Expres

Munca pe caniculă. ITM Brașov le reamintește angajatorilor că au obligații

Munca pe caniculă. ITM Brașov le reamintește angajatorilor că au obligații. Având în vedere temperaturile ridicate deja manifeste și cele preconizate pentru perioada următoare, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Braşov anunță că vor urmări în acţiunile de control şi modul în care angajatorii au luat măsuri şi respectă prevederile Legii nr. 436/2001 – pentru aprobarea O.U.G nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.
În sensul prevederilor legale menționate, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturile exterioare ale aerului de peste +37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 de unităţi. Este vorba despre temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.
Munca pe caniculă. ITM Brașov le reamintește angajatorilor că au obligații .Reprezentanții ITM reamintesc că pentru asigurarea unor condiţii corespunzătoare la locurile de muncă, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri:

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:

  • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
  • asigurarea ventilaţiei la locul de muncă;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer

Pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri

În cazul în care angajatorii nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, şi în condiţiile în care temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv, aceştia, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii lucrătorilor, pot reduce durata zilei de lucru, pot eşalona pe două perioade ziua de lucru: până la ora 11.00 şi după ora 1.,00 sau pot lua decizia întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi extreme; să asigure, de asemenea, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; şi, unde este posibil, trecerea în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

În cazul nerespectării acestor prevederi legale, inspectorii de muncă pot aplica amenzi contravenţionale cu valori cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare