Politic

Guvernul fură de rupe. O demonstrație

 

Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creștere a contribuției virate de stat către Pilonul II de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016. Practic, de acum doi ani, din contribuția la pensii pe care o percepe fiecărui angajat, Guvernul trebuia să vireze 6% la fondurile de pensii administrate privat. Numai că la finele lui 2016, statul nu vira la Pilonul II decât 5,1%  din ce încasa de la angajați ca taxă pentru pensii, pentru ca anul trecut guvernarea PSD-ALDE, susținută parlamentar de UDMR, să micșoreze și mai mult acest procentaj, la 3,75%. O încălcare flagrantă a legii din partea celor aflați la putere.   

Cum se traduce această ilegalitate guvernamentală? Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a calculat că impactul la nivelul Pilonului II  este de 1,1 miliarde de euro, iar acumularea în conturile de pensii ale celor care participă la Pilonul II este cu aproximativ 13% mai mică decât dacă s-ar fi respectat legea. Altfel spus, guvernanții au luat 1,1 miliarde de euro din conturile românilor care cotizează (și) la Pilonul II. Pentru că aici nu mai e vorba despre sume strânse de la angajați și puse la grămadă, pentru a se plăti pensionarilor, ci de conturi individuale, de banii privați ai fiecărui cetățean care este inclus în Pilonul II. Cum se mai cheamă treaba asta? Program de guvernare sau furt?

Paguba pe care ne-au făcut-o guvernanții – de această dată tuturor angajaților, nu doar celor ce contribuie la Pilonul II – este amplificată de următorul fapt: cea mai mare parte din banii care intră la fondurile de pensii administrate privat sunt investiți în economia românească și dau randament. Practic, în februarie, anul acesta, totalul activelor administrate de fondurile de pensii private a ajuns la 41,7 miliarde de lei, sumă din care 7,2 miliarde de lei (adică aproximativ 1,5 miliarde de euro) reprezintă câștigul net al participanților la Pilonul II, prin investirea banilor lor. În schimb, la Pilonul I, adică la fondul de pensii administrat de stat, nu se poate vorbi de randament, pentru că nu se acumulează nimic; cum intră banii de la salariați, așa se și duc, pentru plata pensiilor de acum. Ba chiar nu sunt destui, pentru că avem, în România, mai puțini salariați decât pensionari, mai avem și nesimțitele acelea de pensii speciale și astfel fondul public de pensii înregistrează deficit. De-aia au și furat guvernanții pesediști din banii contribuabililor la pensii, de-aia și jinduiesc să-i ia cu japca pe toți cei acumulați la Pilonul II!  Numai că…

Numai că, procedând astfel, economia românească – ce suferă și așa de lipsă de lichidități – este și va fi afectată de faptul că nu primește infuzia de capital din partea fondurilor private de pensii. Iar dacă suferă economia, suferim toți. Mai puțin cei ce au proprietăți și conturi dosite prin Brazilia, Costa Rica, Maldive, Madagascar, Elveția, Dubai și-așa mai departe.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare