Expres

Medicii de familie și ambulatoriu brașoveni ar putea închide cabinetele (video)

Medicii de familie și ambulatoriu brașoveni ar putea închide cabinetele

Măsura radicală ar putea fi aplicată de la 1 februarie, dată de la care Casa de Asigurări de Sănătate ar dori să le deconteze serviciile la valori și cu 35% mai mici decât sunt încă în vigoare această lună.

Circa 100 de doctori braşoveni, în special medici de familie, au participat, astăzi, la o întâlnire organizată de Asociația Medicilor de Familie Brașov – AMFBV, Patronatul Medicilor de Familie Brașov – PMFBV și filiala județeană a Colegiului Medicilor (CMR), pe a cărei ordine de zi s-a aflat stabilirea unui plan comun pentru acţiuni de protest în următoarea perioadă (detalii aici).

Revoltați de declarațiile manipulatoare ale politicienilor

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, Andrea Neculau, a subliniat că situaţia aceasta, de scădere drastică a veniturilor cabinetelor de medicină de familie, este una fără precedent, în contextul în care bugetul sănătăţii este în creştere cu 15% în 2024.
Medicii sunt deciși să protesteze, dacă nu se va reveni la cuantumul din ultimele șapte luni al valorilor punctelor contractate cu Casa de Asigurări, valori care urmează să scadă chiar cu 35% începând de luna viitoare. Mai mult, ei sunt revoltați de declarațiile recente ale politicienilor, în frunte cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, care încearcă să inducă ideea că medicii de familie câștigă foarte mult, omițând să spună că veniturile mari sunt excepții și, mai ales, că nu sunt banii care intră în buzunarele doctorilor, ci sumele decontate pe cabinete, din care se plătesc toate cheltuielile, printre care chirii, salariile asistenților, contribuțiile aferente, utilități, dotări, materiale sanitare, consumabile etc.

„Suntem nemulţumiţi că guvernanţii folosesc politica de manipulare a opiniei publice prin inducerea imaginii medicului de familie care câştigă foarte mulţi bani, ceea ce nu este real. Cabinetele noastre se încadrează în profesiile liberale, funcţionează ca SRL-uri şi au angajaţi pe care îi plătesc cu ajutorul acestor venituri pe care le încasează. Medicina de familie are nevoie de aceste sume nu numai ca să se dezvolte, ci şi ca să devină atractivă pentru medicii tineri. Suntem uniţi cu colegii din ambulatoriile de specialitate, aşteptăm reacţiile la nivel naţional. Există presiune atât din partea asociaţiilor profesionale, a patronatelor profesionale şi a colegiilor medicilor şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri radicale. Luăm în calcul inclusiv măsura închiderii cabinetelor începând cu 1 februarie”, a afirmat dr. Andrea Neculau (video 1).

Reprezentanţii medicilor de familie vor avea, miercuri, o întâlnire cu conducerea CASJ Braşov, de la care nu se aşteaptă, însă, o rezolvare a problemelor, deoarece aceasta „nu are puterea să schimbe nimic, dar poate să transmită mai departe doleanţele noastre“, mai spune dr. Neculau.

Pacienții trebuie să înțeleagă că ei au de pierdut

La rândul său, preşedintele filialei județene a Colegiului Medicilor Braşov, dr. Gabriel Moraru, subliniază că aplicarea noului contract-cadru se va răsfrânge asupra pacienţilor şi i-a îndemnat pe aceştia să sprijine demersurile medicilor.
Aceștia au și acum decontate doar 20 de consultații pe zi, de aici încolo fac muncă voluntară. Dar cel mai rău este pentru bolnavul căruia îi vine rândul după ce s-a atins limita zilnică. Pacientul 21 poate fi consultat, dar nu poate primi bilet de trimitere, nici medicamente compensate.
Asta se întâmplă și acum, însă la valorile actuale de decontare medicii își asumă pierderea, mai ales că se pot face regularizări la final de an și să mai recupereze din „pagubă”. Însă după noile modificări pe care CNAS vrea să le introducă, nici acest lucru nu e posibil.

„Pacienţii trebuie să înţeleagă că numărul de servicii acordate gratuit se va reduce – trimiteri la laborator, la investigaţii, rețete compensate – pentru că doctorilor nu le vor fi plătite, chiar dacă se va face şi medicină pro bono. Pacienţii trebuie să înţeleagă şi să susţină acest demers – al Colegiului medicilor, al asociaţiilor medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriu – prin asociaţiile lor sau individual, și aici mă gândesc la faptul că acest an este unul electoral și trebuie să fie atenți pe cine votează“, a afirmat dr. Gabriel Moraru (video 2 și 3).

Nenegociabil

El a subliniat că subiectul valorilor punctelor contractate nu este negociabil – „mai ales că negocierea cu CNAS este pe modelul «ăștia sunt banii, vă convine, nu vă convine, semnați»” – pentru medicii de familie şi cei din ambulatorii şi ei nu vor accepta decât revenirea la valorile de anul trecut.
Totodată, președintele CMR Brașov a făcut un apel la unitate și coeziune în rândul medicilor, propunând soluţia neîncheierii contractelor cu CAS, în aceste condiții dezavantajoase.

„Am convenit că luăm măsuri comune ca reacţie la propunerea de modificare a normelor contractului -cadru, că dacă unul nu semnează și alți zece da, nu rezolvăm nimic. Din punctul nostru de vedere, este o măsură absolut aleatorie, fără niciun calcul, fără o bază documentată că ar fi necesară această scădere. La noi, în România, medicul de familie a ajuns un fel de paria, pe care îl terfelim şi îl plătim cât vrem şi cum vrem“, a punctat preşedintele Colegiului Medicilor Braşov.
Conform propunerilor de modificări legislative, valorile punctelor propuse pentru medicina de familie ar urma să fie de 7,7 lei plata per capita şi 6,2 lei pentru plata per servicii, ceea ce reprezintă o scădere cu 35%, respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent, iar valoarea punctelor pentru serviciile medicale în ambulatoriile de specialitate de 3,3 lei, însemnând o scădere cu 27%.

Deficitul de medici se va accentua

În timpul întâlnirii a fost reamintit faptul că atât în ţară, cât şi în judeţul Braşov există un deficit de medici de familie. Care se va acutiza în curând. „În acest moment, în cabinete sunt mulți medici pensionari și pensionabili”, a subliniat dr. Sorin Gârbacea, medic de familie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor Brașov.
Deficitul de medici, numai în judeţul nostru, este de 56. Peste o treime dintre medicii din sistem sunt pensionabili în următorii 10 ani. Asta înseamnă minim 10 cabinete înlocuite pe an. Noi abia în acest an avem prima promoţie de 15 absolvenţi care au ales să rămână în medicina de familie. Până acum, au ales să schimbe domeniul sau să plece din România”, a completat dr. Neculau.
Cel mai mare deficit este în zona Făgăraş, unde sunt cabinete fără medici. „Încet-încet, unele sunt preluate ca puncte de lucru ale unor medici de familie, unii chiar din municipiul Braşov. Da, sunt medici care fac naveta din Brașov la Făgăraș”.

Probleme mari și cu centrele de permanență

Lipsă mare de medici este în mediu rural, unde sunt localități întregi fără asistență medicală. Din acest motiv, puținii doctori au și 5.000 de pacienți pe liste, ceea ce nu-și doresc, în ciuda aparențelor.
În plus, chiar cu actuala finanțare, probleme mari le au medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă. „Medicii şi asistentele medicale care îşi desfăşoară activitatea în centrele de permanenţă nu au mai fost plătiţi de trei luni. În plus, finanţarea centrelor de permanenţă a rămas la nivelul anului 2018, însă, de atunci, cheltuielile au crescut”, a declarat Ana Şestacova (video 4), preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din judeţul Braşov și coordonator al centrului de permanență din Feldioara.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare