Expres

[ViDEO] BRAŞOV. În plin proces de reabilitare, fostul sediu al Băncii Naţionale Săseşti va avea tot utilitate publică, dar încă nu se ştie în ce domeniu de activitate. GALERIE FOTO

  • 20190125_125359_262750.jpg
  • 20190125_125822_262751.jpg
  • 20190125_130246_262752.jpg
  • 20190125_125908_262753.jpg
  • 20190125_131134_262754.jpg
  • 20190125_123701_262755.jpg
 

O clădire construită în perioada 1906-1908, pe strada Republicii colţ cu strada Michael Weiss, în care a funcţionat odată Banca Naţională Săsească, iar în timpuri moderne BANCOREX, a intat în reabilitare, în acest sens fiind alocaţi de la bugetul local peste 15 milioane de lei. 

Astăzi, primarul George Scripcaru a verificat stadiul lucrărilor la acest imobil. A făcut o vizită de lucru, cum se spune, la unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitul secolului XIX, începutul de secol XX.

„Consider că este un moment important pentru proiectul nostru, acela de a readuce la viață clădirile importante din Brașov și de a le reda cetățenilor acestui oraș, fie că vorbim de monumente istorice, fie că vorbim de clădiri de interes public. Am început lucrările de reparații la Modern şi Popular, de la începutul acestui an am început aici, iar din februarie le vom demara pe cele de la fostul cinematograf Astra. Așteptăm decizia Guvernului pentru preluarea Cetățuii și, implicit, demararea lucrărilor de consolidare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm și procedura de preluare a turnurilor, bastioanelor și zidurilor cetății, și, de ce nu, să recuperăm și fosta Casa a Negustorilor, clădire pe care brașovenii o știu ca și Restaurantul Cerbul Carpatin. Consider că este obligația noastră, ca reprezentanți ai brașovenilor, să facem tot ce este posibil ca istoria acestui oraș să fie reprezentată prin monumente care să ne facă cinste prin felul în care arată, iar cultura acestui oraș să dispună de infrastructura necesară pentru a putea crește”, a spus George Scripcau, primarul Municipiului Braşov. (vezi şi video)

Încă nu se ştie ce funcţionalitate i se va da fostului sediu al Bancorex după finalizarea lucrărilor începute vara trecută şi care se vor derula încă doi ani de acum încolo, conform contractului. Primarul braşovean a precizat doar că între timp vor fi analizate propunerile şi va fi stabilită şi destinaţia, astfel încât, după recepţia lucrărilor, acolo să poată fi demarate activităţi.   

 

Clădire cu poveste lungă

Această clădirea este una reprezentantivă pentru oraşul de sub Tâmpa, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională. Imobilul a fost construit în 1906, fiind una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendtstil” după planurile arhitectului Albert Scheller, care a proiectat şi Hotelul „Coroana”. Iniţial, în sediu a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.  

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada Michael Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.  

 

Viitorul unei clădiri istorice

Prin restaurarea clădirii se dorește punerea în valoare a elementelor arhitecturale inițiale ale acesteia. Se va consolida structura de rezistență, asigurându-se astfel stabilitatea clădirii, se vor lua măsuri de izolare termică și hidrofugă și, deasemenea, se va asigura protecția la zgomot, prin izolare cu vată bazaltică. Pavajul din curte şi gang se va reface din piatră, după modelul specific perioadei. De asemenea, se vor  restaura fațadele, terasa și tâmplăriile interioare și exterioare. Terasa va fi legată de accesul principal, ca de altfel și scara circulară de la parter la etaj şi se vor introduce două lifturi, care vor deservi clienții, având în vedere că statutul imobilului va rămâne de utilitate publică. Multe dintre elementele originale din interior vor fi restaurate, precum seiful folosit de băncile de la începutul secolului trecut.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare