Expres

Un braşovean nu a declarat la ANAF venituri de 12,3 milioane lei

Un braşovean nu a declarat la ANAF venituri de 12,3 milioane lei

ANAF a controlat anul trecut 842 de români care nu și-au declarat veniturile și nu au plătit taxele aferente, conform datelor instituției. Este vorba despre acțiuni deja finalizate, altele fiind încă în curs de desfășurare. Suma cumulată nedeclarată se ridică la 423,3 milioane lei pentru care Fiscul i-a pus să plătească 101,2 milioane lei (fiind incluse aici dobânzile și penalitățile de întârziere).
Conform noilor modificări la Codul de procedură fiscală, care au intrat în vigoare anul trecut, dacă nu-ți declari veniturile, iar ANAF constată acest lucru, vei primi o notificare de conformare prin care ești informat că trebuie să-ți rezolvi problemele fiscale în termen de 30 de zile, altfel vei intra într-un control.
În ultimul trimestru din 2023, ANAF a constatat că o persoană fizică din București nu a declarat venituri de 72,9 milioane lei și a fost pusă să plătească 16,3 milioane lei, transmite hotnews.ro.
La Brașov, un alt român nu a declarat 12,3 milioane lei, iar suma de plată se ridică la aproape 4 milioane lei.

Ce-i de făcut pentru a scădea riscul de control

Este un lucru pe care îl poți face pentru a scădea riscul de control. Asta nu înseamnă că scapi 100%. E posibil ca din cauza bazei de date a Ministerului Finanțelor – ANAF să figurezi cu alte sume decât cele declarate (eronate), motiv pentru care te poți trezi cu o notificare de conformare în SPV sau prin Poștă.
Dacă ai avut anul trecut venituri extrasalariale (dobânzi, chirii, câștiguri din investiții, criptomonede, rețele de socializare, videochat etc.) ar fi bine să depui Declarația unică 2024 (formular 212). Se găsește pe site-ul ANAF.

Ce riști dacă nu depui Declarația unică

Unele persoane au fost verificate anul trecut de ANAF și li s-au impus anumite sume de plată, iar în acest an va continua activitatea de control. Amenda pentru nedepunerea Declarației unice este între 50 – 500 lei.
Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.
Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
12 zile în urmă

[…] Ce riști dacă nu depui Declarația unică,  » Citește toată știrea aici… […]

Barbu Gh.
12 zile în urmă

Și dacă le declara ce făcea statul cu ele??? PLĂTEA PENSII SPECIALE? CUMPĂRA TIGĂI AMERLOCE CU BANII ÎNAINTE PE CARE, CULMEA, NICI NU LE VA VEDEA PENTRU CĂ… HUCRAINA SAU NAIBA MAI ȘTIE PENTRU CINE ȘI UNDE LE VOR DONA!?… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare