Expres

Permisul de conducere ar putea fi suspendat abia la 45 de puncte de penalizare

 

Permisul de conducere ar putea fi suspendat abia la 45 de puncte de penalizare

Deputații din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au adoptat un amendament la ordonanța privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căruia măsura suspendării permisului de conducere să se ia la acumularea a 45 de puncte, şi nu la 15, cum prevede legislaţia în vigoare.

Amendamentul a fost depus de către deputații PSD și susținut de Ministerul Transporturilor.

„S-a considerat că ar trebui mărit şi cuantumul în baza căruia după aceea să fie suspendat dreptul de a conduce autovehicule, tocmai pentru că, mărindu-se cuantumul amenzilor şi practic şi al punctelor de penalizare aferente amenzii contravenţionale, (…) se ajungea în situaţia în care unui conducător de autovehicule, în baza unei amenzi destul de mari, pentru o contravenţie nu foarte gravă, să i se suspende şi permisul de conducere. Prin urmare, am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Important este dacă o facem voit sau nu”, a declarat preşedintele Comisiei Juridice, Nicuşor Halici.

Modificarea se va întoarce în Comisia de Transporturi, care, potrivit procedurii parlamentare, dă raportul final. Apoi, proiectul de lege va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este si forul decizional în acest caz.

Critici aduse proiectului

Proiectul naşte deja critici. Cosmin Andreica, președintele sindicatului EUROPOL, a declarat că este o măsură „stupidă”.

„Se goleşte de conţinut măsura complementară. E important pentru cei care preferau să plătească o amendă. Adică să poţi depăşi viteza de 23 de ori până îţi suspendă permisul sau să te prindă de 25 de ori fără centură”, a precizat el.

La rândul său, Cătălin Radu Codescu, președintele AVAC, crede că se vor înmulţi accidentele şi victimele: „Nu e o măsură bună când România e pe primul loc în Europa la numărul de accidente”.

O altă măsură controversată dorită de parlamentari, care stabileşte ca radarele să fie presemnalizate, nu se va aplica prea curând, deoarece a fost declarată parţial neconstituţională de către judecătorii CCR. Prin urmare, proiectul va fi trimis înapoi în Parlament.

 Polițiștii, sătui de flash-uri

În timp ce parlamentarii vor un Cod Rutier ceva mai îngăduitor, poliţiştii se plâng că unii şoferi le îngreunează misiunile. Într-o scrisoare publică, Poliţia Română le cere şoferilor să nu mai dea flash-uri când văd maşini de Poliţie. Se pare că au existat cazuri când persoane date în urmărire internaţională au fost prinse mai greu sau au fost compromise flagrante. Mai mult, conform polițiștilor, în unele cazuri se pot produce accidente, deoarece șoferii atenționați frânează brusc și pierd controlul volanului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare