Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Drum ca în palmă spre o destinație de basm (galerie foto și video)

  • IMG_5636_224651.JPG
  • IMG_2748_224649.JPG
  • IMG_5643_224655.JPG
  • IMG_5638_224654.JPG
 

Locuitorii din Şirnea speră ca satul lor, primul sat turistic din România, va cunoaşte gloria de odinioară, după ce DJ 730, artera rutieră (video 3) care face legătura între DN 73 și localitate, a fost reabilitată pe tronsonul dintre centrul satului și șoseaua națională, fiind refăcută infrastructura și turnat un strat de asfalt pe o lungime de 3,42 km. Costul total al investiției a fost de 905.000 de lei, inclusiv TVA.

Asfaltarea acestui drum a fost o minune nesperată pentru săteni, care vreme de mai mulți ani au cerut insistent repararea, dar au primit numai promisiuni. Exasperați, ei s-au dus astă-primăvară cu jalba în proțap în plină ședință a Consiliului Județean, ducând fotografii și filmări cu starea deplorabilă a arterei.
„Nimeni din satul Șirnea nu mai credea că acest drum va fi asfaltat vreodată, dar conducerea Consiliului Județean a reușit să deblocheze toate piedicile care au stat până acum în calea acestei lucrări. Mulțumim și dumnealor, și presei care ne-a fost alături”, a spus entuziasmat Radu Frunteș (video 1), președintele Asociației Pro Șirnea.

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor (foto 4), a precizat că în următoarele săptămâni vor fi montate și parapetele, pe porţiunile abrupte pe care e nevoie de elemente de siguranță. „Practic, de la DN 73 până în centrul comunei a fost asfaltată o porţiune de drum cu o lungime de 3.422 de metri şi suprafaţa totală de 17.000 de metri pătraţi. În următoarea perioadă vor mai fi de instalat indicatoarele rutiere şi de realizat marcajele longitudinale, precum şi de montat parapete, pe o parte din drum. Ne bucurăm că am reuşit să facem acest drum. Nimeni nu credea că vom reuşi să îl asfaltăm, şi într-un interval atât de scurt dar, până la urmă am arătat că se poate, cu voinţă comună”, a spus Gabor.

Marian Pâtea (video 2 și 3), primarul comunei Fundata, de care aparține Șirnea, a spus că urmează reabilitarea ultimului tronson de drum până la granița cu județul Argeș, pentru care sunt necesare exproprieri. Este vorba doar de fâșii de teren de pe ambele părți ale drumului, astfel încât acesta să poată fi lățit pe tronsonul de până în 2 km spre județul Argeș și să poată intra în categoria drumurilor județene, astfel încât CJ să poată investi în reabilitarea lui. Vecinii din Argeș au realizat deja lucrările de reabilitare a șoselei pe raza județului lor, drumul ieșind tot în DN 73 în zona localității Podul Dâmboviței.

Șirnea avea în anii ’70 pârtie de schi cu nocturnă și teleschi

Drumul care e acum ca în palmă este speranța de care se agață autoritățile și localnicii pentru revitalizarea turismului. Așezat într-o zonă deosebit de pitorească, aflată la o altitudine de 1.200 m (iar Fundata, la 1380, e ca mai înaltă localitate din România), cu aer curat, apă așijderea și o liniște ireală, Șirnea este este primul sat turistic al României, care avea încă din anul 1970 o pârtie dotată cu teleschi, nocturnă, fiind destinație „obligatorie” pentru turiștii străini. Radu Frunteș își amintește că acum aproape trei decenii turiștii străini care veneau în sejururi în Poiană aveau alocată câte o zi pentru vizitarea zonei turistice Bran-Șirnea. „Iarna veneau cu autocarul până la marginea drumului național și de acolo îi luau localnicii cu săniile. Grupurile de turiști erau apoi poftite la masă de către localnici, unde degustau din preparatele tradiționale făcute de gospodari”, a povestit Radu Frunteș, precizând că media era de „3.000 de turiști pe an, din 22 de țări, de pe toate continentele”.

„Trebuie să organizăm o campanie de promovare turistică a acestui sat și să-l readucem la nivelul anilor ’80-’90, când era o zonă vizitată de numeroși turiști, ținând cont că pe lângă aerul curat de la această altitudine sunt și o serie de atracții turistice, pornind cu Muzeul Satului Nicolae Frunteș și finalizând cu traseele turistice care oferă peisaje deosebite”, a spus și primarul comunei Fundata.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare