Expres

Update. Cutremur resimțit la BRAȘOV! NU s-a produs în Vrancea

 

În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur, resimțit și la Brașov.

Actualizare: INFP a revizuit magnitudinea la 4 grade.

Potrivit Institutului Național de Fizica Pământului (INFP), „în ziua de 19.03.2020, la ora 13:51:20 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ FĂGĂRAȘ-CÂMPULUNG, DÂMBOVIȚA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 60km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48km S de Brașov, 57km NV de Ploiești, 60km NE de Pitești, 105km NV de București, 116km SE de Sibiu, 160km N de Ruse, 163km NE de Craiova, 188km SV de Bacău, 202km V de Brăila, 208km V de Galați”.

Deși nu a avut o magnitudine mare, cutremurul a fost unul perceptibil în Brașov, dat fiind faptul că este orașul cel mai apropiat și pentru că a fost la o adâncime relativ mică – 60 de km.
Potrivit cutremur.net, „zona seismică Făgăraș-Câmpulung este a două zona seismică majoră a țării, după regiunea Vrancea. Deși ponderea majoră în seismicitatea României este conferită de cutremurele intermediare (subcrustale, de mare adâncime) din Vrancea, totuși seismicitatea asociată surselor de cutremure crustale (de mică adâncime) din diferite alte zone ale țării, dar chiar și din Vrancea, nu este de neglijat. Și această din cauza faptului că seismele crustale, deși de magnitudini mai mici decât ale cutremurelor majore adânci vrancene, pot cauza pagube semnificative în plan local, în localitățile din zonele epicentrale respective. Cutremurele crustale provoacă daune mai semnificative pe arii reduse, dar cu cât adancimile focarelor sunt mai mici, cu atât efectele resimțite la suprafață în zonele epicentrale sunt mai intense. (…) regiunea Făgăraș-Câmpulung este singură zona seismogenă de pe teritoriul actual al țării pentru care se cunoaște, din date instrumentale, faptul că poate genera seisme cu magnitudini de peste 6,0 grade, până la un maxim posibil în jur de 6,5 grade. (…) Din punct de vedere geografic, zona seismică Făgăraș-Câmpulung include partea central-estică a Carpatilior Meridionali și zonele subcarpatice adiacente Munților Făgăraș, cu un areal cuprins între Valea Oltului (incluzând și o porțiune limitată la vest de această) și Valea Dâmboviței. În studiile de specialitate ale seismologilor români este inclusă și o sursă locală din zona Sinaia-Bușteni (județul Prahova), situată la marginea estică a Carpaților Meridionali. Epicentrele mișcărilor seismice făgărășene se află în județele Argeș, Vâlcea, Dâmbovița, sudul județul Sibiu și sud-vestul județului Brașov”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare