Politic

BRAŞOV. Relaxare la Fabrica de pulberi Făgăraş. Activitatea va fi reluată

 

După o lungă perioadă de incertitude cu privire la situaţia Fabricii de pulberi Făgăraş, astăzi se poate spune că unitatea a „renăscut”, după ce au fost începute primele probe în secţiile retehnologizate. 

Acesta este un prim pas făcut pentru reluarea activităţii fabricii, demers iniţiat de prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu.

Astfel, reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a deplasat astăzi la Făgăraş unde a asistat la primele probe tehnologice. La eveniment au participat şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Mediului, Laurenţiu Adrian Neculăescu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Ioan Radu şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Viorel Toma.

Astăzi vor începe nişte probe tehnologice vizavi de partea de exogen şi epurare. În acest moment s-a dat drumul la centrala termică. Aceste probe tehnologice sunt de durată, de aproximativ 45 de zile. Este un semn bun. Eu îmi doresc mult să funcţioneze această fabrică. Industria de apărare a fost o floare pentru economia românească. În prezent ne dorim ca această industrie să devină măcar un boboc”, a declarat Ioan Radu, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.

Prefectul Marian Rasaliu a adăugat: „Asistăm la probele care se fac înaintea începerii procesului de producţie la fabrica de pulberi. Procesul acesta va fi posibil în momentul în care se vor obţine toate avizele legale, respectiv autorizaţia integrată de mediu, ceea ce înseamnă că întreprinderea îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege. Abia atunci va porni fabrica. Astăzi asistăm la nişte probe, care se fac la instalaţii. Aceste probe vor determina gradul de intervenţie asupra instalaţiilor. Ne dorim foarte mult ca această întreprindere să reînceapă activitatea şi să redea ţării produsul finit”.

Prefectul Marian Rasaliu a făcut, în ultima perioadă, mai multe vizite la întreprinderile, care produc materiale și componente pentru industria de apărare din judeţul Braşov. La finalul lunii aprilie acesta a fost însoţit, în cadrul vizitelor, de Ministrul Economiei, Mihai Tudose şi de Ministrul Tineretului și Sportului, brașoveanul Marius Alexandru Dunca. Ambii au fost prezenți la Brașov pentru a face o analiză a situaţiei acestor unităţi.

Industria românească de apărare, în care includem componenta braşoveană, pentru că judeţul Braşov are şase intreprinderi mari, se află la limitele sale de existenţă, începând cu cele mai fericite, IAR Ghibav, care are cu un nou contract – Airbus şi ajungând la cele două care sunt închise (Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi din Făgăraş – n.r)”, a declarat ministrul Mihai Tudose cu ocazia vizitei la Braşov. 

Speranţa guvernanţilor este ca până la finele acestui an toate problemele să fie depăşite – cum ar fi şi cea a forţei de muncă, având în vedere că în ndustria de apărare limita de vârstă este de 54 de ani, după cum a mai afirmat Ministrul Economiei – iar fabricile din Victoria şi Făgăraş să-şi reia activitatea „în plin”.

Amintim că la Fabrica de Pulberi din Făgăraş, investiţiile au fost realizate cu bani de la bugetul statului. Doar în ultimii doi ani, unitatea a primit un milion de euro, după cum a nuanţat Tudose. Lucrările de modernizare au durat doi ani, iar 70% din vechile fabrici au fost refăcute. Unităţile sunt deţinute de societatea Romarm, peste 80% din acţiuni fiind în portofoliul Ministerului Economiei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare