Preşedintele CJ Braşov, deranjat de „hulirea” Aeroportului / Alexandru Anghel, „bun specialist, manager slab” (video)
Preşedintele CJ Braşov, deranjat de „hulirea” Aeroportului / Alexandru Anghel, „bun specialist, manager slab”
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban (foto 2, dreapta), a făcut, într-o conferinţă de presă (video, la final), precizări detaliate în legătură cu situația de la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG), unde, la această oră, operează o singură companie, iar directorul Alexandru Anghel, care a coordonat proiectul din 2019, a fost înlocuit, nu fără scandal.
„În data de 15 iunie 2023, s-a inaugurat Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. Înainte de 15 iunie, data de 11 respectiv 12 iunie, au fost Zilele Porţilor Deschise la Aeroportul Internaţional Braşov -Ghimbav şi acolo au venit aproximativ 60.000 de braşoveni, şi probabil că nu numai braşoveni, dornici să vadă dacă acest aeroport s-a finalizat. Şi, spre plăcuta surprindere a multor braşoveni, acest aeroport a fost edificat şi, de asemenea, în data de 15 nu numai că s-a tăiat panglica la Aeroportul Internaţional Braşov -Ghimbav, ci efectiv prima aeronavă Tarom a aterizat pe pistă şi, respectiv, a decolat după două ore. Iar la nici o oră distanţă de când a aterizat aeronava de la Tarom, o companie românească, Dan Air, a început să opereze (nota red. – fără să fie băgată în seamă, în acea zi, decât de Alexandru Anghel) şi, respectiv, să realizeze curse regulate internaţionale de pe aeroportul internaţional Braşov – Ghimbav”, a afirmat preşedintele CJ Braşov.
„E operațional, dar mai sunt și sincope”
El a adăugat că acest aeroport este funcţional şi până în prezent au aterizat sau au decolat de aici peste 80.000 de persoane. Numărul a fost anunțat (detalii aici) și de Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov până în ziua inaugurării aeroportului, actual ministru al Dezvoltării, dar pasagerul cu numărul 50.000 fusese sărbătorit în 9 octombrie. Iar anunțul fusese făcut cu puțin timp înainte de Dan Air să-și anunțe plecarea de pe Aeroportul Brașov, pusă în practică în 9 noiembrie.
„De asemenea, faptul că funcţionează şi este foarte operaţional, ca să zic aşa, deşi unii spun că poate că n-ar fi trebuit să-i dăm drumul la momentul ăla, este o dovadă a faptului că în momentul ăsta au fost depăşite 80.000 de persoane care au aterizat şi, respectiv, au decolat de la Aeroportul Internaţional în Braşov – Ghimbav. Aşadar, sigur că este operaţional, sigur că funcţionează şi sigur că, probabil, mai sunt şi sincope şi putem discuta şi despre aceste sincope pe care orice obiectiv sau orice investiţie le mai are în momentul în care este operaţionalizat”, a explicat Todorică Şerban.
„Este deranjant să se spună că are program de aprozar”
El a mai declarat că este deranjant să se spună că aeroportul are program de aprozar (n.r. – 7.00-19.00), în condiţiile în care „trebuie gândit eficient economic”, în sensul acoperirii unui program extins cu suficiente curse.
„Este deranjant pentru operatori, pentru cei cu care lucrează aeroportul, respectiv instituţiile statului să tot te scuzi de nişte lucruri pe care nu le-ai făcut. Este deranjant pentru ROMATSA, la momentul ăsta să tot fie acuzaţi de unii şi de alţii, în condiţiile în care această instituţie, dacă această instituţie n-ar fi fost un partener real al Consiliului Judeţean, noi nu am fi putut deschide aeroportul. De asemenea, este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar, în condiţiile în care este clar că trebuie să gândim eficient economic. Să dea Dumnezeu să avem operatori ca să putem avea un program de 24 de ore din 24”, a mai declarat Șerban.
Acesta a afirmat că, de la 15 ianuarie 2024, aeroportul va avea un program de 16 ore și ar putea chiar, în scurt timp, să ajungă la 18 ore.
„Asta nu ne împiedică deja să discutăm cu cei de la ROMATSA pentru mărirea şi a acestui program, pentru că se pare că cerinţa este de la ora 6 la ora 24. Dacă este asta cea reală, ea trebuie să fie confirmată de nişte operatori şi respectiv nişte înscrisuri, nu doar vorbe. Pentru că una este să duci la ROMATSA documente prin care să ateste că operatorul are nevoie de acest program, de acest orar, între 6 dimineaţa şi respectiv 24 şi alta să-i spui că ai avut discuţii telefonice. În condiţiile în care vom avea acele înscrisuri, sigur că se va întâmpla”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Planuri pentru investiții
El a afirmat că îşi doreşte ca acest aeroport să fie în primele cinci din ţară în următorii cinci, şase ani.
„La momentul ăsta avem heliportul sanitar care este în derulare, alte investiţii pe care trebuie să le realizăm la aeroport pentru ca să funcţioneze în condiţii cât mai bune şi desigur luăm în considerare şi partea de extindere a aeroportului în viitorul nu foarte apropiat şi luăm în calcul acest lucru pentru că suntem convinşi, pe baza documentaţiilor, studiilor pe care le avem, că acest aeroport nu numai că va funcţiona în condiţii bune, ci şi se va dezvolta armonios şi foarte bine şi încercăm şi ne dorim ca în maxim cinci, şase ani să fie printre primele cinci aeroporturi din ţară”, a mai președintele CJ Brașov.
„Îi reproşez o lipsă totală de comunicare şi un management neperformant”
Revenind la situația actuală, Todorică Şerban a mai declarat că, de acum, fostul director al aeroportului, Alexandru Anghel, este responsabil de o „lipsă totală de comunicare”, că este un „bun profesionist, dar un manager slab”, care a avut o activitate de management defectuoasă de la inaugurarea obiectivului până în prezent, reproşându-i acestuia inclusiv faptul că nu a perceput, timp de mai multe săptămâni, taxe pe parcarea din aeroport.
„Eu le spun celor cu care lucrez – că vorbim de Spitalul Judeţean, că vorbim de alte structuri care ne sunt subordonate sau sub patronajul nostru că trebuie să respecte banul public şi să respecte patrimoniul. Când vorbim de un patrimoniu şi de o sumă mare cheltuită pe un obiectiv, trebuie să gestioneze cu maximă seriozitate proiectul. În mod direct îi reproşez o lipsă totală de comunicare şi un management neperformant. Şi dau un exemplu clar: dacă nu se ridică sau se coboară o barieră pentru că nu există telecomandă, nu înseamnă că nu percep taxe pe acea parcare pentru că nu este parcarea ta, cu banii de acasă, poţi să pui un agent care să încaseze banii. De asemenea, nu poţi să te ocupi de un obiectiv, să-l manageriezi şi apoi să spui că nu este bine făcut. Trebuie să te uiţi în oglindă, să-ţi reproşezi ţie însuţi şi să repari ce nu a fost făcut, nu să dai în presă că nu sunt nu ştiu câte prize în terminal”, a afirmat preşedintele CJ Braşov.
El a adăugat că dincolo de aceste probleme, Alexandru Anghel „s-a dovedit un bun profesionist, rămâne în Consiliul de Administraţie” şi că este convins că se va putea colabora în continuare cu acesta.
Totodată, întrebat ce aşteptări are de la noul director interimar, Constantin Albu, preşedintele CJ a răspuns: „Să nu ne pierdem în discuţii sterile”.
În ce priveşte organizarea concursului pentru numirea unui nou director general la Aeroport, preşedintele CJ Braşov a precizat că, potrivit legii, demersurile trebuie făcute de Consiliul de Administraţie, care „este obligat să încheie un contract cu o firmă de selecţie de personal care să desfăşoare procedurile”.
„Domnul Anghel a fost manager de proiect din 2019”
Și directorul executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene şi Servicii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu (foto 2, stânga), a ținut să facă precizări, în urma acuzațiilor lansate de către Alexandru Anghel (detalii aici), potrivit cărora el a preluat, în luna iunie, un obiectiv cu multe elemente nefuncționale, precum softul pentru gestionarea parcării, instalația electrică și alimentarea cu apă.
„Domnul Anghel a fost numit prin dispoziție de președinte, în 2019, manager de proiect pentru acest contract de proiectare și execuție terminal, ceea ce înseamnă că din primul pas a lucrat cu proiectanții la tema de proiectare, apoi la avizarea proiectului, apoi execuția lucrărilor, monitorizată alături de supervizori, în așa fel încât nu poți astăzi, la aproape doi ani de zile după recepția la terminarea lucrărilor, să vii să spui că Consiliul Județean ți-a predat o construcție care nu este conformă”, a afirmat Pascu, menționând că Anghel a semnat recepția lucrărilor din anul 2022.
Facturile ROMATSA nu trebuie plătite, ci returnate
Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a adus în discuție şi problema sumelor solicitate de ROMATSA pentru serviciile de dirijare a traficului aerian. „Avem o adresă transmisă de Consiliul Concurenţei în care se menţionează că aceste servicii nu au un caracter economic. În aceste condiţii, nu ne aflăm în situaţia în care ROMATSA are o relaţie comercială cu Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. De la deschiderea aeroportului noi facem demersuri pentru a nu plăti sumele solicitate de ROMATSA, având în vedere că niciun aeroport din România nu le achită. ROMATSA a emis facturi, pe care directorul Alexandru Anghel ar fi trebuit să le returneze. Acestea nu au fost emise în baza unui contract de prestări servicii”, a mai declarat Todorică Şerban.
De ce nu a fost revocat președintele CA
În aceeași conferință de presă, președintele CJ s-a referit și la solicitarea consilierilor USR de a se revoca mandatul preşedintelui CA al Aeroportului, Daniel Micu, care a făcut obiectul unui punct pe ordinea de zi a şedinţei deliberativului judeţean braşovean de vineri. „Este un punct referitor la constatarea de către noi a faptului că (Daniel Micu – preşedintele CA al Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav) este sau nu este compatibil cu funcţia. Noi nu avem această calitate să constatăm. (…) Am fi putut să constatăm dacă, în spatele demersului făcut de colegii noştri (de la USR – n.r.) ar fi stat o soluţie dată de instanţă sau o hotărâre a ANI care să constate acest lucru. Şi juriştii noştri ne spun că nu putem să constatăm această stare”, a explicat preşedintele CJ Braşov.
Ulterior, interpelat în cadrul şedinţei CJ Braşov dacă a făcut vreun demers către ANI privind această situaţie, el a precizat că nu este treaba sa şi că „nu este pârâcios”, afirmând, totodată, că este convins că instituţiile statului se vor sesiza în această privinţă.
Reamintim că punctul respectiv a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare, pe motiv că nu are aviz de la nici o comisie a legislativului județean (detalii aici).
Consilierii judeţeni ai USR Braşov și-a motivat demersul prin faptul că Daniel Micu este angajat al ROMATSA, iar legea nu permite ca din CA al Aeroportului să facă parte un reprezentant al acestei entităţi, care este furnizor de servicii pentru instituţia aeroportuară. La rândul său, Daniel Micu a argumentat că el nu este reprezentant al ROMATSA în CA al Aeroportului, ci a fost selectat pentru această funcţie, îndeplinind cerinţa legală de a fi expert în domeniul aviaţiei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.