Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Lefuri tăiate în învățământ

 

Ordonanţa 20/2016 care trebuia să aibă ca scop ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate a dus la scăderea lefurilor pentru mii de angajaţi din învăţământ şi la „decapitarea” conducerilor şcolilor.

Mii de angajaţi din Educaţie și-au dat seama, la începutul lunii septembrie că, de fapt, prin aplicarea HG 582 – normele metodologice ale OUG 20, le-au scăzut lefurile cu sute de lei. Sunt exact cei care, printre altele, calculează salariile și cei care semnează statele de plată. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd până la 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 30 de clase, dar şi contabilii unităţilor şcolare şi secretarii, care pierd indemnizațiile de conducere, tot din cauza normării posturilor după numărul de clase. Pe de altă parte, majorările rezultate prin aplicarea corecţiilor sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse între 10-60 de lei.

Bani mai puțini, același volum de muncă

Cei afectaţi de diminuarea salariilor i s-au adresat direct prim-ministrului pe pagina sa de Facebook: „Domnule Prim-Ministru ştiţi că, urmare a HG nr.582 din 10 august 2016, la şcolile gimnaziale care au mai puţin de 30 clase AU SCĂZUT salariile contabililor şi ale secretarilor ce au avut indemnizaţie de conducere până la 31.07. (în condiţiile în care volumul de muncă a rămas acelaşi)? Ştiţi că munca unui contabil nu depinde de numărul de clase? Ştiti ca la unităţile mici există numai un post la contabilitate şi unul la secretariat, iar la majoritatea unităților cu peste 30 de clase sunt câte două posturi la contabilitate și la secretariat – din care unul de conducere? Mă bucur sincer pentru colegii profesori cărora li s-au majorat salariile! S-a afirmat că nu vor fi diminuări salariale pentru nici un angajat din sectorul bugetar, dar conform acestei H.G. foștii contabili-șefi și secretari șefi au salariile diminuate!”, îi atrag aceştia atenţia premierului Dacian Cioloş.

Concret, ei se referă la articolul 10, alineatul 6 din HG 582/2016 care spune că „în situaţia în care drepturile salariale stabilite începând cu luna august 2016, utilizând salariile de bază prevăzute în anexa (…), la care se adaugă drepturile de la art. 10 alin. (2) lit. a) -e), sunt mai mici decât salariul de bază aferent lunii iulie 2016, se păstrează acesta din urmă, în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

Școli fără directori, salarii neplătite

Sindicatele au strâns nemulțumirile din teritoriu și au constatat că hotărârea de guvern menționată creează situații aberante. Cluburi școlare, școli primare și școli speciale rămân fără directori, iar alte unități rămân fără contabili-șefi, iar munca lor ar trebui să o facă directorul, care nu este calificat pentru asta ori nu (mai) există. „Este vorba de pierderea indemnizaţiei de conducere, dar şi a funcţiei de coordonare a contabililor-şefi, aceştia nu mai pot realiza bilanţul şi balanţa. Prin  urmare, trebuie să preia obligaţiile financiar-contabile directorul unităţii de învăţământ, dar avem şcoli unde nu mai există directori, din cauza normelor din această HG şi OUG”, a explicat Ligia Mara, preşedinte al Sindicatului Învăţământ Preuniversitar „Diaconul Coresi” Judeţul Braşov, afiliată, prin Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

Concret, la cluburile sportive şcolare (CSȘ) cu personalitate juridică, cu un număr de grupe mai mic de 30, conform HG 582, nu poate fi normată funcţia de director. El, directorul, este ordonatorul de credite, singura persoană autorizată să preia toate responsabilităţile, inclusiv cele de natură financiar-contabilă. CSȘ cu mai puţin de 30 de grupe nu pot plăti salariile din august, neavând director. Potrivit Ligiei Mara, înainte, normarea era de 20 de grupe şi nu 30. În judeţul Braşov sunt 4 CSȘ–uri, iar trei sunt în această situaţie.
De asemenea, şcolile speciale fără internat şi cantină, cu un număr de 17 clase, nu se regăsesc în anexele HG 582/2016, ca şi şcolile primare cu personalitate juridică. De exemplu, în Beclean funcţionează Şcoala primară cu personalitate juridică, ce coordonează Şcolile primare Calbor şi Hurez, dar şi patru grădiniţe, şi care, conform actului normativ, nu va mai avea director, a explicat Ligia Mara.

Șaguna și Informatică, printre școlile afectate

O altă situaţie ce trebuie remediată este cea în care un contabil/secretar, chiar dacă îşi completează norma prin încadrare la două sau mai multe unităţi, cumulând practic peste 30 de clase, nu primeşte indemnizaţie de conducere. Mai mult, eliminarea funcţiilor de conducere de secretar-şef şi şef contabil din unităţile cu mai puţin de 30 de clase poate da naştere unor încălcări ale legii, având în vedere că funcţia a fost ocupată prin concurs. „De exemplu, contabilul de la Şcoala 15 Braşov este încadrat cu jumătate de normă, iar cealaltă jumătate de normă la Şcoala 6, cumulând 45 de clase. Nu i se acordă indemnizaţia de conducere, deoarece programul de salarizare EDUSAL, modificat după noile norme  nu o acceptă”, a explicat Ligia Mara.
Fără contabili-șefi și secretari-șefi (cu atribuții și plătiți ca atare) au rămas, printre altele, Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” și C.N. „Andrei Șaguna”.

Apel la parlamentari

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicaliştii din Educaţie s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei, iar ulterior, CSDR, inclusiv FSLI, a avut o întâlnire cu Ciprian Dragomir, consilierul ministrului Muncii. Ca și ministrul Educației, Mircea Dumitru, Dragomir a rămas suprins, spunând că nu ştie de unde au apărut aceste probleme în modul de calcul, dar că va încerca să le rezolve. „Noi am trimis un memoriu atât celor din ministerele implicate, cât și tuturor parlamentarilor, pentru ca în cel mai scurt timp toate aceste anomalii să fie corectate. Propunerile noastre sunt normarea funcţiei de director la CSȘ cu un număr de grupe mai mic de 30. De asemenea, dorim scăderea numărului de clase normate  în vederea acordării indemnizaţiei de conducere pentru funcţia de contabil/ secretar, normarea funcţiei de director la şcolile speciale fără internat şi cantină, precum şi la şcolile primare cu personalitate juridică. O altă propunere este dispunerea modificării programului de salarii EDUSAL, pentru ca acesta să accepte indemnizaţia de conducere pentru contabil sau secretar la două sau mai multe unităţi care cumulează peste 30 de clase”, a detaliat Ligia Mara.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare