Politic

[ViDEO] BRAȘOVUL va avea o Sală Polivalentă cu peste 10.000 de locuri, pentru evenimente sportive și culturale

  • 20190731-134616-hdr1.jpg
 

Reprezentantul Biroului de Arhitectură Dico&Țigănaș, Șerban Țigănaș, a prezentat, miercuri, în fața Consiliului Local Brașov, conceptul Sălii Polivalente care se va realiza pe terenul fostului stadion municipal. Același arhitect va realiza și Studiul de fezabilitate aferent proiectului document care va fi gata la jumătatea lunii septembrie. 

citiți și

 BRAȘOV. Așa va arăta Sala Polivalentă! Concept prezentat azi de arhitect. GALERIA FOTO și VIDEO

Conceptul pornește de la un spațiu multifuncțional care include nu numai construcția efectivă a Polivalentei, ci și o întreagă amenajare cu zone verzi, zone de promenadă, zone de recreere și de odihnă, amfiteatru în aer liber, locuri de joacă pentru copii, piste de biciclete și role și facilități sportive puse la dispoziția publicului (terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal în aer liber etc), care transformă întreaga suprafață de 148.210 mp într-un imens parc. Privită dinspre Șoseaua Cristianului, polivalenta se va afla în spatele acestui parc, iar arhitectura a fost gândită în așa fel încât să se înscrie în peisaj, urmărind curbele de nivel ale Dealului Șprenghi și armonizând peisajul natural cu cel construit, sala fiind ea însăși gândită ca o completare a reliefului natural.

Suprafața include o sală polivalentă cu 10.000 de locuri și o sală de antrenamente cu 1.115 locuri, o parcare în aer liber cu 700 de locuri de tip park and ride, la care se adaugă o autogară cu 104 locuri pentru autoturisme și șapte locuri pentru autocare, o parcare subterană cu 74 de locuri VIP și pentru presă, locuri de parcare pentru oficiali și sportivi, inclusiv două locuri de parcare speciale pentru autocarele acestora.
 
Clădirea va fi de formă eliptică, având inclusă în zona din spate sala „de antrenament”, care face corp comun cu clădirea principală și modifică liniile curbe ale fațadei posterioare. Imaginea finală seamănă cu cea a unei nave din filmele SF, cu „motoarele” în sala de antrenament. Ca regim de înălțime, clădirea va avea subsol, parter, mezanin și etaj. Subsolul va fi utilizat în special ca spațiu administrativ și tehnic, va include parcarea subterană, vestiare și va permite și circulația publicului și al personalului sau sportivilor/artiștilor, având inclusiv acces VIP. Tot la subsol va fi amenajat și un adăpost de protecție civilă. La parter sunt incluse majoritatea fluxurilor de circulație pentru public, spațiile comerciale, grupurile sanitare și o zonă pentru bar. Mezaninul include circulația publicului, săli de conferințe, grupuri sanitare, bar, bucătărie, spații tehnice, spații de depozitare și logii. Etajul cuprinde de asemenea o zonă VIP un bar-restaurant, un bar, spațiul pentru presă, o terasă și un spațiu verde necirculabil, cabinetul de prim-ajutor, o zonă de bucătărie, spații de depozitare, grupuri sanitare și, desigur, zonele de circulație pentru public. Atât mezaninul, cât și etajul includ terase în jurul clădirii, „exterioare”, gândite ca spații de socializare sau relaxare, care să permită contactul cu exteriorul, dar să asigure umbră sau protecție în cazul precipitațiilor.
 
Pentru a ilustra multifuncționalitatea conceptului, proiectantul a propus mai multe scenarii de utilizare a sălii împreună cu zona exterioară (eveniment sportiv, concert în aer liber, târg) și scenarii de utilizare a sălii la interior – competiții sportive (handbal, tenis, baschet, volei, judo, karate, box, wrestling, scrimă, arte marțiale etc), concerte, centru expozițional.
 
În cazul unui eveniment sportiv de amploare, de exemplu, care utilizează la maximum spațiul exterior disponibil, scenariul include zonă pentru trambuline, tenis de masă, badminton, judo, karate, box și wrestling, o zonă de jocuri pentru copii cu traseu gonflabil, traseu pe frânghii și tobogane, un parc pentru copii, pistă de alergare, o zonă pentru activități cu bicicleta (la care se adaugă pista de biciclete), una pentru role și skating, o zonă de worshop-uri și una pentru yoga, precum și o zonă de echitație. Activități suplimentare pot fi organizate în interiorul celor două săli, precum și pe cele patru terenuri de sport și cele cinci terenuri de tenis adiacente Toate acestea sunt completate de facilitățile de promenadă, restaurante și zone de petrecere a timpului liber.
 
La interior, cele două săli – principală, cu 10.000 de locuri, și secundară, cu 1.115 de locuri – pot fi adaptate pentru configurații diferite ale terenurilor de joc, specifice fiecărui sport, iar sala secundară poate fi utilizată fie ca locație alternativă pentru competiții, fie pentru antrenamente sau ca sală mai mică pentru concerte ori spațiu expozițional. Sala principală are 952 de locuri în gradene retractabile, care ajută la modificarea spațiului în funcție de necesități. În sala „de antrenamente” pot fi amenajate până la 2.100 de locuri în cazul concert, prin apel la spațiul de legătură dintre cele două săli.
 
În încălzirea și ventilarea sălii, precum și pentru asigurarea unei părți din energia electrică, proiectanții au luat în calcul instalații fotovoltaice și sisteme cu recuperare de căldură, precum și alte soluții prietenoase cu mediul. Clădirea va integra un sistem automatizat de management (BMS), care va monitoriza și optimiza permanent funcționarea instalațiilor.
 
„Dealurile și munții din Brașov și peisajul absolut fenomenal pe care se proiectează această sală sunt sursa noastră de inspirație. Ceea ce ne place la Brașov este lucrul cu peisajul și cu zona din împrejurimi, care este în dezvoltare, și această investiție, necesară, va genera conexiuni cu spațiile adiacente, fiind de fapt un adevărat proiect de regenerare urbană. Nu e vorba doar de Sala Polivalentă, care este concepută pentru toate categoriile de sporturi indoor și pentru spectacole, conferințe, festivaluri, târguri sau alte evenimente de acest fel, ci de întreaga zonă. Ne-am gândit la a furrniza spații și suprafețe pentru toate tipurile de activități, atât cele spontane – pentru care avem la dispoziție un parc care înseamnă promenadă, copii, odihnă, joacă, umbră atunci când e cald, activități sportive în aer liber – dar și pentru manifestări municipale, organizate, care atrag un public foarte numeros – târguri, festivaluri, concerte și altele asemenea – pentru care avem spații potrivite și echipate corespunzător. Cred că am găsit un echilibru bun între toate aceste tipuri de spații, care să facă plăcută utilizarea zonei, atât pentru evenimente municipale, cât și pentru cei care se află în proximitatea zonei în fiecare zi, și care vor găsi un loc în care să-și petreacă în mod plăcut timpul câteve ore”, a declarat arhitectul Șerban Țigănaș.
 
Arhitectul a adăugat că va urma studiul de fezabilitate, care va oferi componenta financiară, și proiectul tehnic, astfel încât, într-un an, s-ar putea vorbi de achiziția lucrărilor.
 
Primarul George Scripcaru a declarat la rândul său: „Acum am ajuns într-o etapă foarte importantă a proiectului de construire a Sălii Polivalente, cea în care am definit cum va arăta această sală și cum va fi amenajată întreaga zonă. Mă bucur că echipa de proiectanți a venit cu un concept de amenajare a unui parc de mari dimensiuni, care, pe lângă zonele verzi, aleile de promenadă, pistele de biciclete și role, terenuri pentru practicarea diverselor sporturi, va include și sala polivalentă. În același timp, nu pot să nu remarc creativitatea acestora de a proiecta o sală care să se încadreze în peisaj, care să urmărească curbele de nivel ale Dealului Șprenghi. Sunt sigur, acest proiect va fi unul de referință nu doar în domeniul arhitecturii, ci și în cel al amenajărilor peisagere și al funcționalității. Nu cred că mai are rost să vorbim de necesitatea construirii unui astfel de obiectiv, mai ales că această sală va trebui să asigure condiţiile necesare pentru desfăşurarea de competiţii sportive la nivel olimpic, dar şi să fie îndeajuns de flexibilă încât să putem organiza concerte sau alte evenimente culturale sau sociale. Este un proiect foarte bun, care integrează și celelalte faciliți sportive din zonă, și va aduce beneficii vieţii sportive şi culturale din oraşul nostru, economiei şi statutului de oraş turistic al Braşovului, și al României, iar aceste lucruri vor fi benefice pentru fiecare braşovean în parte”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare