Texpert

Batalie pentru „Rectorat”

  • logomytex.png
 

Cristian STOICHICI
Aparent fara nici un motiv, Casa de Cultura a Studentilor Brasov – CCSBv a devenit o tinta a autoritatilor administratiei publice locale. Ca este vorba de Consiliul Judetean sau de Primarie, lucrurile capata o amploare tot mai mare pe zi ce trece. Scopul este unul singur: batalia pe spatiile detinute de CCSBv, institutie de cultura care, momentan, pastoreste peste 500 de studenti. Asta in conditiile in care Casa primeste ca fonduri de la Autoritatea Nationala pentru Tineret, respectiv Agentia pentru Sprijinirea Studentilor, numai echivalentul salariilor lunare. Restul inseamna eforturi proprii ale CCSBv, transpuse in practica, in primul rand, prin inchirierea de spatii.
Instanta da dreptate Casei
De-a lungul anilor au existat tot felul de discutii si vizite pe la instantele de judecata, privind dreptul CCSBv de a-si desfasura activitatea in incinta cladirii situate in Brasov, pe B-ul Eroilor nr. 31 (n.r. – actualul Rectorat). Pentru a pune capat acestei situatii, Casa de Cultura a solicitat instantelor de judecata sa constate ocuparea, in mod legal, a imobilului de catre ea, a transferului din administrarea autoritatilor locale in administrarea Ministerului Educatiei si Cercetarii si sa dispuna inscrierea dreptului de administrare in CF, intrucat isi desfasoara activitatea in imobil din 1969 . Teoretic, toate contradictiile ar fi trebuit sa inceteze o data cu Decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie – sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, din 18 noiembrie 2004. Sentinta a casat si respins recursul declarat de Judetul Brasov reprezentat prin presedintele Consiliului Judetean , care chemase in judecata Universitatea Transilvania solicitand evacuarea ei din sediul situat pe B-dul Eroilor nr. 31. Desi reprezentantii judetului au aratat ca imobilul a fost inscris in CF, fiind dobandit prin cumparare in 1910, instanta a constatat ca Legea invatamantului prevede ca baza materiala aferenta procesului de instruire si educatie, realizata din fondurile statului (&), in perioada anterioara datei de 22 decembrie 1989, se reintegreaza, fara plata, in patrimoniul Ministerului Educatiei Nationale . In concluzie, instanta a hotarat dobandirea de drept de catre Universitatea Transilvania, inclusiv Casa de Cultura a Studentilor, a dreptului de proprietate asupra imobilului .
CJ mai asteapta clarificari
Desi decizia Inaltei Curti de Casatie a fost extrem de clara, la nici macar trei luni distanta, pe 15 februarie 2005, Consiliul Judetean Brasov trimite o adresa catre CCSBv. Venita in sprijinul unui Studio care functioneaza in spatiile Casei de Cultura, instiintarea arata ca: Pana la clarificarea raporturilor juridice dintre judetul Brasov, prin Consiliul Judetean, si persoanele juridice care ocupa acest imobil, dvs. puteti utiliza spatiul in conditiile in care ati facut-o pana in prezent. Orice schimbare in ceea ce priveste proprietarul imobilului va fi adusa la cunostinta tuturor celor care ocupa imobilul, pentru incheierea actelor juridice legale privind folosinta acestuia . Avand in vedere sentinta din 2004, formularea reprezentantilor Consiliului Judetean este cel putin ciudata.
Contract ilegal
Casa de Cultura a Studentilor se confrunta cu o situatie asemanatoare si in ceea ce priveste Liga de karate, care-si desfasoara activitatea in aceeasi incinta. si de aceasta data Consiliul Judetean si-a dat, in acelasi mod, girul. Clubul sportiv a inregistrat, insa, incepand din ianuarie 2002, datorii catre CCSBv de peste 30 de milioane de lei. Suma reprezentand costuri reprezentate de facturile pentru utilitati. In toata afacerea, conducerea clubului sportiv se prevaleaza de un contract de inchiriere incheiat cu fosta conducere a Casei, dar nesemnat de fostul director Valentin Muntean. Dar, chiar si in acest contract impus de Liga de karate, se arata ca locatorul se obliga sa furnizeze utilitatile la tarifele aflate in vigoare . In plus, contractul nu este nici macar datat sau inregistrat, dar se pare ca produce efecte&
Razboi de 2,5 miliarde de lei
Nici cu Primaria Brasov lucrurile nu stau mai bine. In discutie intra imobilul de pe str. Gheorghe Baritiu nr. 17, aflat in proprietatea CCSBv. Parasita de mai multi ani, constructia polueaza din punct de vedere estetic centrul vechi al orasului. Insa pavarea actualei parcari, din imediata apropiere a imobilului neterminat, au incins spiritele. Dupa amenajarea parcarii auto, somat sa-si imprejmuiasca santierul parasit, fostul director al CCSBv reactioneaza dur. Valentin Muntean aduce la cunostinta Primariei ca in urma dispozitiilor dvs. de a infiinta o parcare auto, ati demolat si ridicat gardul ce imprejmuia obiectivul. Va rugam sa dispuneti aducerea inapoi a panourilor si imprejmuirea obiectivului conform normelor in vigoare . Deranjati, probabil, de tonul imperativ, reprezentantii Primariei au trecut la represalii si, in contul lucrarilor executate – amenajarea infrastructurii, evacuarea molozului, eliminarea focarului de infectie etc. – inainteaza pentru plata actualei conduceri a CCSBv un deviz de, nici mai mult, nici mai putin, 2,5 miliarde de lei. In conditiile in care, de obicei, in vistieria Casei nu se gasesc, lunar, mai mult de 300 milioane de lei. Mai mult, autoritatile locale someaza CCSBv ca demolarea constructiei neterminate, care prezinta un potential pericol in exploatare, sa se faca in regim de urgenta . Asta in conditiile in care proiectul de arhitectura, plus toate avizele si autorizatiile de construire au costat Casa de Cultura, in 2002, aproximativ 90.000 de dolari. Cheltuiala face, de altfel, subiectul unui dosar aflat pe masa Politiei brasovene.
CJ nu se lasa
Necazurile CCSBv par sa nu se opreasca aici. Doar si pentru ca dupa incercarile nereusite de evacuare, in urma cu numai o luna, Consiliul Judetean a revenit si a intentat un nou proces, de aceasta data de revendicare. Fapt care ar trebui sa determine cele trei parate – Universitatea Transilvania, Casa Universitarilor si Casa de Cultura a Studentilor – sa-si unesca fortele. Lucru care, insa, nu se prea intampla.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button