Sport

Analiza secretarului general al FRSB, Puiu Gaspar: „Doar Dana Haralambie și Paul Pepene sunt în grafic”

Schiorul alpin Ioan Valeriu Achiriloaie este convins: „Trebuie să scrie România în dreptul meu”

 

Sezonul de iarnă nu a început tocmai bine pentru schiorii și biatloniștii români. Cu două excepții, săritoarea cu schiurile Dana Haralambie (foto) și fondistul Paul Pepene, care au avut câteva rezultate mulțumitoare, restul performerilor noștri fiind  departe de așteptări.

Acest aspect a fost evidențiat și de secretarul general al Federației Române de Schi Biatlon, Puiu Gaspar, care ne-a declarat: „Dana Haralambie și Paul Pepene au început bine sezonul, sunt în grafic, au avut rezultate O.K. În rest, nu suntem mulțumiți, e clar. La biatlon, echipa de fete merge foarte slab. Eva Tofalvi e în permenență bolnavă, i se blochează spatele, iar Luminița Pișcoran demonstrează că nu e antrenată. Asta arată că pregătirea dinaintea sezonului a fost slabă. E vina ei, dar și a antrenorilor. Nici la băieți lucrurile nu stau mai bine. Cred că aici e vorba despre faptul că vor mai mult decât pot. Sunt 8 sportivi care se «bat» pentru cele probabil 5 locuri pentru Jocurile Olimpice, iar presiunea își spune cuvântul. Eu aveam alte așteptări. Mă gândeam că altfel vor sta lucrurile în debutul sezonului, mai ales că au avut parte de toate condițiile. L-am adus și pe Vali Tomescu lângă noi, un expert în pregătirea fizică. Mâine vom avea un Birou Federal în care vom analiza acest debut de sezon și vom vedea ce este de făcut. Sper că și-au programat vârful de formă pentru perioada în care vor fi Jocrurile Olimpice și de aceea au aceste rezultate acum”.

Ioan Achiriloaie nu a confirmat încă

În ceea ce privește schiul alpin, brașoveanul Ioan Achiriloaie a participat la câteva din cursele din Cupa Mondială, dar rezultatele nu au fost cele scontate. Nu neapărat faptul că a terminat mai mereu pe ultima poziție dezamăgește, ci distanța în secunde față de primul clasat și chiar față de cel care a încheiat penultimul.

Astfel, la Lake Louise, în Canada, Achiriloaie a fost la 73-lea din 74 de competitori la coborâre, la 6.36 secunde de învingător, elvețianul Beat Feuz. Apoi, laSuper G, brașoveanul a fost ultimul, la 7.58 secunde de cel care a câștigat, norvegianul Kjetil Jansrud.

A urmat etapa de Cupa Mondială de la Beaver Creek, SUA. Achiriloaie a încheiat ultimul, al 57-lea, coborârea câștigată de austriacul Vincent Kriechmayr. Românul a avut o întârziere de 7.15 secunde, în condițiile în care penultimul clasat, elvețianul Nils Mani, a venit la 3.87 secunde de primul loc. În proba de Super G din SUA, Ioan Achiriloaie a fost tot ultimul, al 69-lea, la 6.76 secunde de cel care s-a impus, norvegianul Aksel Lund Svindal. Marc Oliveras (Andorra), penultimul în ierarhie, a avut o întârziere de 4.8 secunde.

În fine, la Val Gardena, reprezentantul nostru a participat doar în cele două sesiuni de antrenamente (locurile 93, la 8,73 secunde de primul clasat, respectiv 85, la 9.38 secunde de învingător), dar nu a mai luat startul în competițiile oficiale.

Achiriloaie are, însă, în continuare toată susținerea Federației Române de Schi Biatlon, cea care, alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, îi asigurăo mare parte din buget.

„El concurează în cea mai grea disciplină a schiului alpin. Este bine pentru noi că îl avem acolo, în Cupa Mondială. Fiind coborâtor, performanțele apar cam după 28 de ani (Achiriloaie are acum 27 de ani – n.r.). Sper ca în sezonul viitor el să meargă mult mai bine. Pentru Jocurile Olimpice de la PyeongChang, el are ca obiectiv o clasare în top 35”, a menționat Puiu Gaspar.

Revenit în țară pentru o scurtă perioadă, până la etapa de Cupa Mondială de la Bormio, programată în perioada 26-29 decembrie, Ioan Achiriloaie a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Tg. Mureș, despre schiul alpin din România.

„Fac un lucru inedit pentru România. Sunt primul schior alpin din România care merge în Cupa Mondială la probele de Super G şi coborâre. Nu este simplu, cel mai greu lucru este faptul că nu avem know-how-ul. La gimnastică, la handbal, la alte sporturi avem know-how, ştim ce trebuie să facem, cum trebuie să facem, care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm ca să ajungem la un nivel bun. Aici know-how-ul îl aflu eu acum, pe zi ce trece, prin cunoştinţele pe care le dobândesc, inclusiv de la echipele cu care mă antrenez, respectiv echipa Sloveniei de Cupă Mondială şi cea a Germaniei de Cupa Europei. Sunt convins că eu sunt doar începutul pentru schiul alpin în România, mai ales pentru probele de viteză. Acest lucru mi-l şi doresc. Sper ca după mine să vină mai mulţi sportivi, îmi doresc să se creeze un trend, vreau ca prin acţiunile mele să arăt că se poate, iar după aceea să pot să inspir o generaţie nouă şi să ajut la construirea ei. Asta îmi doresc de la viaţă. Dacă ar trebui să reprezint altă ţară, s-ar termina cariera mea. Dacă nu scrie România în dreptul meu, nu ar fi acelaşi lucru. Sunt mai romantic, mai prost, cum zice tata, dar aşa simt. Trebuie scrie România în dreptul meu”, a declarat Achiriloaie, conform Agerpres.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button