Expres

Greva generală din Educație, lăsată suspendată

Greva generală din Educație, lăsată suspendată. Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a anunţat, pe pagina sa de socializare, că a fost semnat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învăţământ Preuniversitar. Și asta pune capăt, pentru câțiva ani, grevei. Potrivit Art. 164 din Legea 62/2011 – Legea dialogului social, „pe durata valabilităţii unui contract sau acord colectiv de muncă angajaţii nu pot declanşa conflictul colectiv de muncă”, scrie Edupedu.ro.

În postarea de pe Facebook, ministrul Deca anunță că acest document conține mai multe măsuri pentru profesori:

„Aceste beneficii sunt acordate în plus față de majorările salariale pe care profesorii le vor primi în perioada următoare, iar între ele se numără:

  • angajații care au în îngrijire un copil bolnav, în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de reducerea programului de lucru, fără a fi afectată vechimea în muncă;
  • contravaloarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor va fi decontată pentru angajații care, conform atribuțiilor de serviciu, sunt nevoiți să lucreze la calculator;
  • va fi reglementată posibilitatea ca un post liber să fie ocupat, printr-un contract de muncă, până la ocuparea prin concurs a postului;
  • Ziua Învățătorului, marcată anual în data de 5 iunie, va fi instituită ca zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ;
  • vor fi acordate două zile (nu o zi) lucrătoare libere plătite pentru profesorii care trebuie să rămână acasă cu copilul bolnav (trei zile sunt acordate familiilor cu 3 sau mai mulți copii)”, scrie Ligia Deca.

Greva generală din Educație, lăsată suspendată. Vestea semnării CCMU vine la nici o lună de la suspendarea cele mai mari greve din Educaţie din ultimii 18 ani, declanşată pe 22 mai şi care a ţinut 3 săptămâni, până pe 12 iunie.
Tot edupedu.ro subliniază că odată cu semnarea acordului (a CCMU), decizia de a înceta greva generală din Educație a fost luată de către liderii sindicali și nu de către toți membrii, așa cum au anunțat sindicatele că vor face, spunând în repetate rânduri că „oamenii vor decide”.
Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă au fost invocate de liderii sindicatelor din educație în momentul în care, la finalul acțiunii revendicative, aceștia au avertizat că la începutul anului școlar ar putea fi reluată greva, dacă până atunci proiectul de lege al salarizării nu va conține prevederile promise de guvern prin ordonanță de urgență.
Marius Nistor și Simion Hăncescu vorbeau atunci de un „mesaj ferm” că această grevă – suspendată, nu încheiată pe 12 iunie – se poate relua la începutul anului școlar 2023-2024. Întrebați în context ce se întâmplă cu negocierile pentru CCM, ei doi spuneau că acestea sunt în desfășurare și „nu există termen- limită” pentru finalizarea acestora. Ei au evitat să dea un orizont de timp pentru încheierea negocierilor, când au fost întrebați despre posibilitatea ca noul an școlar să înceapă fără contract colectiv de muncă.

Ulterior, cei doi lideri sindicali, Marius Nistor și Simion Hăncescu, au trimis un comunicat comun către membrii celor două federații, la câteva ore după ce ministrul Educației a anunțat semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul Învățământului. Aceștia justifică decizia luată prin enumerarea mai multor beneficii obținute pentru angajații din Educație. Nu este, în niciun moment, în mesajul sindicatelor, menționat ce se întâmplă acum cu greva generală suspendată – aceștia ignorând complet subiectul.

Ce scriu sindicatele în informarea dată către membri vedeți în documentul de mai jos:



Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare