Expres

Medicii brașoveni fac astăzi planul de proteste

Medicii brașoveni fac astăzi planul de proteste

Actualizare:

Medicii de familie și ambulatoriu brașoveni ar putea închide cabinetele (video)

Medicii de familie și de ambulatoriu din Braşov decid astăzi planul de acţiuni de protest, în urma modificărilor propuse la normele metodologice pentru Contractul-cadru, care le diminuează drastic veniturile în acest an (detalii aici).
Organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriile de specialitate din judeţul Braşov (AMFBV, PMFBV, CMRBV) semnalează gravele probleme din asistenţa medicală primară şi ambulatoriile de specialitate determinate de aceste propuneri.

Doctorii spun că valorile punctelor propuse pentru medicina de familie, de 7,7 lei plata per capita şi 6,2 lei pentru plata per servicii reprezintă o scădere cu 35%, respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent. Pentru medicii din ambulatoriu, 3,3 lei este valoarea punctului pe serviciu medical.

„Procentul alocat asistenţei medicale primare din bugetul sănătăţii propus prin proiectul de buget este de 5,9%, departe de procentele decente pentru dezvoltarea asistentei primare (minim 10%). Valorile punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 lei reprezintă o scădere cu 27% faţă de cele angajate până în prezent. Aceste modificări se produc în contextul în care bugetul sănătăţii este în creştere cu 15%, deci nu poate fi invocată austeritatea şi fără a fi oferită nici o explicaţie faţă de necesitatea sau oportunitatea lor. Menţionăm că scăderile finanţării din asistenţa primară şi din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creşterea fiscalităţii, aceştia cotizând din 2024 cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate, tocmai la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate! Subfinanţarea va afecta grav accesul pacienţilor servicii, iar creşterea calităţii şi investiţiile vor fi blocate. Centrarea în continuare în mod preponderent pe serviciile spitaliceşti nu va aduce o îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei, ci mai degrabă adâncirea crizei existente”, au transmis reprezentanţii organizaţiilor profesionale din Brașov.
Reprezentanţii celor două segmente de asistenţă medicală consideră inacceptabilă o asemenea propunere de finanţare, motiv pentru care se vor întâlni astăzi la Colegiul Medicilor, pentru a decide și a anunţa planul de protest.
La nivel naţional s-au lansat ameninţări că, de la 1 februarie, medicii nu vor mai încheia contracte cu CNAS şi nu vor mai acorda servicii medicale decontate (detalii aici).

Negocieri cu CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că va începe joi, 18 ianuarie, negocieri cu reprezentanţii medicilor de familie şi ai celor de ambulator.
„Sperăm că vom găsi soluţii pentru toate problemele ridicate de bugetul din acest an. Există o emoţie în rândul medicilor de familie şi al medicilor de ambulator. Cunoaştem nemulţumirile determinate de resursele bugetare limitate. Am făcut apel, conform legislaţiei, la negociere, în aşa fel încât să nu punem asiguraţii în situaţia de a nu avea acces la servicii medicale”, a declarat luni preşedintele interimar al CNAS, Cristian Celea, într-o conferinţă de presă.
„Avem un buget limitat, dar asigurăm pe toată lumea de toate eforturile în vederea garantării accesului echitabil la toate tipurile de servicii de sănătate”, a mai spus preşedintele CNAS.
El a anunţat, de asemenea, că în această lună, Casa de Asigurări de Sănătate va vira către furnizorii de servicii medicale „toate plăţile restante pentru servicii medicale din anul 2023”.

Sursa foto: Vestea zilei


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare