Politic

Brașovul, oficial frate cu Nürnberg

Brașovul, oficial frate cu Nürnberg

După un parteneriat care durează din 2006, primarul Allen Coliban și primarul Nürnberg-ului, Marcus Köning, au semnat la Brașov acordul de înfrățire dintre cele două orașe, chiar înainte de Parada Junilor, la care a participat și edilul german.

În ultimii ani, colaborarea cu orașul din Bavaria a fost tot mai strânsă, atât prin schimburile culturale, educaționale și pentru tineret, dar și prin investițiile economice germane de la Brașov, unul dintre cele mai importante companii din Brașov, Schaffler România, fiind chiar din zona metropolitană a Nürnberg-ului.

Suntem doi primari tineri, doi primari norocoși că am avut această onoare de a parafa eforturi de 18 ani ale înaintașilor noștri și ale reprezentanților celor două comunități. Nürnberg și Brașov au o particularitate în plan multicultural, pentru că există un prezent românesc la Nurnberg, o comunitate puternică, și există o istorie și un prezent german la Brașov. Sunt, de fapt, forța acestui parteneriat și conținutul pe care îl vom da la nivel uman pentru viitor. Urmează proiecte comune, proiecte în planul dezvoltării urbane, a sustenabilității.

Am discutat despre provocările actuale din energie și despre o atitudine responsabilă pentru identificarea de surse de energie regenerabilă, provocări comune în ceea ce privește patrimoniul și dezvoltarea unui oraș istoric și, totodată, schimburi culturale, schimburi de tineri, o continuare firească a proiectelor demarate anterior. Există și punți solide la nivel economic între cele două orașe, Brașovul având o puternică latură de investiții germane din zona Nürnberg și din Landul Bavaria. Sunt elemente care fac din acest parteneriat unul dintre cele mai importante parteneriate la nivel de înfrățiri pe care Brașovul îl poate avea”, a declarat primarul Allen Coliban.

Primarul Marcus Köning s-a arătat încântat de semnarea acestui acord și a vorbit despre importanța acestui document pentru dezvoltarea proiectelor viitoare, fie că vorbim de cele în domeniul educațional, cultural sau turistic, fie de cele în domeniul eficienței energetice, sustenabilității și reducerii impactului schimbărilor climatice.

,,Colaborăm îndeaproape din 2006. Astăzi este, ca să spunem așa, momentul în care parafăm această colaborare. Sunt mândru că ambele orașe și-au dorit asta, nu numai primarii, ci și consiliile locale. Trăim în mijlocul Europei și amândouă orașele noastre au lucruri în comun: Kronstadt-Brașov se află în mijlocul României și este inima României. Nürnberg este inima Europei în ceea ce privește orientarea geografică. Iar colaborarea noastră acoperă subiecte precum schimbul de tineri, cercetarea științifică, schimbul economic, turismul. Și amândouă orașele trebuie să abordăm și problema climatică. Avem multe de învățat unul de la celălalt”, a explicat primarul Marcus Köning.

Cum a început parteneriatul cu Nurnberg?

Începutul relației de colaborare a fost încurajat și susținut de sașii proveniți din România care trăiesc în Nürnberg. Cel mai probabil, așa cum istoricii o arată, colaborarea și influențele dintre cele două orașe pornesc cu sute de ani în urmă, mijlocitori fiind tot sașii, și pot fi observate chiar în stilul arhitectonic similar a două obiective emblematice din cele două orașe – Biserica Neagră din Brașov și Sf. Sebald din Nürnberg.

În zilele noastre, colaborarea a prins contur printr-o scrisoare de intenție transmisă în anul 2006 și ulterior prin vizitele reciproce efectuate de reprezentanții celor două orașe, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria municipiului Braşov.

În anul 2014, Consiliul Local al Municipiului Brașov a aprobat prin hotărâre înfrățirea Muncipiului Brașov cu orașul german Nürnberg, pentru ca anul trecut, Consiliul Local din Nürnberg să ia o decizie similară.

Colaborări în plan cultural, educaţional şi economic

Acest parteneriat s-a concretizat în multe colaborări între cele două orașe, pe mai multe planuri. Din punct de vedere cultural, artiști și ansambluri din Brașov au participat la „Festivalul Românesc de la Nürnberg”, cunoscut sub numele de Rumänien Sommerfest, pentru a prezenta tradițiile din zona noastră. Reprezentanții orașului german au participat la mai multe evenimente organizate de Primăria Municipiului Brașov, cum ar fi: ,,Zilele Brașovului”, ,,Festivalul Orașelor Înfrățite” sau ,,Festivalul Internațional de Carte și Muzică”.

Și pe plan educațional, colaborarea dintre cele două orașe s-a concretizat prin parteneriate între Universitatea Transilvania și Friedrich-Alexander-Universität din Nürnberg, dar și prin colaborarea dintre Colegiului Național ,,Johannes Honterus” cu unități de învățământ similare din orașul german.

Pe lângă investițiile germane din zona Brașovului, Nürnberg a sprijinit venirea la Brașov a unei misiuni economice din Landul Bavaria la care au luat parte 30 de oameni de afaceri, însoțiți de un reprezentant al Ministerului Economiei din acest land.

În 2022, primarul Allen Coliban a efectuat o vizită oficială la Nürnberg, la invitația primarului Marcus König. Cu această ocazie, pe lângă primirea oficială la Primăria Nürnberg, au fost programate întâlniri cu experți ai administrației locale în domenii ca: urbanism, orașe inteligente, IT, tineret, transporturi (întâlnire și cu directorul Aeroportului Nürnberg), educație (întâlniri cu coordonatorii învățământului dual). De asemenea, cei doi primari au luat parte la deschiderea oficială a Festivalului Românesc, care are loc anual la începutul lunii iulie.

La Târgul de Crăciun organizat în Brașov în perioada 30 noiembrie 2022 – ianuarie 2023, a fost oferită o căsuță partenerilor din Nürnberg. Brașovul a fost și el promovat de-a lungul timpului, în cadrul unor târguri și evenimente locale în orașul german.

În luna iunie 2023, primarul Allen Coliban a vizitat orașul Nürnberg, cu ocazia deschiderii Aeroportului Ghimbav-Brașov, având discuții cu reprezentanții orașului partener în vederea intensificării cooperării, odată cu existența unei modalități de transport rapid între cele două orașe. La sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie 2023, o delegație a Municipiului Brașov a participat la Festivalul Românesc organizat în orașul german. Municipalitatea a fost reprezentată de către viceprimarul Flavia Boghiu și consilierul local Alexandra Crivineanu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
24 zile în urmă

Așa nu-mi pasă, în special că Occidentul, cu Franța și Jărmanica-n frunte, devine din ce în ce mai insignifiant. DAR UITAȚI CE-MI PASĂ: RACHEȚII ȘI ACUM MAI PRIMESC BANI DE LA NOI!!! SUNTEM SINGURA ȚARĂ CARE LE MAI DĂ BANI… Citeşte mai mult »

Willy
Răspunde la  Barbu Gh.
23 zile în urmă

Ni se rupe noua despre ce ii pasa sau nu paduchelui putinist barbughey care culmea paduchilor, latra! Ati mai vazut sau auzit paduche sa latre pana acum? Aici vedem si auzim!

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare