Expres

Proiectul de reamenajare a Pieței Sfatului, pe cale de-a fi prezentat Consiliului Local

Proiectul de reamenajare a Pieței Sfatului, pe cale de-a fi prezentat Consiliului Local

Primăria nu a renunțat la proiectul de reabilitare și reamenajare a Pieței Sfatului. Studiul de fezabilitate urmează a fi supus, în curând, aprobării în ședința de Consiliu Local.

„Documentația de studiu de fezabilitate pentru Piața Sfatului a fost predată în luna decembrie. Suntem în analiză de indicatori tehnico-economici și vom veni cu o propunere spre Consiliul Local în această lună. Urmează, după aprobarea indicatorilor în Consiliu, etapa de autorizare și execuție. Elementele de design care au făcut parte din soluția câștigătoare prin concurs rămân în decizia proiectantului general și ele sunt în continuare aferente acestui proiect”, a spus arhitectul șef al municipiului, Dragoș Oprea, citat de Radio România Brașov FM.

Oprea a afirmat că, față de proiectul declarat câștigător în urma concursului de arhitectură finalizat în luna aprilie a anului 2022, intervențiile asupra Casei Sfatului nu mai apar.

Casa Sfatului, în centrul atenției

Proiectul câștigător (galeria foto) a fost ales în urma unui concurs internațional organizat în 2022 de Ordinul Arhitecților din România, la solicitarea Primăriei Municipiului Brașov.
Potrivit arhitecților, conceptul gândit de aceștia se axează pe deschiderea Pieței Sfatului și readucerea ei la funcțiunea inițială, de loc în care oamenii să se întâlnească, „în care ei să își petreacă timpul liber, să discute, să se relaxeze în jurul noii fântâni arteziene care va fi amenajată lângă Casa Sfatului sau pe mobilierul urban construit în piață”.
Pe de altă parte, viziunea arhitecților este de „a reda Casei Sfatului importanța cuvenită în piață”. Casa Sfatului va redeveni un element activ în viața acestei piețe, proiectantul propunând o serie de intervenții în jurul acestui monument istoric, astfel încât fostul sediu al conducerii orașului să redevină centrul de greutate al zonei. „Scopul nostru a fost să restaurăm piața, să-i recuperăm utilitatea de fapt, care înseamnă pentru noi deschiderea ei neabătută, recuperarea profilului originar, a geometriei originare, și recuperarea ierarhiei la fel de originare (a elementelor sale, n.n.): Casa Sfatului este de fapt centrul pieței, centrul real al pieței, și istoric, și de importanță. (…). Recuperarea profilului geometric al pieței, deci dispariția tuturor cutelor, treptelor, platformelor orizontale, recuperarea înclinației originare și racordului cu casele din jur, și recuperarea prezenței acestei greutăți, a Casei Sfatului și a centralității ei“, explica, anul trecut, Florian Stanciu, reprezentantul firmei de arhitectură.

Proiectul de reamenajare a Pieței Sfatului | MyTex.ro
Proiectul de reamenajare a Pieței Sfatului, pe cale de-a fi prezentat Consiliului Local 29

Fără actuala fântână arteziană

În acest context, actuala fântână arteziană, construită în anii ’80 și care, de altfel, a fost și unul dintre subiectele ce au încins spiritele printre brașoveni, nu își mai găsește utilitatea, însă proiectul propune totuși o altă arteziană, la nivelul pavajului, în altă parte a pieței, tot în apropierea Casei Sfatului.
„Fântâna a apărut prin anii 80, ca urmare a unei intervenții unde, iacătă, nimeni nu a fost întrebat la vremea respectivă dacă e o intervenție bună, și convingerea noastră și a biroului nostru este că intervenția din anii ’80 a deturnat sensul proiectului inițial“, a explicat arhitectul renunțarea la aceasta.

Costul estimat al proiectului depășește șase milioane de euro, iar sursele de finanțare pot fi banii europeni prin Programul Operațional Regional (POR) sau un program pe regenerare urbană.

Proiectul de reamenajare a Pieței Sfatului | MyTex.ro
Proiectul de reamenajare a Pieței Sfatului, pe cale de-a fi prezentat Consiliului Local 30

Conceptul de reamenajare

În conceptul prezentat de câștigătorii concursului de arhitectură, Piața Sfatului va fi reamenajată pentru a deveni deschisă și a centra atenția pe clădirea reprezentativă pe care o înconjoară, Casa Sfatului. Vor fi două pâlcuri de castani, care vor crea un umbrar natural, în zona fântânii pentru băut apă și la intrarea spre Curtea Bisericii Negre. Lor li se vor adăuga arțari, plantați în zonele unde vor fi amplasate elemente de construcție minimaliste care pot fi utilizate ca bănci. Vor fi păstrate cele două fântâni, cea pentru băut apă și cea pentru păsări, iar în locul fântânii arteziene va fi amenajată o nouă fântână, amplasată lângă Casa Sfatului, în colțul din dreapta intrării, care va fi înconjurată de o zonă de odihnă. În vecinătatea acesteia, sub un arțar, va fi amenajată o zonă de relaxare iluminată cu spoturi din paviment. Pe lângă fântâna din fața Catedralei Ortodoxe, proiectantul a prevăzut mai multe cișmele publice, în zonele de relaxare. Întreaga piață va fi pavată cu piatră cubică de granit, inclusiv artera rutieră, ceea ce va deschide piața până la clădirile de pe latura vestică și o va lega cu Piațeta Brassai. Piatra cubică din granit din piață va fi refolosită în întregime și rearanjată după un design nou, ca o reflexie simbolică a bolții înstelate în paviment. În plus, piața va reveni la cota inițială, mai joasă decât cea actuală. Pe lângă mobilierul urban construit, proiectantul a recomandat și amplasarea de scaune mobile în zonele de relaxare.
Arhitecții au prevăzut și modul în care se fac amenajările sezoniere, de tipul teraselor, sau determinate de diferite evenimente, cum ar fi Târgul de Crăciun, târguri de carte sau concerte, astfel încât cea mai mare parte a pieței să își păstreze statutul de zonă de întâlnire și relaxare pentru brașoveni și turiști.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare