Politic

Contestare – Grupul celor trei pesedisti exclusi din partid contraataca

  • logomytex.png
 

Decizia Comitetului Executiv al filialei PSD Brasov de a-i exclude din partid pe ex-senatorul Ioan Seche si pe consilierii judeteni Iancu Vespasian si Toma Dobrogeanu a fost contestata de catre cei trei la Comisia de Arbitraj si de Integritate Morala de la nivel central. Ei au facut acest anunt ieri, intr-o conferinta de presa, pe care au organizat-o in incinta Consiliului Judetean. Cei trei au explicat alegerea acestui loc prin faptul ca au depus cu totii un juramant ca alesi judeteni, calitate la care Seche, ulterior, a renuntat. Ex-pesedistii au precizat ca au dorit sa isi exprime un punct de vedere si sa se apere, pentru ca la partid li s-ar fi refuzat acest drept. „A fost vorba de o excludere «barbateasca»”, a remarcat cu ironie Toma Dobrogeanu, referindu-se le faptul ca nu au fost invitati la sedinta Comitetului Executiv in care s-a decis sanctionarea lor.

„S-au sarit niste etape”
In contestatia transmisa catre Comisia de Arbitraj, Seche, Vespasian si Dobrogeanu sustin ca nu s-a respectat statutul partidului. „Comunicatul pe care l-am primit si noi de la ziaristi este o dovada clara de dictare pe genunchi. Oricum, la sedinta au fost convocati doar anumiti membri care au votat la comanda”, a precizat Vespasian. „Potrivit statutului, decizia de excludere a unui membru nu poate fi luata decat de organizatia de baza. In cazul meu si al lui Vespasian este vorba de organizatia din Schei, or presedintele acesteia nu a stiut nimic. Nu detinem nici un fel de functii in organizatia municipala, nici in cea judeteana, prin urmare Comitetul Executiv al filialei nu putea decat sa recomande excluderea noastra. S-au sarit niste etape!”, a adaugat si Seche.
Un alt aspect contestat s-a referit la faptul ca o astfel de decizie ar fi trebuit fundamentata pe recomandarea Comisiei de Arbitraj Judetene, in a carei atentie s-au aflat cei trei in aceasta vara. „Am primit un fel de chestionare care se refereau la aspecte legate de modul in care ne conducem afacerile proprii, nimic legat de activitatea de partid. Oricum, dupa analiza raspunsurilor noastre, recomandarea comisiei a fost sa nu primim sanctiuni disciplinare. Asa, s-a trecut direct la excludere, fara a primi nici un fel de sanctiuni inainte”, a declarat Seche. La randul sau, Vespasian a afirmat ca ceea ce li se imputa nu figureaza in statut „si oricum ar fi trebuit sa fim lasati sa ne aparam”. El a remarcat ca „sunt putini cei care au curajul sa se uite in ochii nostri, pentru ca stim prea multe”. De altfel, Vespasian a precizat ca au formulat contestatia, chiar daca nu au fost informati oficial de decizia Comitetului Executiv, iar in statut este prevazut ca un astfel de act se formuleaza la 15 zile dupa comunicarea hotararii: „Noi nu am fost informati, asa ca am fi putut sa asteptam inca trei-patru luni pana cineva ar fi binevoit sa ne trimita un act oficial. Dar ce sa ne miram?! Asa a fost dintotdeauna la noi. Cand a fost schimbat Toma din functia de lider al grupului social-democrat din CJ cu Lucian Ionescu am aflat tot dupa trei luni”. Nici declaratiile deputatului Titus Corlatean, potrivit carora excluderea celor trei ar fi fost anuntata la centru, nu sunt reale in viziunea lui Vespasian: „Am discutat personal cu Geoana si acesta nu stia nimic”.

„Cronica unei morti anuntate”
In ceea ce priveste motivele care au condus la luarea acestei decizii, cei trei au sustinut ca sunt legate de faptul ca au incercat in repetate randuri sa atraga atentia asupra greselilor conducerii filialei. „Costica (referirea fiind la liderul PSD Brasov, Constantin Nita – n.r.) a vrut sa rada istoria acestui partid. Din pacate, el nu poate sa imi ia pozitia de membru fondator al PSD in Brasov si nici nu poate sa nege faptul ca eu l-am facut ceea ce este”, a sustinut Vespasian. Din punctul de vedere al ex-senatorului Ioan Seche, acum se asista la „cronica unei morti anuntate”. El a precizat ca plateste pentru indrazneala de a fi candidat impotriva lui Nita la alegerile din filiala PSD. Toma Dobrogeanu a explicat, la randul sau, ca excluderea sa ar fi fost luata in discutie din momentul in care a anuntat ca intentioneaza sa candideze si el pentru sefia filialei: „Era o premiera pentru PSD Brasov! Am dorit sa avem in sfarsit o competitie reala si am sustinut ideea de reforma in partid. Referitor la pozitiile adoptate in plenul CJ, m-am opus infiintarii unui restaurant in incinta Spitalului Judetean, care apartinea unuia dintre vicepresedintii organizatiei, si asocierii CJ cu Pro Roman. De altfel, eu le-am solicitat colegilor care au interese personale legate de aceasta societate sa se retraga din aceasta asociere dezastruoasa”. Iancu Vespasian a spus ca excluderea sa a fost provocata tot de protestele exprimate cu privire la asocierea CJ cu Pro Roman: „S-a dorit eliminarea oricarei opozitii din partid!”. Seche, Vespasian si Dobrogeanu au sustinut ca pana la decizia Comisiei de Arbitraj sunt membri PSD si nu intentioneaza sa plece la nici un alt partid, asa cum s-a vehiculat. Ex-parlamentarul a precizat chiar: „Nu vreau sa cumpar nimic, nu vreau postul de parlamentar! Vreau doar sa stiu ce carnet de partid imi va anula Nita, pentru ca noi avem cate doua astfel de acte, unul semnat de el si unul de Nastase!”.
In plus, Vespasian a precizat: „Am primit o serie de avertismente ca ar trebui sa ma retrag, dar nu le-am inteles. Cel mai bun exemplu este faptul ca biroul mi-a fost spart si singurul lucru furat a fost server-ul calculatorului. A fost lucru de profesionisti, pentru ca nu a fost gasita nici o amprenta. Daca voi fi exclus, potrivit statutului, imi voi depune o noua adeziune dupa un an”.

Inca un protestatar
Invitatul surpriza al acestei conferinte a fost insa colegul de plen al lui Vespasian si Dobrogeanu, Sebastian Grapa (PSD), care pana acum nu a fost niciodata asociat cu grupul celor trei. Acesta a explicat ca reprezinta punctul de vedere al „unor social-democrati din Tara Fagarasului” care nu au fost invitati la sedinta Comitetului Executiv: „Prezenta mea nu ar trebui sa fie o surpriza. Am sustinut mereu ca trebuie sa se respecte principiile democratice. Cei trei sunt colegii mei si sunt alaturi de ei. Am fost pana acum un soldat disciplinat, dar nu cred ca un lider impus al grupului PSD din CJ (referirea fiind la Lucian Ionescu – n.r.), care nu este ascultat decat de 2-3 persoane, este un adevarat lider” . Grapa a contestat si faptul ca in organizatie au fost promovati „ilustri necunoscuti” si ca sunt mentinuti „oameni de varsta lui Decebal”. Desi reprezentantii filialei PSD au incercat sa isi strecoare un om in sala in care conferinta de presa s-a desfasurat, acesta a fost rugat sa iasa afara. „Poate ca, daca ne-ar fi anuntat, i-am fi permis accesul. Asa nu!”, a mentionat Dobrogeanu.

„Daca a fost o decizie nestatutara, ea va fi revocata la centru!”
Ulterior momentelor de mai sus, a avut loc si conferinta saptamanala a PSD. Aici, ziaristii au fost intampinati de Mihai David si Claudiu Coman, cei care se ocupa de relatia cu presa in filiala. Avertizati fiind de faptul ca cei trei exclusi au discutat deja cu jurnalistii, acestia au sustinut ca excluderea celor trei face parte dintr-o „etapa a derularii campaniei initiate de liderul partidului, Mircea Geoana, cu titlul «Revolutia Binelui»”. David si Coman au spus ca decizia excluderii a fost intarziata de intentia de a incerca o reconciliere si de a respecta strict prevederile statutului. „Acesta este doar un inceput si nu ascundem faptul ca avem si alte persoane in vedere, pentru ca ne-am saturat ca presa sa ne atraga tot timpul atentia ca unii dintre alesii nostri nu respecta deciziile de partid. Cei trei s-au facut remarcati prin actiunile lor de gherila, care i-au transformat, in timp, in masa de manevra pentru adversarii nostri politici”, a explicat David. Cand insa ziaristii i-au confruntat pe reprezentantii filialei cu aspectele contestate de ex-pesedisti, argumentatia a inceput sa scartaie. Desi s-a discutat cu statutul in mana, nu s-a cazut de acord asupra faptului daca cei trei au fost exclusi sau doar s-a recomandat excluderea lor. Nici termenul de „organizatie locala” nu a fost foarte clar definit, cei doi sustinand ca aceasta ar fi de fapt filiala judeteana. Nici Coman, nici David nu au stiut daca membrii Comisiei Judetene de Arbitraj au cerut ca cei trei sa nu fie sanctionati sau daca li s-a comunicat decizia organizatiei de a le retrage calitatea de membru. Intr-un final, s-a ajuns la concluzia ca a fost vorba de o decizie de partid, care poate fi contestata la forul superior: „Daca nu a fost statutara, ea va fi revocata la centru!”. De aceeasi parere a fost si liderul PSD Brasov, Constantin Nita, care, contactat telefonic, a mentionat: „Noi ne-am motivat decizia. Nu au decat sa se adreseze Comisiei de Arbitraj centrale”.
In ceea ce priveste reactiile la actul de fronda al lui Sebastian Grapa, care i-a luat prin surprindere pe pesedisti, David a precizat ca va fi luat in discutie la nivelul organizatiei, iar Nita a refuzat sa comenteze.
(M.P.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button