Expres

Medicii de familie, cu veniturile tăiate drastic în 2024 / Accesul la doctor va fi tot mai dificil

Medicii de familie, cu veniturile tăiate drastic în 2024

Citiți și:
Doctorii de familie brașoveni se pregătesc de proteste

Medicii de familie reclamă că reducerea cu 25% a alocării bugetare pentru acest an faţă de anul trecut va duce la colaps în asistența medicală primară. Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) avertizează că deficitul de medici de familie va fi agravat şi mai mult de reducerea veniturilor cabinetelor, în contextul în care deja centrele de permanenţă „funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri”, care nu au fost plătiţi pentru activitatea desfășurată în acestea, în perioada octombrie-decembrie, iar toate cabinetele au fost plătite pentru luna noiembrie cu doar 40%.
„Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Reprezentanţii SNMF atrag atenţia asupra deficitului major de medici de familie şi afirmă că diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate, va agrava şi mai mult acest deficit, „totul, în contextul în care Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe, sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%”.
Reamintim că acum o lună organizațiile patronale ale medicilor de familie amenințau cu închiderea cabinetelor sau temporizarea activităților programate, cu asigurarea doar a urgențelor (detalii aici).

„Dragi pacienți, cereți-vă drepturile!”

Ei subliniază că trebuie luate măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate. „Practic, întrebarea pe care autorităţile şi-o pun periodic, mai ales în anii electorali, «de ce sunt zone fără medici de familie?», are un răspuns simplu: pentru că nu îşi doresc să aveţi medici de familie, pentru că nu îşi doresc ca populaţia să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie. România ocupă cele mai ruşinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate şi, în aceste condiţii, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional”, susţine SNMF.
Reprezentanţii medicilor de familie vorbesc despre un „joc dublu” al guvernanților români: „în faţa autorităţilor internaţionale (care ştiu că prima verigă pentru salvarea sistemului şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei este medicina de familie), autorităţile române fac promisiuni şi îşi iau angajamente, dar, în realitate, depun eforturi susţinute ca aceste angajamente să rămână doar pe hârtie şi să nu poată fi implementate”.

„Dragi pacienți, cereți-vă drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru că, încet, dar sigur, veți rămâne singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care încă profesează și se încăpățânează să supraviețuiască, deși nu știm însă cât vor mai rezista, iar în locul lor nu vine nimeni în astfel de condiții!”

Li se ia mai mult decât li s-a dat în 2023

De altfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat, joi, în transparenţă decizională, valorile punctelor per capita – sumele decontate pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și și per serviciu, pentru fiecare serviciu medical oferit – în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulatoriu.
„CNAS a calculat valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Astfel, au rezultat următoarele valori: Pentru punctul per capita: 7,7 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară: 6,2 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei”, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat.

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei, mai precizează reprezentanții CNAS.

„Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023. Având în vedere obligația legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern și de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală”, mai transmit reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.

Valoarea garantată a unui punct „per capita” crescuse în cel de-al doilea semestru al anului trecut, de la 10 la 12 lei, iar valoarea garantată a unui punct pentru plata de servicii medicale, de la 4 la 8 lei, pentru medicii de familie.
Astfel, scăderea pentru punctul per capita este mai mare decât se așteptau medicii – 35%, iar la punctul per serviciu depășește 20%.

Sursa foto: SNMF


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
3 luni în urmă

[…] cum am semnalat (detalii aici), joi, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat, joi, în transparenţă […]

3 luni în urmă

[…] Medicii din ambulatoriu amenință cu închiderea cabinetelor care oferă consultații medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu plecarea către marile lanțuri de clinici private. Ei afirmă că nu vor mai putea să susțină, în acest… Citeşte mai mult »

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare