Politic

BRAȘOV. CJ a predat parlamentarilor proiectul noii Legi a Aeroportului

  • sedintaCJprimariprefect7  _212646.JPG
  • sedintaCJprimariprefect4  _212647.JPG
 

Instituția Prefectului a găzduit astăzi, duminică, o întâlnire la care invitații principali au fost parlamentarii de Brașov, tema de mare stringență fiind proiectul de lege care să corecteze Legea Aeroportului, astefl încât să fie reluate lucrările la acest obiectiv cât mai rapid.

La întâlnire au fost prezenţi parlamentarii Gabriel Andronache, Gheorghe Ialomiţianu şi Maria Grecea, toți trei de la PNL, social-democratul Emil Niţă şi Sebastian Grapă (UNPR). De asemenea, au mai participat prefectul judeţului, Ciprian Băncilă, vicepreşedinta cu atribuții de președinte al Consiliului Judeţean (CJ), Mariana Câju, celălalt vicepreședinte CJ, Adrian Gabor, primarul Braşovului, George Scripcaru, şi primarul orașului Ghimbav, Dorel Toma.

Dacă din punct de vedere financiar, problema Aeroportului de la Ghimbav va fi rezolvată după ce Primăria Municipiului Braşov va deţine 51% în asocierea cu CJ Braşov privind finalizarea lucrărilor și va contracta în acest scop un împrumut, este imperios necesară soluționarea situaţiei juridice a terenului pe care se construieşte aeroportul. Anul trecut, Parlamentul a aprobat Legea 297/2015 privind transferul celor 200 de hectare de la Institutul Cartofului către Consiliul Județean (după ce aplicabilitatea de cinci ani a vechiului act normativ expirase în iunie 2014), însă în actul normativ s-au strecurat unele greșeli în numerele cadastrale pentru parcele. Legea a fost promulgată în decembrie, iar în ianuarie conducerea CJ a încercat să încheie procesul-verbal de predare-primire a terenului cu Institutul Cartofului, dar neconformitățile din lege au zădărnicit demersul. Cum acestea nu pot fi corectate decât printr-o nouă lege, este nevoie de o inițiativă a tuturor parlamentarilor de Brașov, iar aceștia au fost invitați ieri pentru a le fi predat noul proiect de lege privind transferul terenului pe care se construieşte terenul  aeroportului, de la Institutul Cartofului la Consiliul Judeţean.

128 de hectare, în loc de 200

Noul proiect prevede că Judeţul Braşov urmează să primească 128 de hectare, nu 200 cât era iniţial, iar recomandarea juriştilor administraţiei judeţene este să nu se mai facă procesul verbal de predare-primire a terenurilor. „Practic, de aproape şase luni, în Consiliul Județean s-a lucrat la documentaţie, prin avocați, cu ajutorul celor de la Oficiul Național și de la cel județean de Cadastru, iar acum dosarul este gata şi conţine toate datele necesare pentru redactarea noului act normativ. Miercuri, am fost la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, să verificăm proiectul, să fim siguri că nu s-a mai strecurat nimic eronat, Principala diferenţă faţă de vechea lege e suprafaţa ce urmează să fie predată Consiliului Judeţean. Este vorba de o diferenţă de 71 de hectare de teren care sunt în domeniul public al judeţului Braşov. Legea din 2015 s-a adoptat cu o eroare, iar aceasta trebuie corectată acum”, a declarat Câju. Ea și-a exprimat convingerea că se vor strânge semnăturile tuturor parlamentarilor și până astăzi va fi depus la Parlament proiectul. „Am făcut apel la parlamentari și voi insista să fie pus pe ordinea de zi cât mai repede. Speram să se întâmple chiar săptămâna asta, dar mi s-a spus că va dura circa două săptămâni până când va veni avizul de la Consiliul legislativ, dar după aceea în fiecare săptămână o să-i întreb de proiect. Dacă vor, până în septembrie ar trebui să fie adoptată noua lege”, a mai spus vicepreședinta CJ.

După ce reprezentanţii Oficiului pentru Cadastru şi Proprietate Imobiliară (OCPI) au confirmat că, din punct de vedere tehnic, documentaţia este în regulă, iar situaţia reală, din teren, coincide cu cea din documente, deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu a spus că „acum putem iniţia proiectul de lege”. La rândul său, deputatul social-democrat Emil Niţă a afirmat că noua lege va avea un parcurs destul de lung, pentru că trebuie să treacă prin mai multe comisii de specialitate ale celor două camere. „Noi va trebui să grăbim aceste proceduri şi să facem demersurile ca proiectul să intre cât mai repede pe ordinea de zi a plenului celor două camere”, a mai spus Niţă.

S-ar putea obține finanțare și de la bugetul de stat

În calitate de acţionar majoritar al viitoarei asocieri între CJ Brașov și Primărie, municipalitatea braşoveană va fi şi principalul finanţator al lucrărilor. Pentru finalizarea obiectivului, în care CJ a investit 24,72 milioane de euro, mai este necesară suma de 42 de milioane de euro, pe care Primăria o poate procura, prin împrumut, fiindcă are un grad de îndatorare scăzut, de aproximativ 5%. Primarul George Scripcaru a reamintit că că aeroportul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, iar acest aspect va permite accesarea unor finanţări, inclusiv de la bugetul de stat. „Ceea ce s-a întâmplat acum, adică finalizarea documentaţiei aferente noului proiect de lege, pe care senatorii şi deputaţii trebuie doar să îl ia şi să îl depună la Parlament, face parte dintr-un grafic de lucru stabilit încă de anul trecut, când fostul prefect a început demersurile de corectare a legii. Pe lângă pregătirea acestui act normativ, graficul mai prevedea un raport privind cheltuielile efectuate de CJ până acum, ce a fost prezentat în aprilie, şi realizarea studiului de fezabilitate aferent proiectului, document care a fost finalizat în 10 mai. Noi le cerem acum parlamentarilor de Braşov să aprobe o lege aplicabilă, pentru că tot Parlamentul a emis anul trecut una inaplicabilă. De ce au fost chemaţi parlamentarii tocmai în această perioadă? Pentru că acum avem toate datele corecte, armonizate”, a declarat primarul Braşovului.

El a fost completat de prefectul Ciprian Băncilă, care a explicat că întâlnirea a avut un grad de urgență pe măsura importanței investiției, fără nici o conotație electorală: „Am discutat să nu se transforme inițiativa legislativă în campanie electorală, nici să se facă circ. A trebuit ca toate documentele să fie puse la punct de CJ și de cei de la Cadastru, iar tot pachetul, inclusiv expunerea de motive, să fie prezentată tuturor reprezentanţilor Braşovului în Parlamentul României. Noi i-am invitat pe toți, au venit doar unii, dar va trebui ca toţi să aibă o abordare comună în ceea ce priveşte acest proiect”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare