Sport

Ministrul Ioana Bran și-a pus în cap sportivii „tricolori”

Replica Elisabetei Lipă

 

Ministrul Tieretului şi Sportului, Ioana Bran, şi-a pus în cap sportivii din România după o declaraţie debitată într-o conferință de presă: „Aş vrea să… Este o situaţie reală… Desigur, poate că nu reuşeşti de aceşti 25 de lei să-ţi iei hrană… Un oficial al statului român, în momentul în care pleacă într-o delegaţie are 17 lei diurnă pe zi. Vorbeam de consumul de calorii pe care trebuie să-l aibă un om. Din cunoştinţele mele, un sportiv este îndrumat de un medic, de un nutriţionist pentru a-şi face mesele în aşa fel încât să aibă tot ceea ce-i trebuie, să nu aibă anumite lipsuri de natură a componenţei şi a caloriilor de care are nevoie. Eu nu spun că situaţia este una uşoară, spun că şi aceştia au nevoie de a avea o dietă în funcţie de felul cum le-a spus medicul sau antrenorul chiar. Din cunoştinţele mele, aceştia trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie nici să oscileze pentru că altfel riscă să dezichilibreze puţin şi modul cum s-a obişnuit pe partea de antrenament”.

„Doar la noi se poate asta, în România. Uitaţi-vă puţin la mine. Mănânc de 25 de lei eu?”, a fost răspunsul canotorului Constantin Adam.

* Elisabeta Lipă a reacționat

Și preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a reacționat la revenirea de la Glasgow, unde canotorii au avut rezultate de excepție la Campionatele Europene.

„Nu ştiu, nu pot să mă pronunţ în locul doamnei ministru, nu ştiu la ce s-a gândit când a spus că 25 de lei este prea mult, dar eu cred că nu-şi imaginează nimeni că dubli campioni europeni, campioni europeni, medaliaţi, o finală europeană stau pe 25 de lei pe zi. Este o altă exprimare nefericită şi cea cu dieta. Sportivii slăbesc muncind şi un canotor, acum când sunt şi căldurile astea mari, la un antrenament dă jos trei kilograme aşa, fără să se forţeze prea mult. Deci nu se pune problema de dietă. În primul rând, pentru sportivii de performanţă nu este recomandată dieta, pentru asta avem nevoie de nutriţionişti care să fie lângă ei şi care să ştie ce meniu să le recomande, cum să bea apă, când să bea apă, ce să mănânce, când să mănânce, pentru că toate aceste lucruri contează atunci când te baţi la sutimi pentru o medalie. Eu nu mi-am propus să port un război cu nimeni dar reacţionez atunci când se încearcă destabilizarea loturilor. Această performanţă nu vine de oriunde, ci de la nişte oameni care se dăruiesc sportului şi au nevoie de linişte pentru perfromanţă. Avem nevoie de sprijin, nu avem nevoie de frecuşurile care se întâmplă la ora actuală. Acestea nu fac cinste sportului de mare performanţă. Este greu să te lupţi cu toată lumea, sper din tot sufletul ca acea perioadă prin care am trecut să nu se mai repete. Munca lor trebuie răsplătită, munca lor nu e uşoară. El vede că munca lui este răsplătită, pentru că este greu să stau 11 luni în cantonament, să participi la câteva competiţii, să-ţi vezi zi de zi de treabă şi nimeni să nu vină să-ţi spună un «mulţumesc», vorbesc la acest nivel, de minister”.

* „Sportul nu are nevoie de greve”

Despre greva generală din sport anunțată pentru mâine, Lipă a spus: „Este trist ce se întâmplă şi o spun aşa, la modul cel mai sincer. Sportul nu are nevoie de aşa ceva. Aceste războaie nu duc nicăieri, şi ambiţii până la urmă. Pentru că atâta timp cât există o lege a salarizării, atâta timp cât funcţiile astea care sunt similare în alte ministere şi aşa mai departe sunt răsplătite cu alte sume, nu înţeleg de ce la ministerul Tineretului şi Sportului nu se poate. La minister, eu în mandatul meu, că doar am trecut prin acea funcţie, am reuşit să măresc salariile în aparatul central, pentru că în momentul în care am ajuns acolo şi am văzut că lumea vine la nouă, până la 11 serveşte masa, după 11 se odihneşte, la patru a încuiat biroul şi a plecat, am văzut că nu am cu cine să lucrez şi când am întrebat de ce fac lucrul ăsta, mi-au spus că «păi la salariile astea». Sportul are nevoie de linişte. Eu nu am nevoie să mi se destabilizeze loturile, pentru că asta nu duce la nimic bun. Am trecut prin treaba asta, în februarie-martie, când după cinci luni de pregătire, ministerul Tineretului şi Sportului nu plătea indemnizaţiile colectivului tehnic şi antrenorului naţional. Aşa cum am spus-o de foarte multe ori, o spun şi acum: în sport sunt foarte mulţi bani, dar banii nu sunt gestionaţi cum trebuie. Eu m-am săturat să fiu dată exemplu ca federaţia care are cel mai mare buget. Nu ştiu la ce se referă când spun «cel mai mare buget». Domnul Roman este antrenor angajat al federaţiei, pe 1.450 de lei pe lună. Toată lumea îi face socoteală la cât câştigă, aceste câştiguri pot veni sau pot să nu vină, că ştiţi foarte bine, medaliile noastre nu sunt puse deoparte, dar îmi pune o întrebare care mi se pare de bun simţ şi logică: «Eu ies la pensie mâine-poimâine, eu cu ce pensie ies? Vreau şi eu, nu ştiu, poate îmi trebuie vreun medicament, că vârsta, statul pe apă, frigul, ploaia, soarele, îşi spun cuvântul». Deci cu ce pensie iese domnul Roman, că i se apropie anii de pensie. Şi ca domnul Roman sunt foarte mulţi salariaţi, de asta oamenii au ajuns la limită. Eu am pierdut patru oameni din federaţie şi din colectivele tehnice, de la începutul anului, pentru că, primul lucru te întreabă «ce salariu am?» 1.300 de lei. Nu e normal să nu echivalezi studiile, nu e normal să angajezi cu acelaşi salariu o persoană cu studii sau o persoană fără studii. Deci sunt nişte anomalii care trebuie rezolvate, pentru că altfel noi nu avem cu cine lucra”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare