă nu i-au răpit doar cei mai frumoși ani, ci l-au făcut prizonierul camerei în care locuiește. Tânărul nu poate să iasă nici măcar în cărucior, decât extrem de rar, fiindcă stă la etajul al III-lea, iar mama sa nu îl poate căra. Bolnav de multă vreme, nu mai are prieteni care să-l ajute, stă toată ziua singur cu mama sa, la televizor și la calculator. „M-am săturat să stau închis în casă, să privesc cerul prin fereastră, parcă mă strâng pereții. Mi-e dor de o gură de aer curat, mi-e dor să mă plouă, să mă ningă, să mă încălzească o rază de soare. Am nevoie să merg la medic stringent, îmi doresc să merg la biserică, să iau parte la viața socială a comunității din care fac parte, îmi doresc să mă integrez în societate, îmi doresc să-mi întemeiez o familie. Cât este ziua de mare, stau numai în casă, simt că se lipesc de mine pereții, mai cad psihic de la atâta închisoare și plâng. Trăiesc mai rău decât un pușcăriaș, măcar ăla se poate plimba și știe că va scăpa într-o zi!”, strigă disperat tânărul. L-a rugat pe tatăl său, pe numele căruia este apartamentul, să facă un schimb de locuință ca să fie la parter, dar nu a găsit înțelegere la el. Ba mai mult, propriul tată, când nu-l ignoră, își arată ura cinică și îl abuzează verbal.
George a făcut toate demersurile posibile, la orice persoană, instituție sau ONG, din Brașov, din țară și din străinătate, pentru a fi ajutat să trăiască și să nu mai fie prizonier între patru pereți. A făcut zeci de demersuri în ideea de a face rost de materiale și teren pentru o căscioară, care să fie „pe pământ”, să poată ieși, dar nimic.
El însuși a organizat atât pentru sine, cât și pentru alții aflați în nevoie evenimente sportive și artistice prin care să colecteze fonduri, dar adeseori a eşuat.

Dacă nu puteţi ajunge la concert, puteţi contribui, cu orice sumă, la salvarea vieții lui George și la redarea libertății lui virând banii în contul deschis la Sucursala Județeană Brașov a Băncii Comerciale Române: Cod IBAN: RO19RNCB0053048480440006 (lei), Cod IBAN: RO30RNCB0053048480440002 (euro). Titularul contului este Olteanu George Gabriel, telefon: 0722.465.782; 0764.407.928; e-mail: olteanu_george2005@yahoo.com. Mai multe puteți citi pe blogul său, acolo unde are postate și documentele medicale: http://olteanugeorge1981.blogspot.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button