Sport

FC BRAŞOV. TRISTEŢE ŞI REVOLTĂ. Reacţii DURE după intrarea „stegarilor” în faliment

 

FC Brașov s-a „născut” în 1936 toamna, un an mai târziu participând în Divizia C. După Al Doilea Război Mondial a apărut generația lui Silviu Ploieșteanu, care în 1960 a ocupat locul doi în primul eșalon, cucerind, de asemenea, Cupa Balcanică. Apoi, a ieșit la rampă trio-ul Nicolae Pescaru – Stere Adamache – Mihai Ivăncescu, ei fiind selecționați la prima reprezentativă pentru turneul final al Campionatului Mondial din Mexic – 1970. Și Csaba Györffy, dar și alții au avut evoluții sclipitoare pe stadioanele brașovene, „Tineretului” și „Municipal”. Apoi, în anii ’80 au ieșit la rampă Vasile Gherghe, Marian Paraschivescu, Bențea, Lăcătuș, Mandoca, Eugen Moldovan, dar și Stângaciu ori Nistor Văidean, pentru ca să se ajungă la Tibor Selymes, Pârvu, Purdea ori Marian Ivan, ultimul „prinzând” de la FC Brașov Mondialul american, unde a fost coleg de cameră cu Gică Hagi. În memoria microbistului brașovean rămâne și prezența în ediția 2001-2002 a Cupei UEFA, grație unei calificări senzaționale realizate de trupa pregătită de Gabi Stan, cu sprijinul consistent al duo-ului incoruptibil Ibrahim Dossey – Alexandru Andrași (vă mai aduceți aminte meciul de pomină cu Bacăul lui Sechelariu?!…). Atunci a venit Interul lui Ronaldo „Il Fenomeno” sub Tâmpa, declanșând o sărbătoare magică pentru fotbalul brașovean. Acum, din păcate, se cam trage cortina falimentului peste gruparea „stegară”, lăsând în urma tuturor fanilor lacrimi și regrete eterne. Rămâne, însă, pulsația speranței renașterii păsării Phoenix.

Paul Enache: „FC Brașov putea să iasă din insolvență”

Fost antrenor, dar și președinte la FC Brașov, Paul Enache este dezamăgit de modul în care a fost gestionată situația insolvenței la gruparea „stegară”, declarându-ne: „FC Brașov putea să iasă din insolvență, avea și posibilitatea financiară. Dacă ne gândim numai la faptul că putea lua de la Steaua un milion de euro pe un transfer ulterior al lui Alex Chipciu… Din informațiile mele, Steaua a avut o ofertă de 4 milioane de euro pentru el, însă a cerut 6. Apoi, mai trebuiau luați 200.000 de euro de la CS «U» Craiova pentru Mateiu și 100.000 de la Dinamo pentru Vlad Olteanu. De asemenea, dacă FC Brașov ar fi promovat în Liga 1, ar fi primit 1.5 milioane de euro din drepturile de televizare. În aceste condiții, dacă s-ar fi elaborat un plan de eșalonare a datoriilor pe 3-5 ani, bine pus la punct, Finanțele n-aveau cum să nu-și dea acordul”.

Vinovate se situația în care a ajuns clubul „galben-negru”, în viziunea lui Paul Enache, sunt fostele conduceri numite de patronul Ioan Nicolae: „Gruparea nu a fost manageriată cum trebuie. Unor jucători și antrenori li s-au dat contracte fabuloase, de 30.000-50.000 de euro pe lună, chiar și în eșalonul secund! De altfel, țineți minte că acum 10 ani, când am plecat de la FC Brașov, am prevestit dezastrul la care s-a ajuns. Păcat!”.

Cum sunt șanse mici să mai fie evitat falimentul, în instanță, Paul Enache are un plan menit să revigoreze fotbalul brașovean: „Cu sprijinul Consiliului Județean, al Primăriei, dar și cu alți parteneri, avem intenția de a forma în circa trei ani o nouă echipă puternică. De asta, vom pune accent pe centrul de copii și juniori. Sunt sute de copii foarte talentați în Brașov, care s-au pierdut pentru că n-au posibilități financiare de a juca și învăța fotbal într-un cadru organizat”.

Gabriel Stan: „O tragedie”

„Este o tragedie pentru fotbal, dar şi pentru susţinătorii pe care i-a avut echipa. Situaţia aceasta trenează de doi-trei ani. Este echipa mea de suflet şi mă afectează tot ce s-a întâmplat. Dacă o să dispară, atunci va dispărea şi ceva din mine. Am antrenat FC Braşov în cinci rânduri, dar conducerea s-a purtat urât cu mine. Numai ea ştie de ce. Aş fi fost dispus să-i ajut pe cei din staff-ul administrativ, dar nu au avut nevoie de experienţa mea. Am bănuit că se va întâmpla aşa ceva. S-a lucrat cu oameni care n-au avut valoarea necesară să activeze la această formaţie. Nu este de vină numai o persoană pentru situaţia în care s-a ajuns. S-au făcut greşeli an de an. În momentul în care se schimbă câte şase antrenori pe sezon şi lotul de jucători, nu ai cum să obţii rezultate, întrucât nu există continuitate. Cei vinovaţi de actuala situaţie o să rămână cu numele legat de dispariţia echipei”, a fost de părere antrenorul Gabriel Stan.

Nicolae Pescaru: „Mă aşteptam la aşa ceva”

Cel mai mare jucător din istoria clubului „galben-negru”, Nicolae Pescaru, a opinat: „Mă aşteptam la aşa ceva, după cum au decurs lucrurile în ultimul timp. Este păcat că s-a ajuns aici, mare păcat. Eu nu am mai avut legături cu clubul după ce Ioan Nicolae m-a dat afară, a zis că nu are nevoie de pensionari. După 47 de ani petrecuţi în club, 27 ca jucător şi 20 ca antrenor, am fost dat afară pe uşa din dos. Mi-a produs scârbă acest lucru. Pentru ce să mă mai intereseze ce se întâmplă acolo. Vinovatul este unul singur, Ioan Nicolae. Bine, omul nici nu se prea pricepe la fotbal. A preluat clubul doar pentru că şi-a dorit uzina. Acela a fost interesul lui. Dacă după 10 ani de la preluarea echipei habar nu avea cum mă cheamă, îmi spunea «băi»… Până la urmă, în afară de câştigarea Cupei Balcanice, restul performanţelor mari ale acestui club se leagă şi de numele meu. Am cele mai multe meciuri jucate pentru FC Braşov, cele mai multe goluri marcate, de aici am fost chemat la echipa naţională şi am fost la Campionatul Mondial din Mexic”.

Csaba Györffy: „Nicolae e de vină”

Un alt mare jucător al „galben-negrior”, Csaba Györffy, a comentat: „Îmi pare rău doar pentru braşoveni şi pentru suporterii acestei echipe. În schimb, pe mine acest club m-a înşelat. Braşovul merită o formaţie de top, dar unii au considerat că este mai bine să îşi bată joc de club. Ioan Nicolae e de vină pentru ceea ce s-a întâmplat, cine să fie?”.

Marian Ivan: „Îmi pare rău că nu sunt un magnat să ajut echipa”

La rândul său, fostul „stegar” Marian Ivan, care a participat cu selecționata României la World Cup 1994, a mărturisit: „Pe mine mă doare sufletul. Sunt foarte supărat, dar optimist în acelaşi timp că FC Brașov nu va dispărea. Acest club m-a format ca om, ca fotbalist. Datorită acestei echipe am ajuns să joc la un Campionat Mondial. Sunt dator clubului pentru tot ce mi s-a întâmplat în fotbal şi în afara lui. Îmi pare rău că nu sunt un magnat să ajut această echipă. Îmi pare rău de Vasile Dochiţa, de nea Romică, de jucători, de suporteri. Acest club este un brand în sportul românesc. Personal, aştept să apară cineva, un investitor, care să salveze echipa. Eu am jucat aici cu stadioane pline. Graţie acestui club m-am stabilit la Braşov, întrucât nici eu, nici soţia nu suntem braşoveni. Cred că se anunţa de mult această situaţie şi cred că sunt mai mulţi de vină. Nu am fost în «interior» să ştiu ce a fost acolo. Cred că au fost resurse financiare, dar au fost prost gestionate. FC Braşov nu este o echipă oarecare, pe care să o laşi la voia întâmplării. Este simbolul sportului braşovean. Reprezintă acest oraş şi nu o putem lăsa aşa”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare